FETÖ İÇİN ULUSLARARASI ADALET SEFERBİRLİĞİ

Yunus GÖKSU 26 Ağu 2016

Yunus GÖKSU
Türkiye, kılcal damarlarına kadar sızmış terör örgütü için uluslararası adalet seferberliği ilan etti. ABD ile görüşmelerin yanı sıra bir çok ülkeye özellikle FETÖ mensuplarının Türkiye'den kaçanların yerleştiği ülkelerle Adalet Bakanlığı diplomasi yürütüyor.

Türkiye, kılcal damarlarına kadar sızmış terör örgütü için uluslararası adalet seferberliği ilan etti. ABD ile görüşmelerin yanı sıra bir çok ülkeye özellikle FETÖ mensuplarının Türkiye’den kaçanların yerleştiği ülkelerle Adalet Bakanlığı diplomasi yürütüyor.  Fetullah Gülen'in iadesi konusunda Adalet Bakanlığı'ndan 3 kişi Dışişleri Bakanlığı'ndan ise bir kişi ABD'li yetkililerle görüşmelere başladı. Türk heyet tarafından FETÖ'nün terörist elebaşı olduğunun delili niteliğindeki belgelerin sunulmasının ardından ABD'li heyet şaşkınlıklarını gizleyemedi ve kendi heyetlerine kendi ülkelerinden iki savcının daha katılması talebinde bulundular. Savcıların da heyete katılmasıyla ulusal bir mahkemenin provası halini alan görüşmelerde Türk heyetin delil ve sunumları sonrası ABD'li heyet Fetullah Gülen'in tehlikeli bir terörist olduğu görüşüne yaklaştı. Bugüne kadar kendilerinin masum bir cemaat olduğu savunmasını ABD lobi faaliyetleriyle sürdüren FETÖ, heyetin çalışmalara başlamasıyla lobi faaliyetlerine devam edemez hale geldi. 

Gülen'in iadesi ile birlikte başka bir konu daha iki ülkenin heyetleri arasında görüşülen konular arasında. Terörist elebaşı Gülen'in yanında yıllardır bulunan isimler ve 15 Temmuz'un hemen öncesinde apar topar ABD'ye yerleşen isimlerin yargılanması ve iadeleri gündemde. ABD'nin FETÖ mensuplarının iadeleri ve yargılanmaları için vereceği olumlu tavır kaçan FETÖ'cüler için Avrupa ülkelerine de örnek gösterilecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da heyet çalışmalarını yakından takip ediyor.

DEFANS İLE GELEN BIDEN İKNA OLDU

Türkiye’nin elinde delil olup olmadığına bakmadan “önce delil getirsinler” diyen ABD Başkan Yardımcısı Biden, Türkiye ziyaretine başlayana kadar FETÖ konusunda aynı görüşteydi. TBMM’de 15 Temmuz gecesi bombalanan alanı ziyaretin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen  Biden’a DAEŞ, PKK terör örgütleri hakkında bilgi verilirken FETÖ’nün yapılanması ve 15 Temmuz gecesi yaptıkları detaylı anlatıldı. ABD’li heyetten Türk heyet ile yapılan görüşmelerle ilgili de bilgi alan Biden, FETÖ’nün terör örgütü olduğu konusunda ve Gülen’in iadesi konusunda daha önceleri yaptığı sert defanslı konuşmaların aksine daha yumuşak yorumlarda bulundu.

GÜLEN İADE EDİLMEZSE

Fetullah Gülen tüm bu yaklaşımlara rağmen müttefikimiz ABD tarafından Türkiye’ye iade edilmezse bu tamamen siyasi bir karar olur. Nitekim ülkeler aralarında delil sunsalar, ikna olsalar da en sonunda “iadesini uygun görmüyoruz” diyerek iadede bulunamayabiliyor. Bu durum hem ABD’nin hem de Türkiye’nin adli kayıtlarında var. Bu durumun neticesinde müttefikimiz ABD’nin, yıllardır devletin içine sızıp insanların yaşam hakkını elinden almaya kadar varan eylemlerin sahibi FETÖ’yü sahiplenip sahiplenmediğini anlayacağız.