Bu hafta dünyanın gözü Davos'ta...

Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısının yapıldığı İsviçre’nin bu şirin ilçesi, Devlet Başkanlarının yanı sıra birçok sektörden delegeler, her yıl acil küresel sorunları ele almak üzere birkaç gün süren görüşmeler ve toplantılar için yıllardır bir araya geliyor. Her Ocak ayında Davos, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yıllık toplantısına ev sahipliği yapıyor. Küresel iş dünyasından, hükümetten, sivil toplumdan, medyadan ve akademiden çok iyi seçilmiş delegeler, günün en acil meseleleri etrafında verimli tartışmalar başlatmak ve sonuç olarak etkiyi artırmak için tasarlanan oturumlara katılmak üzere bu İsviçre kasabasında çalışıyorlar. Bu bir haftalık kısa sayılan bir zamanda konuşulan dünyanın geleceği ile ilgili birçok konu dünyayı pek yakından ilgilendiriyor. Ama, konuşulan bu konular bazen pek de dünyanın hayrına olmuyor. Mesela, İsrail’in bugünlerde yaptığı zulmü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2009 yılında görmüş tüm dünyayı uyarmıştı. Ayrıca, Şimon Peres’i protesto ederek İsrail’e tavır almış, Dünya Ekonomik Forumu'ndaki meşhur "one minute" çıkışını yapmıştı.

Bu yıl, hızlı dönüşüm ortamında güvenin yeniden inşasına odaklanacak toplantılarda Davos. jeopolitik krizlerin arttığı, iklim krizinin şekillendirdiği yeni ekonomi politikalarının olduğu, yapay zeka gibi teknolojilerin hızla ilerlediği bir dönemi ve problemlerini de masada görüyoruz.

Davos 2024 delegeleri, çok taraflı yaklaşımların yeniden düzenlenmesi, yapay zekanın toplumun tüm üyelerinin yararına kullanılması, COP28'deki ivmenin devamı ve açık ticaret sisteminin sürdürülmesi gibi temaları inceleyecek.

Bu toplantıları eleştirenler de var. Onlara göre küresel düşünürler, karşı karşıya olduğumuz belirsizliği anlamak için insani kapasitemizi harekete geçirmek ve bu belirsizlikle ilgili sorunları çözmek için bir fırsat oluşturabilecekler mi? Ya da bu zenginler kulübü dünyayı yeniden kaosa sürükleyecek bir senaryonun yazarları olarak mı anılacaklar.

Davos sadece basına yansıyan açılış konuşmalarından ibaret değil. Toplantılar aynı zamanda Alp kasabasının koridorlarında, yan odalarında, otel süitlerinde ve restoranlarında gerçekleşen ağ oluşturma ve sosyal etkileşimlerle de ünlüdür.

Üçbine yakın delege ve yüzlerce kişi Davos'ta bir araya geliyor ve bu da onu belki de tüm yıl boyunca küresel karar vericilerin en büyük toplantısı haline getiriyor.

2024 yılında yıllık toplantıya dünyanın dört bir yanından 100'den fazla hükümet, tüm büyük uluslararası kuruluşlar, WEF'in 1.000 ortak şirketi, ayrıca sivil toplum liderleri, gelecek vadeden liderler ve çeşitli alanlardaki önde gelen uzmanlar katılacak. Sosyal girişimciler ve medya mensupları. Katılan liderlerin arasında Antony Blinken, António Guterres, Emmanuel Macron, Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen gibi önemli isimler var bu yıl. Ülkemiz de Davos’ta iş dünyasından ve devlet yetkilerimiz tarafından temsil ediliyor.

Ama artık bu zenginler kulübünün ve devletlerin kulis çalışmaları içinde pek fazla ülke olarak yer almıyoruz. Biz ülke olarak artık kendine yeten kendi planlarını yapan bir konumdayız. En azından çabamız bu alanda devam ediyor. Bölgede de artık çok güçlüyüz. Bu nedenle küresel çapta yapılan senaryoların içinde gönlümüzce istersek var oluyoruz istemezsek olmuyoruz.