Vakıf Katılım web

​DEĞİŞİM, AMA KIRIP DÖKMEDEN..

Avni ÖZGÜREL 23 May 2017

Avni ÖZGÜREL
Tüm Yazıları
Belli ki AK Parti kongresinde şekillenen MKYK çatısı, köklü bir değişim, amiyane tabirle 'dipten budama' bekleyen hiç kimseyi tatmin etmedi.

Belli ki AK Parti kongresinde şekillenen MKYK çatısı, köklü bir değişim, amiyane tabirle ‘dipten budama’ bekleyen hiç kimseyi tatmin etmedi. Gazete sütunlarına yansıyan fotoğraf bu.. 

Öyle olsa, yani beklentiler doğrultusunda bir tablo çıksa etkisi ne olurdu, onu kestirmek kolay değil. Birilerinin bundan çok memnun olacağına şüphe yok. Ama Ahmet Davutoğlu/ Binali Yıldırım değişikliğine, FETÖ’nün darbe girişiminden Anayasa değişiklikleri ve referandum yarışına kadar son bir senede yaşananların etkisiyle tedirginlik içinde bekleyenlerin olduğuna da şüphe yok. Öte yandan hayatının kırk yılını siyaset sahnesinde geçirmiş bir lider olarak Tayyip Erdoğan’ın yerden çok toz kaldıracak çapta bir müdahalenin sonuçlarını kontrol etmenin kolay olmayabileceğini düşündüğüne de..

Hülasa bu kongre çok bilinmeyenli bir denklemdi..  

Gençler hatırlamaz; seçim sistemindeki engellere rağmen 1965’te yüzde 53 oyla, 1969’da yüzde 47 oyla tek başına iktidara gelen Adalet Partisi beklenmedik anda ve şekilde çözüldü. Yıllar sonra ‘Siyasi hayatımın en büyük hatası’ diye itiraf etse de Süleyman Demirel’in yaşadığı tecrübe Türk siyasi tarihinin kritik dönemecinde önemli gelişmelerine yola açtı. Olayların arkasında 1969 seçim zaferi sonrası bakanlar kurulu listesini yaparken Demirel’in genel başkanlık yetkilerini bütün taşları yerinden oynatacak şekilde kullanması vardı.

Söylemek istediğim muhtemelen Tayyip Erdoğan’ın ‘tedriç’ yani aşamalı bir yol izleyeceği. Dolayısıyla herhalde bu aşamada ne MYK’da ne bakanlar kurulu listesinde şaşırtacak oranda bir değişim görmeyeceğiz... Sanırım önümüzdeki dönemde öncelikle Tayyip Erdoğan il-ilçe teşkilatlarını yeniden yapılandıracak, ardından referandumda sıkıntılı olduğu görülen büyük şehirler başta olmak üzere AK Parti’yi yerel seçimlere hazırlayacak. Kanımca 2019 milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi olağan kongresini de toplar ve Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki on sene kimlerle yürüyeceğini orada görürüz..