FENER 'OH' TRABZON 'AH' ÇEKTİ

Hamza GEZMİŞ 21 Eyl 2016

Hamza GEZMİŞ
Tüm Yazıları
4.Haftanın bana göre sonucu en çok merak edilen karşılaşması Kasımpaşa-Fenerbahçe mücadelesi idi.

4.Haftanın bana göre sonucu en çok merak edilen karşılaşması Kasımpaşa-Fenerbahçe mücadelesi idi. Lig’de galibiyeti bulunmayan iki takımın doksan dakikasından farklı galip ayrılıp sezonun ilk 3 puanını alan Fenerbahçe şimdilik derin bir ‘oh’ çekerken, açıkçası güçsüz rakibi karşısında aldığı bu sonuçla ileri ki haftalar için çok fikir vermedi. Lig’de geride kalan 3 haftada tüm maçlarını kazanan ve lider durumda bulunan Medipol Başakşehir, geçtiğimiz hafta da Gaziantep deplasmanından galip dönme başarısı gösterip, koltuğa iyice kuruldu. Kendisine ters gelen Akhisar deplasmanından bu kez kazanarak ayrılan Beşiktaş derbi öncesi moral bulurken, Galatasaray’da ise Eren fırtınası esti. İki güzel golle Aslan’ı derbiye kayıpsız taşıyan Derdiyok soyadı gibi dertsiz bir hafta yaşattı taraftarlarına. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray için dertsiz, kazançlı hafta Trabzonspor için tam bir kabus oldu. Bordo-mavililer, ligin yenisi Aytemiz Alanyaspor deplasmanın da kalesinde 3 gol görürken, oynadığı futbol ile gelecek haftalar için de pek ümit vermedi.   

GAZİANTEPSPOR - MEDİPOL BAŞAKŞEHİR

Lig tarihindeki en iyi başlangıcını yapan Medipol Başakşehir, Gaziantepspor karşılaşmasında futbol kalitesi itibarı ile kazanmış olduğu sezonun ilk üç maçında ki futbol kalitesine ulaşamamış olmasına rağmen, ‘futbolda başarı yüzde yetmiş gayrete,  yüzde otuz kısmette dayanır ’ deyişini doğrular tarzda bir galibiyet elde ederek gayretinin karşılığını şansının yardımıyla üç puana dönüştürdü. Özellikle Volkan Babacan’ın başarılı performansı galibiyetteki en önemli etkenlerdendi. Medipol Başakşehir yakaladığı bu çıkışı devam ettirebilirse, Leicester City’nin geçtiğimiz sezon herkesi şaşırtarak İngiltere’de yakaladığı şampiyonluk hikayesinin Türkiye versiyonunu bizlere izlettirebilir. Gaziantepspor,  Başakşehir karşılaşmasında oynamış olduğu baskılı futbol her ne kadar puana dönüşmemişse de ilerisi için umut verdi. Muhammet İldiz ve Abdülkadir Kayalı girmiş oldukları bariz pozisyonları değerlendirebilseler maçtan puanla ayrılabilirlerdi. Ayrıca karşılaşmada  Antepspor’un yapmış olduğu yeni transferlerin takım uyumu bariz bir şekilde kendini hissettirmeye başladı.

AKHİSAR BELEDİYESPOR- BEŞİKTAŞ

Rakibi ile daha önce deplasmanda oynadığı dört maçta galibiyet alamayan siyah beyazlılar, karşılaşmaya maça etkili başlayan taraftı. Beşiktaş’ın bulmuş olduğu ilk gol öncesi ara pasını veren  Gökhan İnler, oyun kalitesi ile takımına çok katkı vereceğini kanıtlar tarzdaydı. İlk yarıda skor üstünlüğünü elde eden Beşiktaş, ikinci yarıda rölanti futbolu tercih edip aktif dinlenmeye geçince, Akhisar oyun üstünlüğünü ele aldı ve pozisyon üretebildi. Bulmuş olduğu pozisyonlarda İspanyol kaleci Fabri’yi geçemeyen Akhisar Belediyespor için mağlubiyet kaçınılmaz son oldu. Karşılaşmada Beşiktaş için performansıyla göze batan oyuncular Gökhan İnler, Caner Erkin, Talisca ve kaleci Fabri olsa da Şampiyonlar Ligi, Süper Lig ve Türkiye kupasında uzun bir maratonda olan yer alan Beşiktaş’ın başarılı olabilmesi için oyunu geliştirerek yapmış olduğu diğer transferlerinin de bir an önce formlarını yakalaması gerekiyor.

GALATASARAY – Ç.RİZESPOR

Süper Lige iyi bir başlangıç yapan Galatasaray, karşılaşmaya oldukça baskılı başladı ve Eren Derdiyok’la uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir gol buldu. Golden sonra tempoyu düşüren Sarı-kırmızılılara Rizespor’un ayak uydurması ve maçı çevirmek için en ufak bir gayret göstermemesi teknik direktörleri Hikmet Karaman’ın hücum futbol felsefesine hiç uygun düşmeyen bir görüntü vermesine neden oldu. Hikmet Karaman gerekli önlemleri almaz, silik futbol devam ederse Rizespor için tehlike çanları şimdiden çalıyor diyebiliriz .Maçın genelinde yüksek pas başarısı ile son 10 yılın en çok olumlu pas yaptığı karşılaşmayı tamamlayan Galatasaray, karşılaşmayı kazanmayı hak ederken, iç sahada nasıl futbol oynanır dersi verir gibiydi. Wesley Sneijder- Eren Derdiyok uyumu Galatasaray hanesine yazılacak en önemli artıyken, Eren Derdiyok’un takıma katkısı kadar Wesley Sneijder’in oyuncu kalitesini ortaya çıkarmasında da önemli katkı verdiğini düşünüyorum. Galatasaray adına karşılaşmada ,kaptanı Selçuk İnan’ın kaçırmış olduğu penaltıyla özgüvenini tekrar kazanma şansını tepmiş olması tek handikap olarak gözüme çarptığını belirtmek isterim.

OSMANLISPOR- ADANASPOR

Sezonun flaş ekibi olma yolunda Medipol Başakşehir’le yarış halinde gördüğüm, Mustafa Reşit Akçay önderliğindeki Osmanlıspor, başarı hanesine yeni bir sayfa eklediği karşılaşmanın üstün futbol oynayan tarafıydı. Elindeki futbolcu kalitesinden maksimum verimi almayı başaran Mustafa Reşit Akçay’ın takımı, baskılı futbol anlayışını Adanaspor karşılaşmasında da devam ettirdi. Her ne kadar bulmuş olduğu golde  ofsayt tartışması yapılabileceğini düşünsem de oynamış olduğu futbolla Osmanlıspor’un  Adanspor karşısında galibiyeti hak ettiğini düşünüyorum. Adanaspor geçen hafta oynamış olduğu pozitif futbolu Osmanlıspor karşılaşmasında devam ettirememesi sezona hoca değişikliğiyle başlamış olmasının  neden olduğunu düşünüyorum. Adanaspor’un gerekli istikrarı yakalayabilmesi için daha çok mesai harcaması gerekiyor.

AYTEMİZ ALANYASPOR - TRABZONSPOR

Son iki haftayı mağlubiyetle kapatan Trabzonspor’un, Alanya’dan da  eli boş döndüğü karşılaşmada ,iki takımın da karşılıklı ataklarıyla başladı. Mücadelede iki ekip de zaman zaman gol fırsatlarına girmeyi başardı ancak ilk yarıda skor tabelası değişmedi. Karşılaşmanın ikinci yarısına baskılı başlayan tarafta özellikle ilk goldeki topa vuruş tekniği ve ikinci golde vermiş olduğu gol pasıyla başarılı bir performans gösteren Emre Akbaba takım arkadaşlarının önüne geçti ve maça damga vuran isim oldu. Son oynadığı üç karşılaşmada gol atma başarısı gösteremeyen Trabzonspor’da Teknik adam Ersun Yanal için tehlike çanları çalmaya başladı. Başarısız performans devam ederse Ersun Yanal’ın yeni stadı göremeyeceğini düşünmüyorum.

KONYASPOR-GENÇLERBİRLİĞİ

Pozisyon açısından durgun geçen ilk yarıda Serdar Gürler’in attığı gol öncesi yapmış olduğu top kontrolü ders niteliğindeydi. Defansif anlamda sağlam duruşu ve kompakt yapısıyla bildiğimiz Konyaspor defansının arkasına atılan tek topla gol yemesi kendilerine yakışmadı.Düşük tempoda oynana karşılaşma Konyaspor’un şansı Uğur Çiftçi’nin şansızlığıyla bulduğu gol olmazsa aynı şekilde sonlanacaktı. Karşılaşmanın sonlarına doğru bulduğu beraberlik golünün ardından iki net pozisyondan yararlanamayan Konyaspor’da son dakikalarda bulduğu beraberlik golüyle iç sahada yenilmezlik serisini 17 maça çıkarması maça dair en büyük kazanımdı. Gençlerbirliği’nin pozitif futbol anlayışını devam ettirmesi, kendileri adına önemli bir durum olarak değerlendirilebilir.

KARABÜKSPOR-ANTALYASPOR

Paylaş

Süper Lig'in yeni ekiplerinden Karabükspor’a teknik direktörü Igor Tudor’un futbol karakteri kazandırdığı ortada. Oynattığı kişilikli futbolla takıma eli değmiş dedirten ve futbolculuk döneminde yaşamış olduğu üst düzey tecrübeleri takıma aşılıyan Igor Tudor’un kazandığı maçın ardından haftanın hocası olarak değerlendirmek yanlış olmaz kanısındayım. Maça gelince, Deplasmanda kaybettiği Galatasaray ve Beşiktaş karşılaşmasında ortaya koymuş olduğu pozitif futbol Antalyaspor karşılaşmasında da devam etti. Özellikle Abdou Razack Traore’nin sezon başından bu yana göstermiş olduğu hücumda ki etkili futbol ve atmış olduğu goller Karabükspor’da fark yaratan performans olarak öne çıkıyor. Sezonun hayal kırıklığı yaratan ve geçen yıl ki performasından uzak olan Anlalyaspor’un bir önce galibiyetle tanışması ve özgüvenini tekrar kazanması gerekiyor.

BURSASPOR-KAYSERİSPOR

Timsah Arena'da oynanan mücadeleye konuk ekip Kayserispor, başarılı performansıyla dikkat çeken futbolcusu, Prejuce Nakoulma’nın kişisel becerisiyle  ile öne geçmeyi başardı. Bursasporun yediği golde Nakoulma’nın kişisel becerisi yanında Bursaspor stoperi İsmail Konuk’un defans oyuncusunun her zaman ayakta kalması gerektiğini göstermesi açısından ders çıkarılması gereken bir pozisyon olarak göze çarptı.Ders niteliğindeki ikinci pozisyon ise sezona 3 gol,2 asist ve 15 kilit pas istatistikiyle başlayan Batalla’nın atmış Fenerbahçe karşılaşmasından sonra atmış olduğu kafa golündeki timingiydi. Sahanın en kısa boylu futbolcusu olsanız da, oyun zekanız üst seviyede olur, doğru yerde doğru zamanda bulunursanız bu tip kafa golleri atabileceğiniz konusunda özellikle genç yaştaki futbolcu adaylarının çıkarması gereken önemli bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir. Maçta 10 kişi kalmış olmasına rağmen maçı bırakmayan ve taraftarının desteğiyle üç puna ulaşan Bursaspor, özellikle alt yapısına yapmış olduğu yatırım karşılığını 1997 doğumlu santraforu Kubilay Kanatsızkuş’un performansıyla aldığını düşünüyorum.

KASIMPAŞA-FENERBAHÇE

Sezona tarihinin en kötü başlangıçını yapan Fenerbahçe patlamayı Kasımpaşa karşısında yaptı.Maçın genelinde üstün futbol ortaya koyan Fenerbahçede Emanuel Emenike ve Jeremain Lens performanslarıyla öne çıkan isimler oldular.A Milli takımımızda son oynanan Hırvatistan karşılaşmada başarı ile ter döken sağ bek Şener Özbayraklı ve sol bek İsmail Köybaşı’ın sonradan oyuna dahil olmaları ve verdikleri katkı göze alındığında Dick Advocat’ın kadro seçimi konusunda yeni arayışlara girmesi gerekliliğini ortaya koydu.Alınan farklı galibiyet ve gösterdiği olumlu performansla haftanın takımı olmayı hak eden Fenerbahçe’de, alınan bu galibiyetin rehavet yaratmaması ve takım olma yolunda daha çok çalışması ve futbolunu geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Kasımpaşa için daha önceki değerlendirmelerimde de belirtiğim gibi tehlike çanları kadro ve bütçe kısıtlaması kararı alındığında başlamıştı. Başarı için yapılması gereken hoca değişikleri değil zihniyet değişimi olması gerekli.

HAFTANIN TAKIMI

FENERBAHÇE

Sezona tarihinin en kötü başlangıcı ile başlayan Fenerbahçe, Kasımpaşa karşısında görkemli bir galibiyet elde ederek kötü gidişe dur dedi. Özellikle hücum anlamında üretkenlik açısından başarılı performans gösteren Sarı-lacivertliler almış olduğu farklı galibiyetle haftanın takımı olmayı hak etti.

HAFTANIN HOCASI

IGOR TUDOR

Süper Lig'in yeni ekiplerinden Karabükspor’a teknik direktörü Igor Tudor’un futbol karakteri kazandırdığı ortada. Oynattığı kişilikli futbolla takıma eli değmiş dedirten ve futbolculuk döneminde yaşamış olduğu üst düzey tecrübeleri takıma aşılıyan Igor Tudor’un kazandığı maçın ardından haftanın hocası olarak değerlendirmek yanlış olmaz kanısındayım.

HAFTANIN OYUNCUSU

EMANUEL EMENİKE

Her fırsatta eleştiri oklarının hedefi olsada, işine bakıp takımı için en iyi performasını ortaya çalışmasının karşılığını, yaptığı iki asist ve bir golle taçlandıran Emanuel Emenike’yi haftanın futbolcusu olarak değerlendiriyorum.

3 | 4.haftada deplasman galibiyeti alan 3 takım Gaziantepspor'u 1-0 ile geçen Medipol Başakşehir, Akhisar Belediye'yi 2-0 mağlup eden Beşiktaş ve Kasımpaşa'yı 5-1 deviren Fenerbahçe oldu.

4 | Süper Lig'in geride kalan 4 haftasında Adanaspor, Kayserispor, Antalyaspor ve Kasımpaşa henüz galibiyetle tanışamayan 4 takım oldular.

27 | Golsüz biten maçın olmadığı ligde 4.hafta da 27 gol atılırken, en gollü mücadeleler Kasımpaşa-Fenerbahçe (1-5) ve K.Karabükspor-Antalyaspor (3-2) karşılaşması oldu.