Vakıf Katılım web

FUTBOLUMUZ NEREYE!

Fehmi KETENCİ 23 Nis 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Şu sıralarda konuşulacak iki spor dalı kaldı.

      Son zamanlarda spor yazısı yazmak için bilgisayar başına geçtiğimde ne yazacağım konusunda odukça kararsızlık yaşıyorum. Futbolumuzu yazmanın keyfi kalmadı..

      Şu sıralarda konuşulacak iki spor dalı kaldı. Futbol ve basketbol. Voleybol da var ama kamuoyunun pek önemsemediğ, ancak çok başarılı işlerin yapıldığı bir dal olmasına rağmen spor basınımızda nokta haberin dışına taşınamadığı kadar göz ardı edilir durumda.

      Basketbolumuz bilindiği gibi. Özellikle Avrupa’nın en prestijli Euroleague kategorisinde adından en çok söz edilen durumda. Fenerbahçe ve Anadolu Efes ise başarılarıyla bu dalda yüz aklarımız. Avrupa’da en üst düzey markalarımızdan. Geriye, oldukça ağır aksak giden Dünya ve Avrupa futbol piyasasında iyice marka değerini kaybetmiş durumda olan futbolumuz kalıyor ki o da yönetim zaaflerı nedeniyle iyice darboğazda. Son yaşananlardan geride neler kaldı son durumdan sonra nasıl toparlanacak göreceğiz.

      Birkaç dönemdir, TFF ve yönetimdeki MHK’da işlerin pek de iyi gitmediğini görebiliyorduk.. Kimse memnun değildi. Bu ortamdan yararlanarak ağzına geleni söyleyen, kendilerini futbol otoritesi yerine koyarak özellikle ekranlar taşıdıkları yorumlarıyla bu kötü gidişe neden bazı eski hakem, eski futbolcu yorumcuları son gelişmelerden sonra söylediklerinin tam tersine döndüler.

      Futbolumuz ne hale getirilmiş. Bu işin başında bu gidişatın tek sorumlusu olan ve MHK Başkanı’nın “ben yaptım oldu” dediği hakem operasyonuna onay vererek yaşanan krizin oluşturduğu ve yarattığı olumsuzlukların olduğunu görebiliyoruz. Bunlara neden olanlar geride tüm olumsuzlukları bırakarak teker teker istifa ettiler ve geçici de olsa yeni kurullar oluşturuldu. TFF eski yönetimdeki Başkanı vekili Servet Yardımcı’nın başkanlığı yönetiminde Haziran’da yapılacak Genel Kurul’a kadar devam ediyor. MHK ise, eski başkanlarından Sabri Çelik üçüncü kez başkan olarak atandı ve Haziran’a kadar geçici süreyle MHK’ya başkanlık edecek. Aslında, Sabri Çelik iyice darmadağınık olan MHK’yı, dışlanan hakemlerin sorunlarının ağır yüküyle devrajdı. Kısa ve net alınan kararlarla, başa dönüldü, dışlanan hakemlere yeniden görev vermenin yolu açıldı. En azından TFF’nin Haziran’daki Genel Kurulu sonrasına kadar sorunlar şimdilik ötelendi gibi görünüyor. Ve doğal olarak akılda kalanlar nasıl giderilecek nasıl düzlüğe çıkılacak daha henüz hiç belli değil. Bana göre, bu yapılan çok büyük hata idi ve nedenini asla açıklanamayan “ben ve kurulum böyle uygun gördük uyguladık diyen” bir başkanın keyfi yönetimi olarak akıllarda kalacak.     

      Hala tam çözülemeyen hakemler meselesi, Yayıncı Kuruluş belirsizliği ve şu anda TFF’de yaşanan istifalar sonrasında, futbolumuzu yönetenler, Futbol Kulüpleri Vakfı, yoğun yönetim zaafı yaşayan futbolumuz hakkında ne düşünüyorlar tam bir bilinmeyen.

      Bu arada, ivedilikle çözüm bekleyen çok önemli bir konu daha vardı, o da; Lig karşılaşmalarının Yayıncı Kuruluşu konusunun hala netleştirilememiş olmasıydı ki; son gelen haberlere göre bir dönem daha Beinsport Digitürk un bu işi üstleneceği şeklinde. Ancak iyice azalan gelir konusu tam bir hayal kırıklığı olduğu gelen şikayetlerlerden belli oluyor .Özellikle Anadolu Kulüpleri yayın gelirleri konusunda oldukça şikayetçiler.

     Bu kadar sorunun ortada olduğu futbolumuz bu azaptan nasıl kurtulacak, bekleyelim göreceğiz.

      Fenerbahçe son haftalarda İsmail Kartal’ın yoğun çabasıyla ikincilik konumunu devam ettirmeye çalışıyor. Bilindiği gibi, Lig ikincisi Şampiyonlar Ligi’ne katılacak ikinci takım olacak. Bu durum, Fenerbahçe’de iyice ağır aksak giden, teknik çalıştırıcı sorunundaki gelişmeleri de etkileyecek gibi. Takımı gelecek sezona taşıyacak yeni çalıştırıcı ve yeni kadro yapılanmasını sağlayacak transferlerin çözümü hala aspragas haberlerden yansıyanlara kalmış durumda. İsmail Kartal’ın başarılı gidişatının sonucuna endeksli gibi. Daha doğrusu tam bir İsmail Kartal algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu algı operasyonları nereye varacak bilinmez ama, dileriz yaratılan bu algı rüzgarı kafası iyice karışık olan Başkan Ali Koç’un yeni bir yanlış veya yanlışlar yapmasına neden olmaz, Bu anlayışla gelecek yıl da olumsuz bir sonuca doğru gidilmez

      Şimdiki başarılı gidişatı alkışlar gibi görünen taraftarları bunlar tatmin etmeyebilir, rüzgar her an tersine dönebilir. Bu asla unutulmamalı.