FUTBOLUMUZUN YENİ DÖNEMİ!

Fehmi KETENCİ 04 Tem 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bir haftalık zorunlu aradan sonra yeni yazımızla birlikte yine buradayız.

     Zorunlu ayrılık nedenim ise uzun yıllar sonra Avrupa yakası Bakırköy’den Anadaolu yakası Bostancı’ya ev taşıma kararım ve bu ara verdiğim süre içinde taşınma telaşımdandı. Ne zor işmiş ev taşımak. Neredeyse unutmuştum. Neyse ki, taşındım, yerleştim ve bitti. Tekrar köşeme, yazılarıma döndüm..

      Bugünkü yazım; her zaman olduğu gibi “spor” konulu. Geçtiğimiz haftalarda yazdıklarımın biraz özeti ve bugünkü durumla bağlantılarının kısa yansımaları şeklinde. Yeni futbol sezonumuz daha başlamadı ama hazırlıkları başladı çoktan.        

      Futbol dünyamızda eski sezon geride kaldı ve 2019-2020 sezonu ile ilgili çalışmalar çoktan başladı bile. Futbolumuz yönetim katında yeni yapılan seçimle, biraz, eskinin devamı gibi görünen yeni TFF yönetimi göreve başladı. Nihat Özdemir TFF Başkanı, Şevket Yardımcı Başkan Vekili ve yenilerle birlikte eskiler karmasından oluşan bir yönetim. Kurullarda ise; bazı değişimlere rağmen devam gibi görünen bir oluşum. Ve uzun süreden beri çözümsüzlüğe terk edilen, ivedi çözüm bekleyen sorunlar.

      Uzun süreli başarısızlığa abone olan Ulusal takımımızın durumu. Neyse ki bu sorun en iyi olan bir şekilde çözülmüş gibi. Ülkemizin en başarılı teknik çalıştırıcılarından Şenol Güneş ile nihayet doğru bir yola sokuldu.

      Bir başka konu ise; Kulupler Birliği Vakfı/KBV ile Türkiye Futbol Federasyonu/TFF arasında, özellikle yayıncı kuruluş BeinSport arasındaki ödeme miktarı ve biçimi ile ilgili acil çözüm bekleyen sorunun nasıl çözüleceğidir. Görüşmeler başladı ama henüz sorunun çözümüne ulaşılamadı.

      Yine çözüm bekleyen, kafalarda soru işaretleri bırakan, Süper Lig’de yabancı oyuncu sayısı hala netleştirelemeyen sorunlardan biri.

      Bir başka çözüm bekleyen çok önemli sorun ise; 2018-2019 sezonu hakemlerimizin en çok başını ağrıtan sezonlardan biridir. Maçların önüne geçen, sonuçlarını etkileyen birçok hata yapmışlardı. VAR sistemini kullanma ve uygulanması konusunda etkin bir zorluk yaşadıkları bilinen bir gerçek. TFF ve MHK ivedi çözüm bekleyen bu konuda neler yapacağıdır..

      Yanı sıra; bir başka önemli sorun ise; klüplerimizi iyice çıkmaza sokan UEFA Finansal FairPlay kıskacıdır. Transfer sezonu başladı. Lig Şampiyonu Galatasaray bile futbolcu satışından gelecek gelirlere bel bağlamış gibi görünüyor. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un durumları daha da kritik. Transfere yapacakları harcamaları konusunda çok dikkatli davranmak zorundalar. Yıllardır kontrol edilmeyen, transfer harcamalarında gelinen durum bu. Bu konuyu gözden kaçıran TFF bu kez çok daha dikkatli davranmak zorunda. Bu kontrol iyice sıkılaştırılmazsa futbol takımlarımızın çoğunu iyi bir gelecek beklemiyor.

      Yeni TFF yönetimi, çözüm bekleyen tüm bu sorunları nasıl çözecek. Bu konuda henüz ortada çok somut bir çözüm görünmüyor. Bilebildiğimiz kadarıyla; klüplerin borçları konusunda Bankalar Birliği ile yürütülen yapılandırma dışında çok da elle tutululur bir çalışma yok gibi. Klüpler neredeyse kendi kaderlerine bırakılmış gibi.

      Yukarıda sıraladağımızı bekleyen sorunlarda ilk öne çıkarılan TFF ve KBV ortaklaşa çözüm aradığı maçların yayını için yayıncı kuruluş BeingSport ile yeni anlaşmayı yapabilme çalışmasıdır. Son gelen bilgilere göre henüz net bir anlaşma sağlanamadı ama görüşmeler olumlu gidiyormuş.

      Futbolumuzda yeni dönem hayırlara vesile olur inşallah. Tek dileğimiz, sorunların yumak olduğu bu olumsuz ortamlardan kısa sürede kurtulmak ve “kaderimiz haline gelen çözümsüzlüğü” tümüyle geride bırakabilmektir.

      Futbolumuzun candamarı olan klüplerimizin başlarındaki maddi sorulardan kısa sürede kurtulabilmesi olmazsa olmazlarımızdandır. Dünya futbolu ile yarışabilecek yere gelebilmemiz için mutaka maddi gücü ve kurumsalığı olan klüpler düzeyine ulaşmamız kaçınılmaz zorunluluktur.

      Beklentimiz ve umudumuz bu. Umarım bunları başarır, futbolumuzu markalaştırır, dünya ile rekabet edebilir yere taşıyabiliriz.