​DAYANIŞMA VİRTÜÖZÜ

Aslı SERTDEMİR 22 Nis 2023

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Maksim Aleksandroviç Vengerov; Rus asıllı İsrailli kemancı, viyola ve orkestra şefi. 21. yüzyılın en büyük keman virtüözlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Maksim Aleksandroviç Vengerov; Rus asıllı İsrailli kemancı, viyola ve orkestra şefi. 21. yüzyılın en büyük keman virtüözlerinden biri olarak kabul ediliyor. Maksim; 2004’te “En İyi Klasik Performans ve Enstrümantal Solisti” Grammy ödülüne layık görülmüş. Dünyaca ünlü keman virtüözü Maxim Vengerov İstanbul’daydı. Türkiye'yi ulusal ve uluslararası sahnede temsil eden kemancı Özcan Ulucan ve piyanist Birsen Ulucan kardeşlerin ricaları kırmayıp ülkemize geldi. Ve Cemal Reşit Rey’de depremzedeler için sahne aldı. Bu konsere “Dayanışma” adı verildi. Murat Cem Orhan yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası da konsere eşlik etti. Geceye ilgi bir hayli büyüktü. Yaklaşık bin kişi salonu doldurdu. Programda “J. Brahms İkili Konçerto,” “L. Van Beethoven Üçlü Konçerto” ve “P.I. Tchaikovsky Romeo & Juliet Fantazi Uvertü” icra edildi. Ahmet Adnan Saygun'un piyano ve keman için suiti olan “Demet” isimli eseri seçildi. Maxim Vengerov, Ulucan Kardeşler ve Sandra Lied Haga, Saygun'un “Demet Suiti'nin Prelued” bölümünü, deprem felaketinde yaşanan acılar için çaldılar. Seçilen her parça dakikalarca alkışlandı.                                                                                                                                        Konserin geliri ise Türk Eğitim Vakfı bünyesinde “Birsen - Özcan Ulucan Sanat Fonu” adı altında depremzede gençlerin sanat eğitimi için kullanılacak. 

Dijitalde bayram…

Bu yıl bayram tatili kısa, hava kötü… Eee malum olaylardan hala tadımız tuzumuz yok. Bunun gibi zamanlarda yapılabilecek en iyi şey, güzel bir film izlemek.          Fantastik, bilim kurgu ve aksiyon sevenler… Sizlere çok beğeneceğiniz bir önerim var. “Black Panter - Wakanda Forever” Disney Plus’da 1 Şubat’ta vizyona girdi. Filmin tanıtımı gerektiği kadar yapılmadığından, hala çok kişi Wakanda’dan bihaber. Film yaklaşık 3 saat sürüyor. Her dakikası heyecanlı, hiç sıkmıyor. Eğer ki televizyonunuz sinema sistemi varsa, filmin keyfi iki katına çıkacaktır. Wakanda masalsı hikayesiyle muhteşem bir görsel şölen. Film, ABD’de 2022 Kasım’da vizyona girmiş. 1 Şubat'ta Disney Plus'ta yayınlanmaya başlamış. Ülkemizdeki sinema yasası gereğince, “Filmler vizyon tarihinin üstünden 5 ay geçmeden, dijital ortamda yayınlanamaz!” Wakanda bu süre dolmadan Türkiye ve diğer ülkelerde Disney Plus’da vizyona girmiş. İyi ki girmiş… Platformun en yüksek izleyici sayısıyla prömiyer yapan, Marvel filmi olmuş. Şu ana kadar izlemeyen varsa, Wakanda bayramda keyifle izlenir. 

Bu bayram bayram değil!

Gel de “Mutlu bayramlar!” de… Ne dilim varıyor söylemeye, ne elim varıyor yazmaya. Söylersem, yazarsam sanki birilerini incitecekmişim gibi geliyor. Her şey daha çok taze… Bayram havası, bayram neşesi için çok erken. Hala buruk her şey, her yer… Kutlama havasından çok uzaklardayız. Bu bayram, bayram değil! Tebrik edilecek, sevinecek pek bir şey yok. Bayramı bayram yapan çocuklar yok. Eli öpülecek ana, babalar yok. Harçlık alınacak dedeler, akrabalar yok. Ziyaret edilecek evler yok. İşin aslı astarı; bu kadar yokluğun arasında, bayramın varlığının bile ağır geldiği insanlar var.