Vakıf Katılım web

DEFİLE

Yonca ORTAN 20 Mar 2022

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Moda gösterisi veya defile, moda tasarımcıları tarafından moda haftasında giyim veya aksesuar serisini sergilemek için düzenlenen bir etkinliktir.

Moda gösterisi veya defile, moda tasarımcıları tarafından moda haftasında giyim veya aksesuar serisini sergilemek için düzenlenen bir etkinliktir. Bunları mankenler sahnede gösterir. Defileler her mevsim, özellikle ilkbahar/yaz ve sonbahar/kış dönemlerinde düzenlenir.

Bunun yanında modayla arası olan birçok insanın merak ettiği konu ‘Defile organizasyonu nasıl olur?’. Kafanızda yer alan bu ‘Defile organizasyonu nasıl olur?’ sorusuna aradığınız yanıtları burada bulabilirsiniz. Moda dünyasının tanıtımında olmazsa olmaz olan defileler son zamanlarda oldukça fazlalaşmıştır. Defileler günümüzde birçok kesime birden hitap edebilmektedir. Yapılacak olan defileler özel olarak organize edilerek izleyicilere son zamanlarda gerçekleşen moda çalışmaları hakkında bilgi sağlarlar.

Defile organizasyonu gerçekleştirebilmek için yapılması gereken ilk şey defilede kullanılacak olan kıyafetlerin organize edilmesidir. Defile organizasyonlarında kullanılacak olan kıyafetlerin eşsiz ve özenle yaratılması önemlidir. Yapılan defilelerde kıyafetler kadar önemli olan şey de o kıyafetleri giyecek olan mankenlerdir. Defilede mankenlik yapacak olan kişilerin seçilmesi başlıca cast ajansları tarafından sağlanır. Cast ajanslarıyla anlaşma sağlanır.

Cast ajansları, bünyesinde bulundurduğu mankenler ile size defile mankenleri gönderir. Eğer yapılacak olan defile profesyoel bir defile ise başlangıç seviyesinde bulunan mankenler özellikle seçilmemektedir. Cast ajanslarından gelen mankenlere ait olan iş de tamamlandıktan sonra geriye yapılması gereken bir başka büyük şey de defilenin sergilenecek olduğu salonu ayarlamaktır.

Defile organizasyonuna katılacak olan izleyici sayısına bağlı olarak defile salonu tutulmaktadır. Defile salonları genellikle büyük ve avantajları olan mekanlar olarak seçilir. Defile organizasyonlarının iyi bir şekilde sergilenebilmesi için salonda kullanılan ışık sistemleri oldukça önemlidir. Defile salonundaki ışık ne kadar iyiyse, sergilenen defile de bir o kadar muntazam olacaktır.

Defile salonlarının en önemli unsuru ise defile mankenlerinin üzerinde yürüyeceği podyumdur. Podyumun boyutu, podyumda kullanılan malzemenin kaygan olmaması, malzemenin sağlamlığı ve podyumun uzunluğu en önemli parçalardır. Defilelerin klişeleşmiş sıkıcılığını yıkmak için defile organizatörleri, defile ile birlikte ya da defilenin ardından çalması için müzik grupları ayarlarlar. Ayarlanan müzik gruplarının ünlü oluşu, defileye katılacak olan davetli sayısını da göz ardı edilemeyecek derecede yükselmesini sağlayabilmektedir.

Organizasyonların en büyük amacı, moda tasarımcısına yardım amaçlı bir kazanç sağlamak ve meraklı olan insanların defilelere giderek bilgilenmesini sağlamaktır. Seyircilerin defilelere olan katkısı da oldukça fazladır, çünkü seyirciler olmadan defilenin güzelliğinin, büyüklüğün ve ihtişamının da bir önemi kalmaz.