ESTETİKTE EZBER BOZAN BLEFAROPLASTY

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Göz yüzümüzde en çok dikkat çeken ve kendimizi ifade ettiğimiz en çarpıcı alandır. İlk karşılaşmada, ilk görüşmelerinde karşıdaki kişilerin size olan davranışlarını tamamen değiştirecek kadar etkilidir; "gözler her şeyi anlatır" sözü pek çok şarkıya ve şiire de konu olmuştur.

Blefaroplasty

Göz yüzümüzde en çok dikkat çeken ve kendimizi ifade ettiğimiz en çarpıcı alandır. İlk karşılaşmada, ilk görüşmelerinde karşıdaki kişilerin size olan davranışlarını tamamen değiştirecek kadar etkilidir; “gözler her şeyi anlatır” sözü pek çok şarkıya ve şiire de konu olmuştur.

Göz etrafında oluşan yaşlanma bulguları yüzümüzde fark edilen alanların başında gelir ve göz çevresinde yaşlanma ilk olarak göz altında bulunan yağ dokunun kaybı ile başlar. Daha sonra üst göz kapaklarında düşme, sarkma başlar. Aynı anda alt göz kapaklarda da düşme devam eder ve göz altı torbaları ile yaşlı göz çevresi meydana gelir. Göz, yüzün tam ortasında yer aldığı için sadece göz etrafı operasyonu ile kaş ve göz kuyruğu gibi alanların düzeltilmesi sağlanamayabilir, bu durumda alın germe, orta yüz germe, belki saddece iple askılama ve/veya dolgu maddesi gerekebilir. İlk muyaneden sonra size gerekli olan işlemler ile ilgili detaylı bilgi verilecektir.

Göz kapağı operasyonları sadece estetik amaçlı değildir; üst göz kapağındaki düşmeye bağlı kapakta kaş - deri ve deri altındaki yağ dokudan oluşan ağırlık ile zamanla kapak kaldırılamaz, göz kapağını kaldırmada zorlanıldığı için sürekli kaşlarla birlikte kaldırma sonucunda baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik, uzun süre kitap gazete okuyamama, televizyon seyretmede zorlanma, uyuklama gibi şikayetlere neden olur. Kapak düşüklüğü daha ileri evrelerde pupil denilen görmemizi sağlayan aralığı kapattığı için görme de zorlanmaya neden olur.

Aynı şekilde alt kapakta oluşan torbalar zamanla çok ince zar gibi olan alt kapak derisini aşağı çeker ektropiyon denilen göz kenarının dışa döndüğü rahatsızlığa neden olur. Ektropion gözde kuruluk, keratit ve hatta körlüğe neden olur.

Göz kapağı operasyonu, blefaroplasti hasta oturur pozisyonda iken planlarak lokal anestezi altında bazen sedasyonla bu plana uygun yapılır. Göz etrafındaki sarkmalar kaş ve alın derisindeki sarkmalarla beraber olabilir bu durumda “kaş kaldırma” “alın germe” operasyonları ± blefaroplasti operasyonuna eklenerek mükemmel sonuç elde edilir. Üst kapak kesisi kapakta mevcut katlantı alanından girilerek (sonuç iz 6 ay sonra eski çizginin yerini alarak görünmez), alt kapak kesisi ise tam kirpik altından yapılır. Ardından beraberinde kas içeren deri eksizyonu, gerekirse yağ doku eksizyonu yapılır daha sonra cilt altına konulan devamlı ve görünmeyen dikişlerle deri kapatılır. Bu dikişleri almaya gerek yoktur.

Gayet normal görünümdeki kapaklar ile gündelik hayatta dönebilir. nadiren de olsa morluk olur ve ortalama 5-7 gün sonra kaybolur.