​EN AZ KAYYUM ATANAN BELEDİYELER KADAR DESTEKLENMELİLER

Neşe BERBER 21 Kas 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Tunceli Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat...

Tunceli Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat... 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı seçilince görev aşkı ile doğduğu yer olan Hozat’a eşini ve çocuğunu İzmir’de bırakıp gitmiş.. O gün bugündür vatandaşlarla el ele verip Hozat’a daha neler yapabilir, nasıl kalkındırabilir onun telaşında olmuş hep.. Adana’da karşılaştık Başkan Celaleddin Polat'la.. İki lafın belini kırdık tabiri caizse.. Tabii konumuz Hozat ve bölge halkının sorunları oldu..

- Hozat’ın en büyük sorunu nedir? soruma Başkan, yaşadığı olayları anlatarak cevap veriyor:

"Ben yaklaşık 20 yıllık öğretmenim. Aslında ben partili (Cumhuriyet Halk Partisi) bile değildim. Belediye başkanlığı teklifi aldım ve ön seçime girmek istedim. Genel Başkan, 'Ön seçimi kazanacağına bu kadar inanıyorsun galiba da seçim istiyorsun’ dedi."

Polat’ın cevabı ilginç olmuş, "Siz benim seçileceğime inanıyorsanız, onlar da bana inanıp seçeceklerdir..”

Aslında Hozat halkının refaha kavuşmak istiyorlarsa onu seçeceklerini düşündüğünden eminmiş. Hozat’a hizmet etmek için her şeyi göze almış. Kaç kez ölüm tehdidi aldığını hatırlamıyor bile.. Geçirdiği kazalar, saldırının ortasında kalması.. Hiçbir şey yıldıramamış. "Ne olursa olsun burada olacağım ve görev yapmaya devam edeceğim." diyor. İçme suyundan dertli tüm yöre halkı gibi..

"İçme suyunu fazlalaştırmak, kaliteyi daha da arttırmak ve yıllardır kullanılan mevcut “kanserojen” madde içeren asbest borulardan kurtulmak için, göreve geldiğimiz günden itibaren çaba gösteriyorum. Bu borular büyük sorun ve halkın sağlığını tehdit ediyor." diyor.

İller Bankası'na, göreve geldiklerinden bu yana defalarca hibe boru müracaatlarında bulunmuşlar.. Ancak hibe boru ve ekskavatör kredi talepleri Başkan Polat’ın deyimiyle adeta yılan hikayesine dönmüş. Sitemi aslında partili belediyelere: "Ne yazık ki kendi partimiz CHP’den ve partimizin belediyelerinden destek alamadık."

Artık iller kendi aralarında yarışıyor. Birbirlerine kardeş şehir olarak destek veriyorlar. Hatta kendi ülkelerinin dışına çıkıp yabancı ülkelerden kardeş şehirler buluyorlar. 

Adana’da bulunma nedeni de Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü bizzat kendisi aramış, sorunlar karşısında verdikleri bu mücadeleyi takip ve taktir ettiğini belirterek, destek sunma isteğini söylemiş ve bu nasıl gerçekleştirilebilir bunu konuşmak üzere Adana’ya davet etmiş.

Sözlü, Hozat’ın içme suyu sorununun çözümü için 4 teknik personeli, ilçeye göndermiş. Yeni su kaynaklarının açılması ve ana depodan ilçe merkezine kadar olan asbest borularının değişimi ile yeni depo yapımı üzerinde çalışmalar yürütecek teknik personel, alanda proje ve tespit çalışmalarını yapmış. Şimdi sonucu bekliyor başkan, henüz net, bitmiş bir çalışma yok. Görünen o ki, Adana Büyükşehir Belediyesi başlattığı bu işi bitirecek.

Merakımı yenmek için başkana, "Siz CHP’li bir belediyesiniz.. CHP İstanbul ilçe belediyeleri Doğu ve Güneydoğu’da kardeş şehir ilan ettikleri yörelere, yollar yaptırıyorlar. Destek olduklarını görüyoruz.. Size neden olmuyorlar da bu kadar sorun içinde yaşıyorsunuz’ diye soruyorum.

Başkan Polat'ın cevabı bir hayli düşündürücü.

"Evet başka illere gidenler nedense bize gelmiyorlar. Hepsine başvurduk, ama bize destek yok. CHP’li belediyeler dahil kapısını çalmadığım yer kalmadı. Ama maalesef destek yok. Ayrıca hükümetin Tunceli bölgesini yalnız bırakmaması lazım, ciddi çalışmalar yapıyoruz, hükümet kaynaklardan biraz bize de versin istiyoruz. Uçuk rakamlar istemiyoruz. En temel ihtiyaçlar için istiyoruz. Tunceli’de bizim için parti farklılığı olmadan AK Parti, CHP, MHP birlikteliği olmak zorunda. Yeter ki başarılı olsun, ben partisine bakmam. Orada benim için başarılı olan AK Partili belediye CHP’lidir, CHP’li de AK Parti'lidir. Ben olaya böyle bakıyorum. Parti ayrımı yapmaksızın birbirimize destek olmalıyız ve Doğu ve Güneydoğu’yu güçlendirmeliyiz."

Tunceli'nin sorunlarına gelince, başkan onları da sayıyor: "Halkı gerçeklerden uzaklaştırıp sanal düşman yaratmak ve bununla siyaset yapıp siyasi rant sağlayan bir çevre var. Bu karışıklıklardan faydalanıp ekonomik rant sağlayan bir kesim var. Bürokratik rant sağlayan çevre var." 

Sözleri çok çarpıcı ve dikkate alınması gereken iddialar.

Tunceli’de hala kirli bir yapı devam ediyor, Polat’ın böyle bir iddiası var. Ve ekliyor, "Onlar temizlenmediği sürece Tunceli huzura ermez. Tunceli ve Hozat için söylüyorum. Hükumetten destek istedim. Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti, CHP, MHP hangisi belediyeyi almışsa bunların desteklenmesi lazım. Çünkü bu sistem içinde buralarda görev yapan arkadaşlar bu ülkeyi seven memleketine sevdalı kişilerdir. Yani ben CHP’nin, MHP ve AK Partinin arasında hiçbir fark görmüyorum. Pertek AK Parti'lidir. Ben kendi açılışım vardı bırakıp Pertek Belediye Başkanı arkadaşımın açılışına gittim, ona destek verdim. Hizmetlerine destek verdim. Hükümete seslenmek istiyorum bizi yalnız bırakmayın destek olun."

Şunu görmek lazım. Artık bizler rahatlıkla Doğu ve Güneydoğu’ya gidebiliyorsak bunda hiç şüphesiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük çabası var. Doğu ve Güneydoğu illerine kayyum atanması ve sonrası gelen hizmetler ile gelişen, mutlu bir halk topluluğu var. Gittiğim illerde zira bunu görebiliyorum. İşte tam bu noktada Doğu’da CHP, MHP, AK Parti el ele çalışmalıdır. Buradaki siyaset sadece birlik ve beraberlik siyaseti olmalı. Bu bölgemizin illerine, halkın huzuru ve refahı için elimizden ne geliyorsa sonuna kadar yapmalıyız. Kayyumlara sonsuz destek veriliyor ama gözden kaçırılmaması gereken bir konu da CHP ve MHP’li belediyelerinde en az kayyum olan belediyeler kadar desteklenmesidir. Ülkemizin yaşadığı iç ve dış saldırılara karşı birlik ve beraberlik noktasında el ele vermeliyiz. Devlete, millete ve ülkesine düşman olan tüm unsurlara karşı 'ülkemin düşmanı benimde düşmanımdır' düşüncesiyle hareket etmeliyiz. Ortadoğu’da yaşananları göz önüne alırsak, neden birlik beraberlik içinde olmamız gerektiği çok açık ortadadır.

Beşiktaş Belediyesi’nde neler oluyor?

Partiler yavaş yavaş seçim çalışmalarına başladı… Biliriz ki, her belediye başkanının gönlünden İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere başkan olabilmek geçer.. Bu hayali gerçekleştirebilmek için yoğun çaba sarf ederler. Duyumlarıma göre CHP, İstanbul için aday arayışını sürdürüyor. Herkes hummalı bir çalışma içinde.. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da bunlardan.. Hazinedar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için araştırma şirketine ön araştırma yaptırıyormuş. Seçilme şansı ne kadar, ona bakacak. Şu aralara yemek programlarında bile rastlayabilirsiniz kendisine.. Halkla ilişkiler günümüz moda deyimiyle PR bu işin en önemli kısmı ne de olsa. Bu tarz programlara çıkmayı bile kabul ediyorsa, amacının gerçekten İstanbul’a aday olmak olduğunu düşündürtüyor ve iddiaları güçlendiriyor. Algı önemli, yemek yapan, şarkı söyleyen, spor yapan, bisiklete binen, ben sizden biriyim imajı veren belediye başkanı adayı tadında… Yani hayaller İstanbul, gerçekler Beşiktaş yeniden olabilecek mi? tadında..

Öte taraftan CHP’de konuşulan Kılıçdaroğlu’nun kendisini aday göstermeyeceği hatta Beşiktaş’a dahi yeniden aday olarak düşünülmediği.. Bu arada Beşiktaş CHP ilçe başkanı, Beşiktaş Belediye Başkanı olma hayalini yaşayanlardan ve bu yönde çalışmalar yaptığı kulağımıza geliyor. Son olarak bir de son dip not, Hazinedar’ın Beşiktaş ilçesine yeniden aday olmasını ilçe teşkilatının istemediği yüksek sesle dillendiriliyor.