​DOMİNO EKİM

Serpin ALPARSLAN 31 Eki 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Ekim ayında gerçekten küresel ekonomi dişlilerin attığı ve çarklarının teklediği, sınandığı bir dönem diyebilirim.

Ekim ayında gerçekten küresel ekonomi dişlilerin attığı ve çarklarının teklediği, sınandığı bir dönem diyebilirim.

Aynı zamanda ülkemizde de değişim, yenilenme, yapılanma dönemi diyebilirim.

Bakınız, ekim ayında neler oldu neler…

*Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 12 yıl boyunca başkanlık yapan Mesut Barzani, referandum kararı ardından 29 Ekim’de görevi bırakmak zorunda kaldı.

Bu durum petrol fiyatlarındaki yüzde 17’lik petrol payının ödenmemesi ile ekonomik durumun sıkıntılı bir sürece neden olacağından ekonomik kriz başlangıcı olan petrol boru hattının başka yollara yönelmesi ile başlamıştır. 

*ABD ve Türkiye'nin karşılıklı olarak vize başvurularını süresiz olarak askıya alması Dolar/TL kurunda yükselmelere neden oldu. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanlığı koltuğu için Jerome Powell’ı ön plana çıkardığı söylentileri ardından dolarda sınırlı değer kayıpları yaşandı.

*Suudi Arabistan, Sophia adlı robota vatandaşlık verdi. Ve, dünyada vatandaşlık verilen ilk robot oldu. Her ne kadar bazı Suudlar Sophia’nın kadın görünümünden dolayı ,yalnız dışarı çıkıp çarşaf giymeyeceğini düşünerek şeriat kurallarına uygun olmadığını düşünseler bile, bence demokrasi adımlarının başlangıcı olacaktır.

*İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etmesiyle başlayan kriz, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson yaptığı açıklamalarda, Brexit sürecinin devam etmesi ve İngiltere-AB ilişkilerinin geleceği düşünülerek daha yapıcı adımların atılması gerektiğini belirterek, Euro üzerinde baskı oluşturup, Avrupa Birliği’nin çatlayan domino parçalarından biri olmuştur.

*İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifasının ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 28 Ekim’de, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe 23 Ekim’de, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş 2 Ekim’de, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan 18 Ekim’de, Balıkesir Belediye Başkanı A.Edip Uğur ise 30 Ekim'de istifa etti.

*Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayı toplantısında Para Politikası Kurulu uygulanmakta olan faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek,özellikle iktisadi faaliyetlerin güçlü seyrettiği belirtilirken iç talepteki iyileşmenin devam ettiğine değinildi.

Ancak, 6 Türk bankasına ABD tarafından ceza verileceği söylentileri ile SPK ve BDDK tarafından yalanlansa bile bankacılık endeksi yüzde 3 , Sanayi endeksi ise yüzde 0.2 düşüş yaşadı.

*Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında Mario Draghi, Varlık Alım Programını 2018 yılı Ocak-Eylül döneminde 30 milyar Euro’ya düşürdüğünü açıkladı ve  Ekim ayı ECB toplantısında ise herhangi bir faiz oranı kararı değişikliğine gidilmedi.

Domino etkisini ABD Merkez Bankası FED'de yaşandı ve faiz artırımına gidilmedi.

Aslında ekim ayın en önemli günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Ekim’de Cumhuriyetin ilan edilmesidir. 

Hepimize kutlu olsun...