ESAS OLAN DAVADIR

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliği sadece önünde bayrak asılı bir bina değildir.

Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliği sadece önünde bayrak asılı bir bina değildir. Bizim kadim soydaşlarımız olan Irak Türkleri ile adeta köprü görevi gören siyasi bir temsilciliktir.

Mehmet Tütüncü, Şubat 2019 tarihinde kendisine verilen ITC Türkiye Temsilciliği görevinde parlak bir dönem ortaya koydu. Pandemi şartlarına rağmen çalışmaları aksatmadı. Ankara’da kurduğu genç ekiple geleceğin Türkmen karakterlerinin önünü açtı. Türkiye’de gerek siyasi partilerle gerek sivil toplum kuruluşlarıyla gerekse devlet kurumları ve bürokratlarla gerçekleştirdiği temaslarla Türkmenlerin önceliklerini ve haklarını koruyan bir isim oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni hükümet etme sistemi olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde en çok kurumlar arası uyum ve devletin etkin işleyişine vurgu yaptı. Ankara’da ilgili kişi ve kurumlar Türk Dünyasında tüm gelişmelerle ilgileniyorlar. Özellikle Türk Devletler Teşkilatında gelinen son nokta da Türklerin dünyanın neresinde olursa olsun “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” Cumhur İttifakının ortak hedefi. Irak Türkleri özelinde ayrışma, derinden süren kavga sorgulanması gereken bir konu. Irak-Suriye’de verilen mücadele hep “MİLLİ” çizgide olmalıdır. Ortadoğu’da Halep’den  Kerkük’e  Libya’dan Golan’a  kadar milyonlarca (bazı kaynaklar 10 milyon üzerinde olduğunu belgeliyorlar) Türk soylu insanımız var. Bizde en yakından Irak Türkmenleri son 10 yıldır da Suriye Türkmenleri yakından takip ediliyor.

Stratejik akıl mı? Yürümeyen Derinsizlik mi?

Şimdi ortada bir güz sancısı var. ITC özelinde yaşananlar kişiler ve olaylar üzerinden değil de genel strateji olarak analiz etmek lazım. Irak’ta son seçimde sandığa en az giden kitle olarak Türkmenler oldu. Irak meclisinde koltuk sayısı olarak düşüş yaşadılar. Çatı siyasi yapısı ITC içinde yaşanan ayrışmalar ve sessiz kavga hala devam ediyor. Türkmen gençlerin siyasetten uzaklaşması ve başarı öyküleri yazılamaması …liste uzun..Tüm süreçte terör örgütleri DEAŞ ve PKK’nın Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde artan eylemeleri yanında petro-dolar lobisi kontrolünde olan kuzey yapılanmasının sözde KERKÜK söylemlerini tekrarlamaları .. İran’ın kendi sınırlarından başlayarak Irak-Suriye hattında yürüttüğü Şii kalkanı çalışmaları… Unutturulmaya çalışılan  Telafer gerçeği. Kum fırtınasının sürekli estiği ve kum tepelerinin hep yer değiştirdiği bu jeolojikte bir Türk etkisi oluşturmak istiyorsan güvenlik alanında yapılan çalışmaların yanı sıra ‘’milli ruhu’’ koruyan adımlar atılmalıdır. Esas olan davadır. Davanın mücadelenin yetişmiş insanları rencide edilmemelidir, küstürülmemelidir. Şehitlerin ödediği bedel ile bugünlere gelen TÜRKMEN MÜCADELESİ elbette her zaman emin ellerde olacaktır.