​DOLAR KANADINDA KAYIPLAR GENİŞLİYOR…

Serpin ALPARSLAN 19 Tem 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
ABD Başkanı Trump'ın yürüttüğü seçim kampanyasında Rusya ile olası bağlantısına işaret eden belgelerin ortaya çıkması ile dolarda değer kaybı yaşandığını dün ekonomi yorumlarımda da bahsetmiştim.

ABD Başkanı Trump’ın yürüttüğü seçim kampanyasında Rusya ile olası bağlantısına işaret eden belgelerin ortaya çıkması ile dolarda değer kaybı yaşandığını dün ekonomi yorumlarımda da bahsetmiştim.

Mesele sadece ABD Başkanı Trump’ın Rusya ile bağlantısında değil, Trump’ın oğlunun da Rusya ile bağlantısını işaret eden raporların ortaya çıkması ile de doların zayıflamasının ardından,

ABD tarafında açıklanan New York Empire State İmalat Endeksinin beklentilerin oldukça altında gelmesi ile dolardaki kayıpların derinleştiğini görüyoruz.   

Diğer etken ise; Fed Başkanı Janet Yellen’ı 4 yıllık başkanlık döneminde Trump’ın desteklemediğini hepimiz biliyoruz.

2018 yılı Şubat ayında Merkez Başkanlık seçimi yeniden yapılacak ve Yellen’in yeniden atanması konusunda ise aday olup olmaması da doları zayıflatan konuların başında yer alıyor. 

Janet Yellen yerine kim gelecek?

Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler’in posta kutuma gönderdiği değerlendirmeden yola çıkarak  ekonomistlerin analizlerine göz attığımda şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliyorum; ABD Başkanı Donald Trump'ın, Fed Başkanı Janet Yellen'i yeniden ataması pek olası değil.

Wall Street Journal'ın 63 ekonomistle yaptığı ankete göre, finans ve akademi dünyası, Fed Başkanı Yellen'in ikinci kez atanmasına yüzde 20.8 ihtimal veriyor.

Yellen'in Fed'e veda etmesinin görevinde kalmasından daha olası olduğu görüşünde birleşen ekonomistler, yeni Fed başkanının kim olacağı konusunda ise oldukça farklı düşünüyor.

Ankete katılan ekonomistler, Trump'ın Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn'un Yellen'in selefi olmasına ortalama yüzde 13.7 olasılık veriyor. Ayrıca ismi verilmeyen 4 ayrı kaynağa dayandırılan bir haberde Trump'ın Cohn'u atayacağı yazılmıştı.

Son olarak;

ABD borsaları günü karışık tamamladı. Yeni işlem gününde, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni sağlık reformu yasa tasarısına yönelik kabine içerisinde desteğin azalmaya başladığı yönündeki haberler sonrasında dolar kanadında değer kayıplarının yaşandığı görüldü.