ÇİN, TALİBAN VE DEVASA PROJE!

Arzu ERDOĞRAL 18 Ağu 2021

Arzu ERDOĞRAL
Tüm Yazıları
Birazdan kimler tarafından, nasıl bir plan yapıldığını anlatacağım ama önce bu noktaya gelinceye kadar neler oldu, bazılarına bakalım!

Ortadoğu'nun pek çok ülkesinde olduğu gibi Afganistan'ı 20 yıldır işgal eden ABD’nin ne yaptığı ile ilgili aklıma ilk gelen şey sözde yanlışlıkla katlettiği siviller!

Birazdan kimler tarafından, nasıl bir plan yapıldığını anlatacağım ama önce bu noktaya gelinceye kadar neler oldu, bazılarına bakalım!

ABD Başkanı Biden bundan bir süre önce Afganistan'dan çekilme kararını savunarak sorumluluğu Afgan yönetimine atmış, "Taliban'ın tüm ülkeyi ele geçirmesinin küçük bir ihtimal olduğunu" söylemişti.

Öyle olmadı tabii…

Biden bu kez de Taliban'ın hızlı ilerleyişinden, ülkeyi terk eden Afgan siyasileri ve savaşmayan orduyu sorumlu tutsa da neler olduğunun farkındaydı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, konuk olduğu bir TV kanalında epey zorlandı, Biden’in bir ay önceki sözleri sorulduğunda ülkesinin bölgede gerekeni yaptığını söyledi.

Somut olarak iyi ne yaptılar, biz göremedik. Ne yaptınız diye sorsak ne diyebilirler hakikaten merak ediyorum.

Her zaman dünyanın en güçlü ülkesi olduğunu belirten ABD’nin Başkanı Biden “Kalmamızı isteyenlere, daha kaç bin Amerikalı askerin hayatını riske atmaya hazırsınız? diye sormak istiyorum." dedi.

Hani o güçlü olan ABD nerede!

Taliban, İstanbul zirvesine olumsuz yanıt vererek yönünü Moskova ve Tahran’a sonra da Pekin’e çevirmişti.

Bu bilgiyi doğrulayan gelişmeyi sizler ile paylaşmadan önce Taliban’dan özellikle kadınların korktuğunu biliyoruz. Taliban, iktidarda olduğu yıllarda kadınların tek başına dışarı çıkmasını, okula gitmesini ve çalışmalarını yasaklamıştı.

Taliban şimdilik ılımlı bir görüntü vermeye çalışıyor.

Hükümet yetkilileri için 'genel af' ilan etti ve işe geri dönme çağrısı yaptı.

Ayrıca Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen, “Kadın haklarına saygı duyacağız. Politikamız, kadınların başörtüsü takarak eğitim alabilmesi ve çalışabilmesi” dedi.

Türkiye ile yakın ilişkiler kurmak isteyen Taliban “Türkiye'yi bir düşman olarak değil müttefik olarak görüyoruz." demişti. Ancak  “Yeni kurulacak hükümet böyle bir şey isteyecek mi? sorusu da gündemde…

Gelişmeleri yan yana koyduğumuzda ve Pakistan ile Türkiye ilişkileri düşünüldüğünde Taliban’ın görüşlerinde büyük bir değişiklik olmaz. Ama Taliban tek değil!

Şimdi kilit noktaya gelelim.

Afganistan neden bir anda altın tepsi de Taliban'a teslim edildi?

Çünkü Çin devreye girdi!

Çin, Taliban’ın yöneteceği Afganistan’ı “Bir Kuşak ve Bir Yol” projesi gereğince 62 milyar dolar tahsis ettiği “Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'na” dahil etme hazırlığı yapıyor.

ABD’nin henüz nasıl bir plan ile bu projeye dahil olacağı bilinmiyor. Aslında dahil olması da güç görünüyor.

Hastalığı konusunda endişe edilen Almanya Başbakanı Angela Merkel’de bazı konular söz konusu olduğunda çok sağlıklı bir hal alıyor.  Afganistan'da Taliban'ın ülkedeki kontrolü ele geçirmesi sonrası büyük oranda göç alan "Türkiye ile yakın bir şekilde çalışılması gerektiğini" söyledi. Bu bir dostluktan ziyade “Afgan mültecileri Türkiye alsın” demekten başka bir şey değil.

Evet, ülkemizde mültecilere yönelik kötü tutum içerisinde olunmasının karşısındayım ama hiç kimse kusura bakmasın, ülkemiz yeni bir göç dalgasını kaldıramaz.

Van'da İran ile 295 kilometrelik sınır hattının yasa dışı faaliyetlere kapatılması için yürütülen modüler duvar ve gözetleme kulesi ile hendek kazma çalışmaları yapılıyor.

Türkiye açısından da oraya gelinceye kadar denilmeyip asıl düşünülmesi gerekenlerden biri de  “Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru” olmalıdır.