EKOLOJİK MOBİLYA

Yonca ORTAN 03 Kas 2019

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Dekorasyon trendleri gün geçtikte değişmekte ve insanoğlu doğadan uzaklaştıkça doğaya olan özlemi artmaktadır.

Bu sebeple son yıllarda trend olan ekoloji dostu ürünler artmakta ve kullanıcılar tarafından sıkça talep edilmektedir. Ekoloji dostu ürünler ile doğayı kirleten ve bunu önleyemeyen insanlar, bir nebze de olsun vicdanını rahatlatmak için geri dönüşümü olan ürünler kullanmakta ve doğa kirliliğini önlemeye çalışmaktadır.

Ekolojik bir malzeme, çevreye en az zarar veren ve bu en az zarar ile en fazla performansı sunan ürünlerdir. Ayrıca bu eşyalar kolayca doğada dönüşebilmekte ve ekosisteme dahil olabilmektedir. Yani kullanılmadığında kolayca çürüyüp doğaya karışabilmektedir. Üstelik tüm bu süreçte toprağa hiçbir kimyasal zararlı madde katmamaktadır.
Ekolojik bir mobilya üretimi için normal mobilyalarda kullanılan, zarar verebilecek maddelerin kullanılmaması gerekmektedir. Ahşap koruyucular, tutkallar, boyalar ve diğer katkı maddelerinin de yer aldığı mobilyalar, zaman içerisinde doğaya zarar verebilecek bir yapıya bürünmektedir. Ancak ekolojik mobilyalarda bu malzemeler bulunmamaktadır. Yani insan sağlığına zarar vermeyen, geri dönüşümü kolay ve bu sayede yenilenebilir bir yapıda olan malzemelerin kullanılması gerekmektedir.

Çevre dostu mobilya tasarımında kullanılan malzemeler
Çevre dostu mobilya tasarımında tercih edilen malzemeler, doğal olarak kesilmiş ham bir ağaç olmamalıdır. Haliyle atık ahşaplar, kütükler, kökler ve ağaçların yan ürünleri tercih edilmektedir. Özellikle kütük kullanımı doğru seçim olacaktır. Farklı yöntemler ile şık bir konsepte büründürülen bu kütükler, kullanılmadığı zamanlarda kolayca doğaya karışabilecek yapıda olmaktadır.
Bambu ve Rattan mobilyalar da çevre dostu ürünlerin arasına girmektedir. Bambu ağaçları hızlı büyümesi ile ünlüdür. Bu sebeple mobilya üretiminde kullanılması pek soruna sebebiyet vermeyecektir. Bambu ya da belli bitki köklerinden örgüler ile rattan mobilyalar üretilebilmektedir. Böylece hem ekolojik hem doğaya hızlıca kazandırılan hem de doğa dostu ürünler kullanılabilmektedir.

Sağlığa zarar vermeyecek mobilyaları seçin
Mobilya seçiminde dikkat edeceğiniz en önemli konuların başında mobilyaların kanserojen ve insan sağlığına zararlı maddeleri içermemiş olmasıdır. Ancak günümüzde ne yazık ki maliyetlerin düşürülmesi adına zararlı maddelerin kullanıldığı mobilyalar piyasada satılmaktadır. Bu sebeple tercih edeceğiniz mobilyaların boyalarının ve cilalarının kaliteli olmasına, kumaş kaplamalarının özel dokuma kumaştan üretilmesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı naylon kumaşlar, kalitesiz mobilya boyaları ve cilaları hem dayanıksız olmakta hem de uzun kullanımda insan sağlığına zarar verebilmektedir. Üstelik güneş ile de temasa geçmesi ile reaksiyon gösterme hızı artan bu mobilyalar tehlike saçmaktadır. Siz de bilinçli olarak mobilyalarda kullanılan bu zararlı malzemeleri keşfederek, satın alacağınız mobilya modellerinin tüm özelliklerine dikkat edebilirsiniz.
Yaşam alanlarınızda ekoloji dostu ürünlere yer vererek doğaya ve insan sağlığına zararsız mobilyaları tercih edebilirsiniz. Doğa dostu bir yapıda ve karaktere sahipseniz, bu tarz mobilyaları dekorasyonunuza dahil ederek, doğaya katkıda bulunmak için bir adım da siz atabilirsiniz.
Yeni evlenecek çiftler, alışılmışın dışına çıkmaya, bundan böyle ekoloji dostu ürünler gibi yenilikçi fikirlere yaşam alanlarında yer vermelidirler.