DÜNYANIN EN ESKİ FOTOĞRAFLARI SATIŞTA

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
İngiliz milletvekili, bilim adamı ve fotoğrafçılığın öncüsüdür olarak bilinen William Henry Fox Talbot'a ait 200 fotoğraftan oluşan özel koleksiyonu Sotheby's müzayede evinin düzenlediği açık artırmada satışa çıkarılacak.

İngiliz milletvekili, bilim adamı ve fotoğrafçılığın öncüsüdür olarak bilinen William Henry Fox Talbot'a ait 200 fotoğraftan oluşan özel koleksiyonu Sotheby’s müzayede evinin düzenlediği açık artırmada satışa çıkarılacak. Konuyla ilgili açıklamada bulunan müzayede yetkilileri, tarihin en eski fotoğraflarından oluşan koleksiyonun ön görülen değerinin 2 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Fotoğrafların, İngiltere’nin 1840 yıllarındaki mimarisini ve günlük yaşamını tasvir ettiği belirtildi. İngiliz bilim insanı ve aynı zamanda mucit olan Talbot, kamera teknolojisini denerken aile üyelerinin ve arkadaşlarının da çeşitli portrelerini fotoğrafladı. Talbot “Tuzlu kâğıt” fotoğraf tekniğini 1830’ların başında gittiği bir tatil sırasında keşfetti. Sonrasında ise bu tekniğini geliştirip sıradan bir yazı kağıdını ışığa duyarlı bir yüzey haline getirdi.

Talbot’un çığır açan tekniği günümüz fotoğraf teknolojisinin altyapısını oluşturuyor.

GÜNLÜKLER 

Bilinç Tene Kuşanınca, yazarlığı ve insan hakları için verdiği mücadeleyle bellekte duran Susan Sontag’ın 1964-80 yılları arasında, otuzlu-kırklı yaşları boyunca tuttuğu günlükleri içeriyor. Sontag’ın ölümünden sonra bu metinleri yayına hazırlayan oğlu David Reiff “Bu cildin –özellikle annemin eğitimi, olgunluğa erişmesi anlamında, siyasal bir bildungs roman olduğunu da söylemek mümkün,” diyor ve devam ediyor: “Bir anlamda, annemin hayatını eksik bir şekilde anlatıyor günlükleri; çünkü günlüklerine mutsuzken yazma eğilimindeydi, ne kadar mutsuzsa o kadar sık yazardı. Mutluyken günlüğünü eline almazdı pek. Dolayısıyla, günlükteki ölçülerle gerçek hayattaki ölçüler birbirini tutmasa bile, bana kalırsa aşktaki mutsuzluğu da yazmaktan aldığı derin tatmin duygusu gibi karakterinin bir parçasıydı.” Susan Sontag ise “Hayatım boyunca mucizelere inandım,” diyor. “Sonunda, bir mucize yaratmaya karar verdim. Başarısız oldum. Ölmek istedim. Ama başarısız olmak istemiyorum, dedim. Hayatta kalanlardan biri olmak istiyorum.” Bilinç Tene Kuşanınca, Susan Sontag’ın ani kararların, kırılmaların ve keskin dönemeçlerin temsil ettiği hayatının bir dökümü.

OSCAR HEYECANI 

Her yıl Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından düzenlenen Oscar Ödül Töreni, koronavirüs nedeniyle iki ay ertelenmişti. 93. Oscar Ödül Töreni bu yıl Los Angles’taki Union Station ve Dolby Theatre’da eş zamanlı olarak düzenlenecek. 2021 Oscar Ödül Töreni, 26 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek. Türkiye saati ile 03.00’te Türkiye’nin kültür sanat kanalı TRT 2 ekranlarında canlı yayımlanacak. 93. Oscar Ödül Töreni bu sene fiziki katılımla gerçekleşecek. 23 dalda ödüllerin sahiplerini bulacağı törende, TRT ortak yapımı olan Jasmila Zbanic imzalı “Quo Vadis, Aida?” filminin de En İyi Uluslararası Film kategorisinde yarışacağı açıklandı. TRT 2 ekranlarında 26 Nisan gecesi 01.30’da “Oscar’a Doğru” özel yayın ile başlayıp 93. Oscar Ödül Töreni ile devam edecek. Oscar Ödüllerini, sinema eleştirmenleri Alin Taşçıyan, Mehmet Açar ve Akademi Üyesi Zeynep Atakan yorumlayacak.

GÜNÜN SÖZÜ: 

ALLAH YARINA BIRAKIR AMA YANINA BIRAKMAZ...