​FED KOLTUK SAVAŞI

Serpin ALPARSLAN 25 Eki 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Koltuk savaşı deyince aklıma ABD ekonomisinin en yetkin koltuğu olan FED koltuk savaşı geliyor.

Koltuk savaşı deyince aklıma ABD ekonomisinin en yetkin koltuğu olan FED koltuk savaşı geliyor. 

Küresel piyasalarda son dönemde en çok sorulan soru, dünya ekonomisinin en önemli aktörlerinden FED'in başına kimin geçeceği. FED’in para politikası, Amerikan ekonomisi,  doların değeri, küresel sermaye akışları gibi birçok açıdan büyük önem taşıyan bu seçimi, ABD Başkanı Donald Trump yapacak.

Tarih yaklaştıkça tansiyon gittikçe artıyor. 

Öyle ki, Şubat 2018’de görev süresi sona erecek olan FED Başkanı Janet Yellen’ın yerine kimin geleceği veya tekrardan Yellen’ın seçilip seçilmeyeceği piyasalarda merak konusu olmaya devam ediyor. 

Özellikle ABD Başkanı Trump’ın gerçekleştirmiş olduğu söylemlerde FED aday listesinin 5 kişiden oluştuğunu görüyoruz. Ayrıca bu hafta ABD Başkanı Trump ve Yellen arasında gerçekleşecek olan görüşmenin ne şekilde sonuçlanacağı ve Trump’ın kararını ne yönde etkileyeceği önemli bir detay olarak takip edilecek. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan 5 adayın aşağıdaki isimlerden oluştuğu görülüyor: 

Kevin Warsh, John Taylor, Jerome Powell, Gary Cohn ve Janet Yellen..

Kevin Warsh: FED eski Yönetim Kurulu Başkanı olan Kevin Warsh hem cumhuriyetçi hem de demokrat parti tarafından aldığı eleştiriler ile tanınıyor. Bahislerde ilk sırada yer aldığını gördüğümüz bu ismin faiz artışını destekleyen şahin görünümlü bir aday olduğu söylentileri mevcut. Özellikle akademik olarak diğer adaylar kadar güçlü olmaması da piyasa oyuncuları tarafından yapılan birçok eleştiriyi beraberinde getiriyor. 2006-2011 yılları arasında FED yöneticiliği yapan Warsh düşük faiz-düşük dolar politikası içerisinde olan Trump ile nasıl bir süreci üstlenir merak konusu.

John Taylor: Stanford Üniversitesi Profesörü John Taylor, Yellen karşıtı görüşlere sahip bir aday olarak karşımıza çıkıyor. Para Politikası konusunda oldukça bilgili olan Taylor, FED’in para politikasının zayıf ve yasa koyucuların etkisinde olduğunu düşünüyor. Daha yüksek faiz seviyelerini modelleyen politikanın öncüsü olan profesör adayların arasında en şahin görünümlü olma özelliğine sahip olması piyasalar tarafında farklı sonuçlar doğurabilir.

Jerome Powell: ABD Başkanı Donald Trump'ın FED Guvernörü Jerome Powell'ı bankanın başkanlığına aday göstereceğine yönelik beklentiler güçleniyor. FED Yönetim Kurulu üyesi olan Jerome Powell cumhuriyetçileri destekleyen tek üye olma özelliğine sahip. Eski Başkan George H. W. Bush döneminde Hazine Bakanlığı’nda çalışmış olan Powell, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’ın Powell’den yana Beyaz Saray’da kulis çalışması yapması söylentiler arasında yer alıyor.

Gary Cohn: Trump’ın ekonomi danışmanı olarak görev yapan Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Gary Cohn’un en kuvvetli adaylardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 25 yıl Goldman Sachs’ta çalışmış olan Cohn, 10 yıl bankanın başkanlığını gerçekleştirmiş. Önemli bir yatırım bankacısı olan Cohn, ekonomi alanında edindiği rolü nedeniyle güçlü isimlerden biri. Ancak akademik olarak diğer adaylara oranla beklentileri karşılamadığı söylenebilir.

Janet Yellen: 6 Ocak 2014 yılında Fed Başkanı olma görevini üstlenen Janet Yellen, rekor düşük faiz oranı politikası ve piyasaların alışagelmiş olduğu tavrı tekrardan Başkan olarak seçilmesi durumunda piyasa tarafından olumlu algılanabilir. Ancak Trump politikaları ile ne şekilde uyum sağladığı tartışma konusu olup, seçilme yönündeki ihtimalleri zayıflatıyor.

Kulislerde koltuk savaşına girmeye hazırlanan birkaç isim telaffuz ediliyor hep birlikte göreceğiz.