​ENERJİ GİDERLERİNDE YÜZDE 80 TASARRUF

Serpin ALPARSLAN 11 Oca 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Mail kutuma gelen bir posta oldukça dikkatimi çekti.

Mail kutuma gelen bir posta oldukça dikkatimi çekti.

Yüzde yüz Türk şirketi olan bir enerji tasarruf ürünü yaklaşık yüzde 70-80 aralığında ısıyı toplayarak enerji giderlerinde tasarruf sağlıyor.

İsterseniz detaylarına bakalım;  

Bilişim, iletişim ve savunma sanayi alanlarında faaliyet gösteren yüzde100 yerli sermayeli Canovate Enerji’nin, yüzde 85 yerlilik oranıyla imal ettiği ısı pompaları, enerji giderlerinde yüzde 80’e kadar tasarruf ettiriyor. Toprak, su ve havadaki var olan ısıyı kullanan Isı Pompaları, enerjinin yüzde 70- yüzde 80’i toprak, su veya havadan bedava olarak alıyor ve böylece enerji giderleri ciddi oranda düşüyor.  

Otellerde ve fabrikalarda yoğun tercih ediliyor

Canovate Enerji bünyesinde Türk mühendisleriyle geliştirilen “Isı Pompası” nın, 10 yılı aşkın Ar-Ge ve tasarım geçmişi bulunuyor. Son dönemlerde, konutlar, fabrikalar ve özelikle otellerde yoğun talep görüyor. Mesela, bir turizm tesisinde, kışın ısıtma görevini yapan bu Isı Pompaları, yazın da soğutma görevini yerine getirebiliyor. Bu durumda, ayrıca bir klima veya VRV sistemi kurulmasına da gerek bulunmuyor. Projenin büyüklüğüne göre, sistem kendisini 8 - 24 ay arasında amorti edebiliyor.

Bir uygulama örneği verilirse, yerden ısıtma ve fancoillerle soğutma yapılan bir binadaki 3 bin 600 metrekare kapalı alanın ve 150 metreküp havuzunun ısıtılması ve sıcak suyun temini için aylık yakıt gideri olarak (LPG olarak) 40 bin TL ödeniyordu. Çözüm olarak, toprak kaynaklı Isı Pompası uygulaması yapıldı ve maksimum aylık gider yaklaşık 5 bin TL’ye düşürüldü.

Avrupa’da yasaklanan konvansiyonel kombiler, Türkiye pazarında satılıyor

Verimsiz çalışması ve emisyon değerlerinin yüksek olması nedeniyle Avrupa’da satışı yasaklanan birçok kombinin, Türkiye pazarına satılmakta olduğunu kaydeden Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, şunları söyledi:

“Ülkemizde, neredeyse Avrupa’nın tümü kadar inşaat yapılıyor. Bu nedenle Türkiye, ısıtma, soğutma, havalandırma konusunda, dünyanın 5’nci pazarı konumunda bulunuyor. Ülkemizdeki birçok firma, yurtdışından ithal ettiği kazanların, kombilerin ve klimaların satışını iç pazara yapıyor. Özetle, Avrupa’da satışı yasaklanmış olan bu kombiler, Türkiye pazarında satılmaya devam ediyor. Nitekim, Avrupa ülkeleri ve Amerika’da yoğun olarak ‘Isı Pompaları- Heat Pump’lar kullanılıyor. Ülkemizin, doğalgaz bağımlılığından ve ithal gelen kontrolsüz cihazlarından kurtulmasında; yüzde 100 yerli olan ısı pompaları büyük rol oynayabilir” dedi. 

Isı Pompası kullanım alanı ve tasarruf değerleri nedir?

-Otellerde ısıtma, soğutma ve sıcak su amaçlı yüzde 80’e kadar enerji tasarrufu sağlanıyor.

-Konutlarda yakıt cinsine göre, yüzde 50- yüzde 80’e kadar enerji tasarrufu sağlanıyor.

-Fabrikalarda prosese göre, yüzde 60- yüzde 80’e kadar enerji tasarrufu sağlanıyor.

-AVM’lerde, seralarda, kümeslerde, kamu binalarında, okullarda ve ofislerde yüzde 70’e kadar enerji tasarrufu sağlanıyor.