Vakıf Katılım web

​EVİN İÇİNDEKİ BOMBA: E-KUMAR

Alican DEĞER 27 Eki 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Bir zamanlar haftalığını alan tamirci çırağı kumarhaneye gidiyordu.

Bir zamanlar haftalığını alan tamirci çırağı kumarhaneye gidiyordu. Sayısız felaket yaşandı. Neyse ki Türkiye bu ekonomik ve sosyal çöküşü yol açan yanlışta ısrar etmedi. Şimdi Kıbrıs, Bulgaristan, Karadağ, Beyaz Rusya, Gürcistan gibi yakın coğrafyada yoğunlaştılar. Hele Kıbrıs ekonomisi için önemli bir gelir kapısı durumundalar. Özellikle Güney Kıbrıs, İsrail veya Arap coğrafyasından hatırı sayılır oranda turist gelmesine neden oluyorlar.

Keşke oynamasalar. Ama gidenin engellenebilecek hali yok. Buralara gidebilenler zaten belli bir birikime sahip olanlar. Bu mekanlar yerel denetimlere tabiler. Vergi de veriyorlar. En azından çoluk çocuk bu işe bulaşamıyor. 

Ama asıl büyük tehlike Türkiye’den gittiğini düşündüğümüz kumarın bilgisayarlar aracılığıyla evlerimize geri gelmesi. İnternette belki yüzlerce kumar sitesi bulunuyor. Teknoloji sayesinde küçücük paralarıyla gençler, çocuklar bu illete kapılıyorlar.

Bu kumar siteleri son derece organize bir şekilde hareket ediyorlar. Yasa uygulayıcılar bir kapıyı kapatıyor, onlar iki tane açık buluyor. En önemli reklam araçlarından biri de belirsiz hesaplardan atılan SMS’ler. Onlarcası bir anda bol kazanç vaadiyle mesaj yolluyor.

Mesajları okusanız şaşırırsınız. Sanki bedava para dağıtacak adam arıyorlar. 

Bu mesajlar belki de bu sitelerin “Yasallığa” en yaklaşmış hali. Çünkü SMS göndermek için bir operatörü kullanmak zorundalar. GSM operatörleri üzerinden bu yasadışı, toplumu bozan illetin en azından reklam yapması önlenebilir.

Bir site engelleniyor, hemen ardından yenileri açılıyor. VPN’ler ile yasaklar aşılabiliyor. İnternette yoğun ilgi gören film-dizi siteleri kumarhane reklamından geçilmiyor. 

Devlet, kumar sitelerinin banka aracılığıyla para toplamasını da engellemeye çalışıyor. Artık kredi kartından para alamıyorlar. Bir kredi kartından transfer yapılmak istendiğinde sistem müsaade etmiyor. Buna karşı ortaya çıktı ki bu adamlar, adeta isim kiralıyor. Aylık belli ücretlerle başka isimler üzerine açılan hesapları kullanıyorlar. Yapılması gereken (Ve bir miktar da yapıldığı şekliyle) bu tür sağdan soldan para akan hesapları dondurmak. Bu konuda da bankalara büyük görev düşüyor. Bankalar bir sürü algoritma kullanıyor. Mutlaka bu tür para transferlerine yönelik bir algoritmaları da vardır.

Bu e-kumar baronlarının mutlaka ve mutlaka önlenmesi gerekiyor. Çünkü giderek toplumu içinden kemiren habis bir ur halini aldılar.