DOST CANLISI CAN DOSTUMUZ KÖPEKLER

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Can dostlarımızın son yıllarda başına gelen canice olayları sizler de biliyorsunuz.

Ey zalimin zulmü varsa mazlumun da Allah'ı var diye başlamak istiyorum. Can dostlarımızın son yıllarda başına gelen canice olayları sizler de biliyorsunuz. Köpek ile insan arasında muhteşem bir bağ var gelin bu dostluğuna ayrıntılı bir şekilde inceleyelim. 

İnsan ve Köpek Arasındaki Dostluğu Yaratan Bilimsel Gerçekler

Köpeklerin insanın en iyi arkadaşı olduğu bir sır değil. Köpek ve insan arasındaki bağ yüzyıllardır var. Fakat bilim adamları insan ve köpek dostluğunda düşündüğümüzden daha fazlası olduğuna inanıyorlar. Birçoğumuz, istediğimiz şeyi yaptırmak için köpek yetiştirdiğimiz konusunda hemfikiriz. Ancak bilim adamları bunun saf bir evrimsel süreçten daha fazlası olduğunu giderek daha fazla düşünüyorlar. Köpekler sadece insanlarını sever. Ancak bu aşk kesinlikle bizim duygu kavramımızdan farklıdır. Ayrıca onlarınkinin daha da karmaşık olabileceği iddia edilebilir. Tüm bunlar, köpekleri anlamayı öğrenebileceğimiz anlamına gelir

İnsan ve Köpek Arasındaki Dost Bağı

Smithsonian Dergisi, bilim adamlarının insan ve köpek ilişkisi ve psikolojisi hakkındaki teorileri test etmek için çeşitli deneyler yaptığını açıkladı. Buldukları şey köpeklerin insan davranışlarını ayrıştırabildiğiydi. Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, köpeklerin sosyal davranışlar açısından insanlara en yakın hayvanlar olabileceğine inanıyor. Köpek Bilimi Laboratuvarı’nda test ettikleri köpekler, emir verirken bir insanın niyetini belirleme yeteneği gösterdi.

Araştırmacılar köpeklerin insanları anlamak için neden bu kadar çabaladığını öğrenmek istediler. The New York Times’ın haberine göre, bunun sebebi karşılarına çıkan her şeyle duygusal bağ kurmak için sıkı sıkıya bağlı olmalarıydı. Köpekler yanlarında yetiştirilirse, koyunlara, keçilere ve hatta penguenler gibi bazı sıra dışı hayvanlara bile duygusal olarak bağlanabilirler. Bilim adamları buna hipersosyal davranış diyorlar. Ayrıca bu bir köpeğin genetik evriminden kaynaklanıyor olabilir. Köpeklerin DNA’larının daha fazla incelenmesi gerekiyor. Ancak araştırmacılar köpeklerin nasıl arkadaş canlısı ve sevecen olacak şekilde evrimleştiği hakkında daha fazla bilgi edinebilecekleri konusunda umutlular. Sonuçta, kurtlar ve köpekler yakın akrabalardır. Ancak bir kurdu sosyalleşmek için eğitmek kolay değildir. Buna rağmen daha yaşlı bir köpeği eğitmeye çalıştıysanız. Bunun da o kadar kolay olmadığını bilirsiniz. Smithsonian’a göre, bazı araştırmacılar köpeklerin oksitosin döngüsü adı verilen bir şeyden yararlanabileceğini düşünüyor. Oksitosin elbette bağlanma ve sosyal davranışlarda rol oynayan bir hormondur. Bazen aşk hormonu olarak adlandırılır. Çünkü insanlara empatiden veya diğer sosyal etkileşimlerden zevk hissettirir.

Köpek davranışlarını inceleyen bilim adamları, köpeklerin insan çocuklarıyla aynı davranış kalıplarını izlediğini açıkladı. Yani yeni yürümeye başlayan çocuklarla ilgilenmek zordur. Ancak yetişkin insanlar onlarla ilgilenir çünkü yetişkinleri harika hissettirirler. Bebeğin tek yapması gereken yetişkine bir bakış atmasıdır. Böylece yetişkin ve bebeğin oksitosin seviyeleri yükseliyor. Oksitosin, bir kişinin başka birine bakmayı istemesi ihtiyacını artırıyor. Yani köpeklerde de farklı değildir. Tek yapmaları gereken sana bakmak ve ne kadar ayakkabı çiğnemiş olurlarsa olsunlar onlara yeniden aşık oluyorsun.                   

Yavru köpekler, skleralarını veya insanların samimiyetle ilişkilendirdiği gözlerin beyazlarını daha fazla gösterme yeteneğini geliştirmiş olabilir. Aslında İnsanlar da aynı şeyi yapıyor. Köpekler insanları sevmek için o kadar geliştiler ki, kaşları bile arkadaş canlısı gibi oynuyor. Köpek davranışı ve bilişimini incelemek, pitbullunuzu veya dachshund’unuzu nasıl daha iyi tedavi edeceğinizi anlamanın çok ötesinde önemlidir. Yani araştırmacılar, köpeklerin dünyayla nasıl etkileşime girdiği hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor. Yani bunu da insanların dünyayla nasıl etkileşime girdiğini anlamalarına yardımcı olmasını umuyor. Sonuçta, köpeklerin sosyal davranış açısından insanlarla çok daha fazla ortak noktası vardır. Ayrıca bunun bazı insan davranış gizemlerine de ışık tutabileceği umulmaktadır.

Köpekler bize insanların nasıl şefkatli olduğunu, sosyal bağlar kurduğunu gösteriyor. Ayrıca başkalarını nasıl koruduğumuzu öğretebilir. Köpekler insanları memnun etmek için geliştiler. Yani insan zihninin nasıl çalıştığını görmek için mükemmel denekler haline geldiler. Time, insanların köpeklere bağlandıklarına işaret etti. Ancak bu diğer hayvanlarda çok daha nadir görülen bir şeydir. Onların evrimleriyle sırasında hiç yalnız bırakmadık. Ayrıca onları beynimizde şekillendirdik. Bir dahaki sefere köpeğiniz yaramazlık yaptığında. Ve sadece o köpek yavrusu gözleriyle size baktığında. Yani köpeğinizin sizi sevmesi konusunda sorumluğu olduğunuzu bilin. Onlara bir ziyafet verin. Ne iyi bir köpek değil mi?

GÜNÜN SÖZÜ: HAYVAN SATIN ALMA, SAHİPLEN...