ERKEK YERİNİ BİLSİN!

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Yıllardır kadınlar için söylenen cinsiyetçi ifadelere dikkat çekmek için iki gündür #erkekyerinibilsin etiketini kullanarak binlerce kişi Twitter'da kadınlara yönelik nefret söylemine, ayrımcılığa, tacize ve cinsel istismarlara tepki gösterdi.

Yıllardır dillerden düşmeyen bir kadın destanı. Kadın ne yaptıysa göze battı, başarıları kıskanıldı, eksik bırakıldı, ezilmeye çalışıldı... Yıllardır kadınlar için söylenen cinsiyetçi ifadelere dikkat çekmek için iki gündür #erkekyerinibilsin etiketini kullanarak binlerce kişi Twitter’da kadınlara yönelik nefret söylemine, ayrımcılığa, tacize ve cinsel istismarlara tepki gösterdi. Son yıllarda sosyal medyanın gelişmesi ile artık belediye hesaplarının da akımları yakından takip etmesi bence çok daha ilgi çekici olmalarına katkı sağlıyor. Hatta kesinlikle Belediyelerin sosyal medya hesaplarını iletişimin yanı sıra espiri yeteneği kuvvetli kişilerin yönetmesi çok çok önemli. Atılan tweetlerden her ne kadar komik ve renkli paylaşımlar ortaya çıkmış olsa da aslına baktığımızda kadının ne kadar değersiz yargılar ile ezildiğini bir kere daha görmüş oluyoruz. Kadın okumaz, kadın kahkaha atmaz, kadın çalışmaz, kadın kocasının sözünden çıkmaz, kadın yapamaz, kadının fikri olmaz, kadın, kadın, kadın... Kabul etseniz de, etmeseniz de kadın isterse her şeyin en iyisini, en doğrusunu, en farklısını başarır. Eğitim seviyesi arttıkça bilinçlenen toplumlarda cinsiyet ayrımcılığına rastlamamız pek de mümkün değil ve umuyorum ki biz de o günleri göreceğiz. Toplum olarak kadının öncelikli olduğu, el üstünde tutulduğu, hatta en değerli olduğu günleri yaşamak çok da zor olmamalı. Kadını koruyan, sahip çıkan, önemseyen yasaları vazgeçmeden bekliyoruz.

Kademeli normalleşme sürecinin bir haftasını geride bıraktık. İran, Hindistan, Peru’da yükselen vaka sayıları umarım bizde de artış olarak geri dönüş sağlamaz. Seyahat yasaklarının kalkması ile evlerine kapanan bir kesim akın akın yazlıklarına ve sahil kesimlerine koştu. Büyük şehirlerden küçük beldelere gitmenin riski, oradaki halk için de tehdit edici. Normalleşme süreci ile günlerdir Bodrum’daki şezlong fiyatları da gündeme damga vurdu. Türkbükü’nde plaj giriş ücretleri şezlong fiyatları almış başını nerelere gitmiş anlamak mümkün değil. Halk plajında bir şezlonga 20 TL verirken, 200 metre ilerideki özel bir işletmenin plajında 1000 TL vermek akıllara zarar. Bu ayrıştırıcı fiyatlara engel olacak bir sistem yok mu inanın merak içindeyim. Pandemi sürecinde herkesin en büyük sorusu “Bu yaz nasıl tatil yapacağız?”,  fiyatları duyunca gerçekten de nasıl tatil yapacağız?” oldu...

Sevgi ile kalın.