DERS ALIR MI İNSANLIK?

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
21. yüzyıl krizlerin, çatışmaların, salgınların ve kaosların asrı oluyor. İnsanlık bir parçası olduğu doğayı yok ederken bir ölümcül virüs devleri alt üst etti.

“Herkes kendi talihinin mimaridir”

Yaşlılarımız bizim baş tacımızdır. Onlar bizim karanlık gecelerimizde fenerlerimizdir. Evde kaldığı için görevliye isteklerini söylerken “afedersin” diyen zarif dedemiz, jandarmaya “kuzum üzümler olunca da gel” dedi.

21. yüzyıl krizlerin, çatışmaların, salgınların ve kaosların asrı oluyor. İnsanlık bir parçası olduğu doğayı yok ederken bir ölümcül virüs devleri alt üst etti. Evet dünya beşten büyük. Salgını önlemek için tüm dünya ayakta. Batı ve doğusu yok dünyanın artık ölüm Batının sokaklarında. Yeni dünya söylemlerinin ötesinde yıllardır burnunun dibinde Yemen'den, Suriye'ye Afrika'ya binlerce ölümü izleyen insanlık değişir mi? İbn-i Haldun Mukaddimesinde “Kıtlık zamanlarında insanları açlık değil, alışmış oldukları tokluk öldürür” diyor. İnsanlık aylar sonra o “alışmışlıklarına” geri mi dönecek.

İnsanlık “biz ve siz” olmaktan çıkarak “hepimiz” olabilecek miyiz?

Bizim medeniyet değerlerimizde olan Şeyh Edebali'nin Osmangazi'ye söylediği gibi “Ey oğul! İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” şiarı insani erdemler olarak yaygınlaşacak mı yoksa tarihte örnekleri olduğu gibi salgın sonrası ölümlerin nedenleri aylarca tartışılacak güçlü daha güçlü zayıf daha mı zayıf olacak? İnsanlık yeni bir medeniyet devrine bu kaosu fırsat olarak değerlendirebilecek mi yoksa kavgalar devam mı edecek?

YENİ BİR SİSTEM GELİR Mİ?

Güç odaklarının şekillendirdiği yeni dünyaya dayanışma esaslı bir yeni sistem gelir mi? Bu çok konuşulsa da değişim çok uzak. Batı ne kadar kendi içinde tartışsa da BM'de 5 devlet veto hakkını koruyacak. AB artık eskisi gibi olmasa ortada halen bir menfaat birliği var. NATO Amerika'nın kontrolünde büyüyerek devam edecek. Rusya Avrasya'nın en etkin gücü olarak Akdeniz'de etki alanını genişletecek. Çin koronavirüsü ile ilgili sabıkasını unutturmak için ekonomik gücünü kullanacaktır.

Yeni bir dünya sistemi dayanışma üzerine kurulmayacak. Yeni olarak dijital dolar geliyor ve yine yapay zeka gelişirken birileri yapay dini Dünya dini adı altında insanlara empoze etmeye başladı.

Bir salgının içinde aklımızda Nuh Tufanı var insanlık kendi tufanını yaşıyor.