EKRANDAN YANSIYANLAR

Fehmi KETENCİ 01 Ağu 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Eskiden sıkça yaptığım ekran eleşitirilerim aklıma geliyor bir süredir.

      Eskiden sıkça yaptığım ekran eleşitirilerim aklıma geliyor bir süredir. Son zamanlarda televizyonları bu eleştirel gözle pek de fazla izlemiyordum. Bildiğiniz gibi, televizyon yayınları bildiğiniz nedenlerle neredeyse ikiye ayrılmış bir yayın politikasına dönüşmüş olduğundan genelde aklıma takılan ve zaman geçirmek için izlediklerim sadece diziler oluyor. Bazan da Digitürk ve diğer kanallardaki filmlere takıldığım olıuyor. Onları da genelde eleştirel gözle izlemediğim için almam gereken notları da almıyordum.. Hele şu sıralar diziler, genellikle yazlık, alelacele ve çok basit senaryoları olan diziler oldukları için eleştiriye gerek duymuyorum..

      Bugün yazmak istediğim ilk konu; TV8 ekranlarının ilgiyle izlenen ve her gün akşam saatlerinde başlayıp gece yarısına kadar devam eden yemek yarışma programı Master Şef’de canlı yemek pişirerek yarışan aşçı adaylarını pişirdikleri yemekleri seçim aşamalarının olduğu 2. Tür yarışmalarında gördüğüm, zaman zaman abartının ötesinde diyaloglar ve yarışmacılarla Master Şef jürileri arasında geçen konuşmalarının saygı sınırını aşar nitelikte ve ekran başındakileri rahatsız ediyor olmasıdır.

      İzleyenleri vardır, görmüşlerdir. Cumartesi akşamı yayınlanan bölümde üçlü gruplar halinde 3. Tura geçmek için yarışan aşçı adaylarını yaptıkları yemeklerin değerlendirilmesi sırasında üç master şefleri Mehmet, Danilo ve Soner şef ile yarışma ve yaptıkları yemeklerin değerlendirilmesi sırasındaki sohbetlerinde ekrana yansımaması gereken diyalogler izleyenler tarafından gereksiz amacını aşan şeyler olarak nitelendirildi. Özellikle Mehmet Şef, zaman zaman yarışmacı ile olan diyaloglarında olmaması gereken agresif, yarışmacıya karşı saygı sınılarını zorlayan, onur kırıcı davranışları olarak ekrana yansıyor.

      Cumaresi gecesi, bu davranışlardan biri ve diyaloglar yarışmacının dikkatinin dağıtıldığı şikayetine yol açtı. Aynı gece, yarışmacının yaptığı yemeğin değerlendirmesi sırasında Mehmet Şef’in beğenmediği yemeği yanındaki boş bir kaba agresif bir davranışla “bunun yeri burasıdır” diyerek çöpe atar gibi boşaltması ekran başındakiler de dahil izleyen birçok kişi tarafından büyük tepki aldı.. Yemek yapan yarışmacının yaptığı iş bir emek sonucudur. Ve onun özenerek ürettiği bir eserdir. Yarışmacılar yaptığı iş sırasında böylesine onur kırıcı bir davranışı hak etmiyor. Jüri üyesinin yarışmacıya bu şekilde davranma hakkı yoktur. Beğenmezsin, elersin olur biter.

      Mehmet Şefin bir başka yarışmacı ile girdiği benzeri diyalog da gereksizdi. Canlı yemek yapımı sırasında, juri üyeleri yarışmacılarla sohbetler de ediyorlar. Bu sıralarda dozu kontrolden çıkan istem dışı agresif davranışlar yarışmacının dikkatini dağıtıyor da olabilr. Yine cumartesi gecesi yaşanan bir olayda böylesine bir durumda yarışmacı; “şefim dikkatimizi dağıtıyorsunuz” diye şaka yollu da olsa tepki vermesine Mehmet Şefin bu tepkiyi ciddiye alıp “seni dışarı atarıım” şekliyle karşılık vermesi o anda yarışmacının kısa bir süre dağıldığını gösteriyordu.

      Son günlerde özellikle Mehmet Şefin bu tür agresif davranışlarıyla iyice göze batmaya başladığını söylemeliyim. Köşe yazısı yazdığımı bilen, etrafımdaki birçok kişi bu konuyu bana iletti. Master Şef, güzel bir yarışma programı, üniversitelerde gastronomi bölümlerinde okuyan genç aşçı adaylarının, aşcılığı meslek olarak seçen gençlerin, ev kadınlarının, evlerinde yemek yapanların dikkatle izledikleri televizyonda canlı yapılan yemek programlarından. Ekranlarda yayınlanan olağan yemek programlarından çok farklı bir program. Hem öğretiyor hem de aşçılığa heves edenler için öğretici bir program. Yarışmacılara böylesine davranışlarla karşı karşıya bırakmak hiç de iyi bir örnek değil.

      TV8’deki “Master Şef” yemek yarışmasını böylesine çok izlenir, beğenilir hale getiren sadece yarışma formatı değil. Yarışmayı yöneten; Mehmet Şefin, Danılo Şefin ve Somer Şefin yarışmaya kattıkları özellileridir. Mehmet Şef aslında öğretici, genelde tecrübeli, babacan bir master şef olarak yarışmacılara yaklaşımı sevecenlik yansıtan bir juri üyesi ama son birkaç gecedir biraz agresif.. Özellikle cumartesi 2. Turdaki davranışlarını ilk kez gördüm. Cumartesi gecesi sözünü ettiğim örnekleri bir kez daha izlemesini tavsiye ediyorum.

      Programın Master Şefleri sorumluluğu olan, eğitici, öğretici örnek bir iş yapıyorlar, her şekilde örnek oluyorlar, bunun devam etmesi gençleri cesaretlendirecek, yeni, eğitimli gencecik aşçıların önünü açacaktır..

      Programları dikkatle izleyen eski bir televizyon izleyicisi ve eleştirmeni olarak ekana yansıyanlardan gördüğüm, dikkat çekmek istediğim birkaç şeyi dile getirmek istedim..