ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Dr.Gözde AYSEL 29 May 2022

Dr.Gözde AYSEL
Tüm Yazıları
Yeni doğmuş bir bebeğin dişleri diş etinin altında saklıdır.

Yeni doğmuş bir bebeğin dişleri diş etinin altında saklıdır. Bebek altıncı ayına geldiğinde dişler kendilerini sürmeye başlar ve diş eti üzerinde belli olmaya başlarlar. Bu süreç bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. İlk çıkan dişler alt çenedeki ön iki diştir. Ardından üst çenenin ön tarafından dört diş ile birlikte alt ön çeneden iki diş daha sürer.

Bebek 3 yaşına geldiğinde ağzında aralıklı olarak dizilmiş 20 adet süt dişi bulunur. Süt dişleri arasındaki boşluklar, diş değişimi sırasında önem kazanır. Boşluklar, boyut olarak daha büyük olan sürekli dişlerin sürmesi için yeterli alan oluşturur. Ayrıca dişler arasındaki bu boşluklar çocuğun diş temizliğini de kolaylaştırır.

Süt dişleri neden önemlidir?

Süt dişleri zamanla yerlerini daimi dişlere bırakacak olması günlük rutin temizliğin ve düzenli hekim kontrollerinin ihmal edileceği anlamını taşımaz. Çocuğun yiyecekleri ısırması ve çiğnemesine, sempatik görünmesine, doğru şekilde konuşmasına, daimi dişleri için gerekli yerin muhafaza edilmesine ve daimi dişlerin yerlerine yerleşmelerine yardımcı olmaları nedeniyle süt dişlerinin korunması ve bakımı oldukça önemlidir.

Çocuklarda daimi dişlerin bakımı

Çocuğunuz 6-8 yaşına gelene kadar diş fırçalama konusunda yardımınıza ihtiyacı vardır. Sabah ve yatmadan hemen önce olmak üzere günde en az iki kez çocuğunuzun diş fırçalamasında yardımcı olmalısınız. Dişlerin (özellikle de büyük azılar) üzerinde yiyecek artıklarının kalmamasına dikkat etmelisiniz. Büyük azı dişleri üzerinde girinti ve çıkıntılar artıkların tutunabilmelerine olanak sağlayan yüzeylerdir.

Diş sağlığının beslenme ile bağlantısı

Çocuğunuzun diş sağlığı için ne yediği kadar, ne zaman ve ne sıklıkla yediği de önem taşır. Dengeli beslenme uzun süreli diş sağlığı (uygun gelişen dişler ve sağlıklı diş etleri) için önemlidir. Ağız içinde bulunan bakteriler, bu karbonhidratlarla beslenerek asit oluşturur. Asit, dişin mine tabakasına etki ederek çürük oluşumunu başlatır. Sık yeme alışkanlığı ağzın asidik kalmasına neden olarak diş çürüklerine yatkın hale gelmesine neden olur.

Çocuklara diş fırçalamayı sevdirin

Çocuğa yaşına uygun, kolay kavrayabileceği farklı renkte ve biçimde fırçalar alınarak fırçalama işlemi sevdirilebilir. Çocuklar çok hızlı öğrenmelerine rağmen düzgün şekilde dişlerini fırçalamaları belli bir zaman alacaktır. Bu süreçte çocuğun dişlerini fırçalamasına izin verilmeli, doğru fırçalamayı öğrenmesi için zaman tanınmalıdır. 8 yaşına kadar ailelerin diş fırçalamasına rehberlik etmesi ve çocuğun arkasından tekrar fırçalamaları önerilmektedir.

Dişler 2 dakika fırçalanmalı

Diş fırçalamada en önemli öğünler sabah kahvaltısı ve akşam yemekleridir. Özellikle kahvaltıda tüketilen şekerli gıdalar (bal, reçel, pekmez, fındık ezmesi, krem çikolata vb.) son derece yüksek çürük oluşturma kapasitesine sahiptir. Bu gıdaları tükettikten sonra dişler mutlaka 2 dakika süre ile fırçalanmalıdır.

Diş fırçalamada anne babanın önemi

Çocuklar pek çok konuda olduğu gibi diş fırçalama konusunda da anne ve babalarını rol model olarak alır. Çocuğa, ‘dişlerini fırçala’ demektense anne veya babanın dişlerini fırçalarken çocuğun onları izlemesi daha etkili olur. Çocukla beraber diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekir.