CUMHURİYETİNİZİN 97. YILI KUTLU OLSUN...

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Her yıl büyük coşku ile kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız bu sene pandemi kurallarına uygun bir şekilde, sosyal mesafeyi koruyarak her zamanki gibi coşku ile kutlanacak.

Her yıl büyük coşku ile kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız bu sene pandemi kurallarına uygun bir şekilde, sosyal mesafeyi koruyarak her zamanki gibi coşku ile kutlanacak.

24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanmış, yeni Türk Devleti’nin bağımsızlığı kabul edilmişti. İkinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin toplanmasından 2 ay sonra 13 Ekim 1923’de Ankara Türkiye Devleti’nin Hükümet Merkezi oldu. Osmanlı Devleti'nin yıkılması ile sonuçlanan I. Dünya Savaşı'nın ardından Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlatılan ulusal mücadelenin daha ilk yıllarından itibaren artık yönetimde halk iradesinin egemen olacağı açıkça ilan edilmişti. Daha geniş anlamıyla cumhuriyetin ilanı, Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan Türk Devrimi'nin bir parçasıdır; diğer yenileşme ve reformların da önünü açan bir siyasal inkılap hareketidir. Yani Cumhuriyet ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir.

İstanbul Boğazı’nda havai fişekli kutlama, Cumhuriyet Bayramı’nın simgesi haline gelen havai fişek gösterileri bizlere muhteşem bir görsel şölen yaşatsa da, gökyüzündeki canlılara verdiği zararı görmezden gelemeyiz. Deniz yüzeyinde su, ışık, lazer gösterileri belki de coşkumuzu yaşamamıza yeterdi. Evet havai fişek izlemesi muhteşem ama hem gökyüzü canlıları hem de havada bıraktığı kalıntılar ne yazık ki artık yasaklanmasını istediğim bir kutlama kültürünü simgeliyor. İstanbul’un dört bir köşesinde kutlama hazırlıkları yapılırken Tuzla’da Gece Yolcuları, Ümraniye Meydanı’nda Fettah Can, Sancaktepe’de Elif Buse Doğan, Güngören’de Resul Dindar, Çatalca’da Gökçe, Eyüpsultan’da Ferhat Göçer, Bakırköy'de ise Balık Ayhan, Fasa Fisa Orkestrası ve Dans Ekibi sahne alacak. Siz de bu coşkuya katılacaklar arasındaysanız maske, siperlik, dezenfektan ve sosyal mesafe kuralını unutmayınız.

‘Cumhuriyetimizin 97. Yılı kutlu olsun.’