ÇÖLYAKLILARA BEŞİKTAŞ SANDVİÇ KRALI'NDAN MÜJDE

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Çölyaklılar glutensiz, Fenilketonürililer düşük proteinli besinlerle beslenmek zorundadır.

Çölyaklılar glutensiz, Fenilketonürililer düşük proteinli besinlerle beslenmek zorundadır. Beşiktaş Sandaviç Kralı Uğur Uçar ve ekibi çölyak ve fenilketonüri gibi hayatları boyunca diyetlerine dikkat etmeleri gereken kişileri de yalnız bırakmıyor. Glutensiz ekmeği özel olarak, sosyal sorumluluk kapsamında üretiyor. Neden glutensiz ekmek ve hamburger glutensiz ekmek; çölyak ve PKU, çeşitli karaciğer, böbrek, trozinezmi vb. gibi kalıtım yoluyla geçen çağımızın beslenme bozuklukları olarak bilinen bu tür hastalıklarda kullanılabilen düşük proteinli ve glutensiz bir üründür. İstanbul'un mekanları arasında zengin menüsüyle farkındalık yaratan Beşiktaş Sandaviç Kralı glutensiz ekmekleriyle yapılan hamburgerlerin tadı gerçekten bir başka Sandaviç Kralı Beşiktaş sahibi Uğur Uçar aralıklı zamanlarda glutensiz hamburger günleri düzenliyor. Çölyak hastalarının beslenmesinde önemli bir alternatif olan mekanın glutensiz ekmekleri Antalya'dan geliyor. Mekanın diğer ürünleri ise İstanbul lezzet severlerin yeni durağı.

AMY WINEHOUSE BELGESELİ 

Amy Winehouse ile ilgili yeni bir belgesel geliyor. 2011'de hayatını kaybeden şarkıcının annesi Janice Winehouse, kendisinin katkısıyla hazırlanacak yeni belgeselin "gerçek Amy"yi anlatacağını söyledi. Alkol zehirlenmesinden henüz 27 yaşındayken hayata veda eden ünlü şarkıcı Amy Winehouse’un ölümünün 10’uncu yılında, onu anlatan yeni bir belgesel geliyor. Yapımını BBC’nin üstleneceği projeye, İngiliz sanatçının annesi Janis Winehouse katkıda bulunacak. BBC’nin haberine göre, 2003 yılında Multipl Skleroz (MS) hastalığı teşhisi konulan Janis Winehouse, hastalığı onu "Amy ile ilgili anılarını yok etmekle tehdit ettiği" için belgesele katılmayı seçti. “Dünyanın benim büyüttüğüm gerçek Amy’yi tanıdığını hissetmiyorum” diyen Janis Winehouse, “Onun köklerini anlama ve gerçek Amy hakkında daha derin bir iç görü sunma fırsatını dört gözle bekliyorum” ifadesini kullandı. Amy Winehouse, 2015 yapımı, En İyi Belgesel Oscar’ı kazanan Amy adlı belgesele konu edilmişti. Filmde Janis Winehouse ve ünlü şarkıcının sevdiği pek çok kişi yer alıyordu. Ancak film gösterime girdikten sonra aile, belgeselden "ayrılmak" istediklerini belirten bir açıklama yapmıştı. Aile, Amy belgeseliyle ilgili yaptığı açıklamada, filmde temelsiz iddialara yer verildiğini söylemiş, "Anlatı, Amy'nin hayatının son yıllarında onunla hiçbir ilgisi olmayan arkadaşlarının dar bir örneğinden oluşuyor. Film yapımcılarına ifade edilen karşı görüşler belgeselde yer bulmadı” demişti. Filmin yönetmeni Asif Kapadia ise Rolling Stone dergisine verdiği röportajda, “Winehouse Ailesi’nin tam desteğiyle çektik ve projeye tam bir tarafsızlıkla yaklaştık. Amy'yi tanıyan kişilerle 100 görüşme gerçekleştirdik. Filmin anlattığı hikaye, bu röportajlardan elde ettiğimiz bulguların bir yansımasıdır” ifadesini kullanmıştı. Janice Winehouse, kızının mirasını belgeselle canlı tutmanın yanı sıra 2016’da kızıyla ilişkisini ve Amy'nin madde bağımlılığı ile mücadelesini anlatan Loving Amy: A Mother's Story kitabını yazdı. Janis ve eski eşi Mitch Winehouse, insanları bağımlılık konusunda eğitmeye odaklanan Amy Winehouse Vakfı'nı da yönetiyor. 

DİJİTAL KÜTÜPHANELER ÖN PLANDA 

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de teknolojik alandaki gelişmelere uyum sağlayan pek çok kütüphane, sahip olduğu kaynakları dijital ortama taşıdı. Teknolojik gelişmelerin insan hayatında daha fazla yer etmesinin ardından klasik kütüphane anlayışı da zamana ayak uydurdu. Dünyanın yanı sıra Türkiye'de de hizmet vermeye başlayan dijital kütüphaneler, fiziksel sınırları ortadan kaldırırken, aranılan bilgiye istenilen anda ulaşmanın da önünü açıyor. Koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle kalabalık ve kapalı ortamlara girmek istemeyen okuyucu ve araştırmacılar, bu süreçte dijital kütüphanelerin verdiği hizmetten yararlanabiliyor. Araştırmacılar ve kitapseverler günün 24 saati, ister evde, ister işte, isterse toplu taşıma aracında aradığı bilgiye ulaşabiliyor. Dijital kütüphanelerde romanlardan süreli yayınlara, gazete ve dergilerden el yazması eserlere, haritalardan tablolara kadar pek çok esere ulaşmanın yolu ise bir internet bağlantısına ve üyeliğe sahip olmak.

GÜNÜN SÖZÜ 

İLERİYE BAKINIZ