EJDER GÖZÜNÜ CHP'YE DİKTİ?

Avni ÖZGÜREL 12 May 2017

Avni ÖZGÜREL
Tüm Yazıları
​Kafa karışıklığı, ayak oyunları, 2019'da kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı tartışmaları alabildiğine devam ederken CHP'de farklı yönde bir 'derin dalga' gelişiyor.

Kafa karışıklığı, ayak oyunları, 2019’da kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı tartışmaları alabildiğine devam ederken CHP’de farklı yönde bir ‘derin dalga’ gelişiyor. 

Kendini Tayyip Erdoğan’ı siyaset sahnesinden tasfiye etmeye adamış; kimi AK Partili taklidi yapsa da bu amaçla bir araya gelmiş kalabalıktan ve onun zirve isimlerini temsil eden ‘Ejder’den söz ediyorum..  Onun bu defa bizzat ipleri ele alıp süreci koordine etmeyi üstlendiği bir ‘derin dalga’ bu.. Yani cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan’ın karşısına aday çıkartmanın beyhude çaba ve enerji kaybı olacağını bilip hesabını ona göre yapan bir akıl var şimdi sahnede... Yeni birini ortaya çıkarıp onun egosuyla uğraşmaktansa, ekip ve oyun kurmakta başarısızlığı kanatlanmış, kulakları telkine açık Kemal Kılıçdaroğlu’nu yönlendirmeyi düşünen pratik biri o.  Fikri Sağlar’ın ‘Parti Meclisi’nde 6-7 saat tartışıyoruz ancak Kılıçdaroğlu, kulağına kim ne fısıldıyorsa kararını ona göre veriyor’ diyerek işaret ettiği sima ‘Ejder’..

Geçen defa sahneye çıktığında az kaldı Hakan Fidan’ı tutuklatmayı başarıyordu bendelerine. MİT müsteşarı üzerinden Erdoğan’ı vurmayı planlamıştı; olmadı… 17-25 Aralık tuzağı da boşa çıkınca son kozunu oynadı; doğrudan öldürmek için saldırdı 15 Temmuz’da. 

Sürekli Tayyip Erdoğan’a zafer keyfi yaşatmaktan rahatsız olduğu için bu defa derinden gidip, ince hesaplar, küçük adımlarla yürüyor. 

Yaptığı kurgunun CHP ayağı yukarında işaret ettiğim gibi ‘2019’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan karşısına çıkarılacak aday konusuna fazla takılmamak’ üzerine dayalı. Ona göre Deniz Baykal, Muharrem İnce gibi isimlerle uğraşmak da sadece zaman kaybı.        ‘Pekala Kılıçdaroğlu’yla devam edilebilir’ diyor. Yaptığı analiz CHP’nin 2019’da cumhurbaşkanlığı seçiminde hiç bir şart altında yüzde 48,5 blokunu korumasının mümkün olmadığından hareket ediyor.. Ve ona göre bunun için hayıflanmaya gerek de yok.  Zira  hesaplar CHP- HDP- muhalif MHP’liler- Saadet- Vatan Partisi, hakkında takibat açılmış, tutuklu, açığa alınmış FETÖ’cülerin aileleri ve küskün AK Partililere dayanmalı. ‘Ejder’in kurgusunda final sahnesi CHP’nin bu kitleyi içine alan geniş bir şemsiye açması halinde AK Parti’nin milletvekili seçim sandığında geriletilebileceği düşüncesine dayalı... 

Bu mümkün mü sorusuna CHP liderinin akıl danıştığı ve itimat ettiği kamuoyu araştırmacıları ne cevap verirler bilinmez. Ama hesap ‘Bu defa AK Parti’ye ders verin’ türünden bir sloganı etkili şekilde işleyerek, meclis çoğunluğuna dayalı siyaset yapmaya alışkın Tayyip Erdoğan’ı o zeminde sıkıştırmak.

Bu kurgu tutar mı, sorusuna gelince. Ejder’i korkutan Tayyip Erdoğan’ın dünyada hangi lidere kurulsa tökezleyip düşeceği tuzaklardan kurtulmak bir yana güçlenerek çıkmış olması. Bunun da herhalde sadece iyi talihle izahı yapılamaz. Çoğu insan üzerinde ilahi bir dokunuşun izini taşıdığına inansa da Erdoğan reel-politikaya çabuk nüfuz eden, sezgileri, analiz yeteneği güçlü, yaptığı tahlili çevresine net şekilde aktarıp harekete geçen bir lider. Üstelik              ‘Ejder’in hayali gerçekleşirse bile bu Erdoğan’ın kalabalık bir cepheyle ilk karşılaşması da olmayacak. Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı olaylarında ve 17-25 Aralık sürecinde sadece muhalefet partileri, polis ve yargı değil kendi partisi AK Parti içinde dahi azımsanmayacak oranda itirazla karşılaşmıştı.

Hülasa ‘Ejder’in CHP kurgusunu anlatmaya çalıştım... 

Ama o tek desteyle kağıt oyununa oturan biri değil.. Mavi kartlar yanında kırmızı kartları da var elinde. Yani AK Parti’ye dönük hesaplarının olmadığını sanırsanız yanılırsınız..