FATİH SULTAN MEHMET'İN EĞİTİM ALDIĞI SAATLİ MEDRESE MÜZE OLUYOR

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Daha önce Türkiye'de bir padişah adına yapılmış bir müze yoktu.

"Bir padişahın adını taşıyan ilk müze Edirne'de olacak"

Müzenin kuruluş çalışmalarına katkıda bulunan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, “Gerçekten müzenin gelecek nesillere yol gösterici olacağı beni çok umutlandırdı. Müze geniş kapsamlı bir çalışmayla oluşturuluyor. Daha önce Türkiye'de bir padişah adına yapılmış bir müze yoktu. İstanbul'daki Fetih Müzesi gibi tematik müzelerimiz vardı ancak doğrudan doğruya bir padişah adını taşıyan bir müze yok. Padişahların şehzade olarak durduğu şehirlerde onlar adına birtakım şeyler var ama doğrudan doğruya bir padişah adıyla ilk müze olması hasebiyle önemli bir müze olacak.”

AFİFE JALE FİLM OLUYOR 

Tiyatro sahnesine çıkan ilk Müslüman kadın oyuncu olarak tanınan ve adına tiyatro ödülleri verilen Afife Jale'nin hayatı film oluyor. Yönetmen koltuğunda Emir Khalilzadeh'in oturacağı filmin yaz aylarının sonunda çekilmeye başlanacağı söyleniyor. Henüz filmin başrolüne geçecek olan oyuncu kesinlik kazanmadı. Ancak akıllardan geçen iki isim açıklandı. Bu isimler, Kadın, Aşk Yeniden Biz Böyleyiz, Aramızda Kalsın gibi yapımlarla tanınan başarılı oyuncu Özge Özpirinçci ve İkimizin Yerine, Medcezir, Lale Devri ve Fi gibi yapımlarla ün kazanan Serenay Sarıkaya oldu.

HAFTA'NIN  EN MERAK EDİLENİ PRENSES DİANA

Evet, bütün hafta en merak edilen küresel soru buydu ve nihayet cevap geldi... Bakalım haftanın en merak edilen konusu neymiş... Yeniden “İngiltere Kraliyet Ailesi’nden Prenses Diana, Prens Charles’tan boşandıktan sonra Chanel markasını neden bıraktı?” sorusu epey kafaları kurcaladı. 1997 yılında hayatını kaybeden Prenses Diana'nın, boşandıktan sonra Chanel markasından vazgeçmesinin sebebi gün yüzüne çıktı. Diana'nın bir dönem modacısı olan Jayson Brundson, "Chanel logosu Diana'ya Charles ve Camilla'yı hatırlatıyordu" dedi. Artık Prenses Di ne kadar acı çekti ki. Dünya moda devi bir markayı bırakmak zorunda kaldı... Galler Prensi'nin ilk eşi olan Prenses Diana 31 Ağustos 1997 yılında hayatını kaybetmişti. Halk tarafından çok sevilen Prenses, hayat hikayesi kadar giydikleriyle de dikkat çekiyordu. Bazıları için moda ikonu olan Diana Spencer, moda konusunda oldukça tutkuluydu.

ONA CAMILLA VE CHARLES'I HATIRLATIYORDU

Giyimine bu kadar önem veren Prenses Diana, Charles ile boşandıktan sonra en sevdiği markalardan birisi olan Chanel'i hayatından çıkardı.1996 yılına kadar Diana birçok yerde ünlü markanın ürünleriyle görüntüleniyordu. Diana, Avustralya gezisinde markayı neden bıraktığını modacısı Jayson Brundson'a anlattı. Markanın iç içe geçmiş 'C' harflerinden oluşan logosu ona Camilla ve Charles'ı hatırlatıyordu. 

ZARİF VE ASİL İNTİKAM SİLAHI: SİYAH ELBİSE

Kadınların dolaplarını etkileyen Diana, Chanel markasını bıraksa da gün geçtikçe giydikleriyle nasıl mesajlar verdiğine dikkat etmeye ve modayı bir silah olarak kullanmaya başlamıştı.1994 yılında Yunan modacı Christina Stambolian’ın tasarladığı siyah mini elbisesi gündem olmuştu. 'İntikam elbisesi' olarak anılan elbise o kadar çok konuşuldu ki ertesi gün manşetlerde Prens Charles'ın televizyon konferansı yerine Diana'nın elbisesi yer alıyordu. Lady Diana ve Prens Charles mutsuz geçen 11 yıllık bir evliliğin ardından boşanmıştı. Özgürlüğünü dünya basınının göz kamaştıran flaşları altında, her fotoğraf karesinde yıldızını biraz daha parlatarak kutlayan Lady Diana, o gün Vanity Fair dergisinin ev sahipliğinde, Londra’daki Serpentine Galerisi’nde düzenlenen bir etkinliğe katılır. Aynı akşam İngiliz Kraliyet Ailesi de, tarihinde ilk kez televizyonlar aracılığıyla bir prensesi aldattığını itiraf edip norm yıkan bir prensle karşılaşacaktır. Başarılı İngiliz gazeteci Jonathan Dimbleby, Prens Charles’a 1981 yılında dünya evine girdiği Lady Diana Spencer’a, evlilikleri boyunca sadık kalıp kalmadığını sorar. Prens, "Kesinlikle sadıktım!" der. Dimleby’nin bu cevap karşısında ikna olmadığı öylesine bellidir ki, ikinci sorusunu yöneltir: "Emin misiniz?". Charles, "Evet" yanıtından sonra birkaç saniye duraklayıp konuşmaya devam ederek, "İlişkimiz onarılamayacak noktalara ulaşana kadar sadıktım." der. Bu açıklamayı yaparken beklenildiği gibi pişman veya üzgün değildir Prens Charles. Aksine, kendinden emin bir ses tonuyla Camilla Parker-Bowles ile kuracağı yeni hayatın hafifliği ve heyecanıyla cevap verir. Diana'nın hazırlandığı davet ile ilgili stil danışmanı Anna Harvey: "Daha önce fazla gösterişli bulduğu için giymeye cesaret edemediği, gardırobunda 3 yıl boyunca asılı duran Christina Stambolian tasarımının o akşamın yıldızı olacağını hissetmişti" dedi. Ertesi gün dünya basınının manşetlerini süsleyen ikonik elbise, Lady Diana’nın 'zarif ve asil intikam silahı' olarak yorumlanmıştı.

GÜNÜN SÖZÜ 

HAYATI YARINA ERTELEMEYİN...