Vakıf Katılım web

CENEVRE NOTLARI

Ahmet ÇELİK 11 Mar 2019

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Ülke sınırları içinde otomotivimiz can çekişse de Cenevre'de "yerli üretim" modelleri ile "sükse" yapan bir ülkeyiz.

Renault, FIAT ve Toyota yeni yerli modelleri ile Cenevre Otomobil Fuarı’na “damga vururken” yöneticiler her röportajında bu ay sonu bitecek olan ÖTV indiriminin devam etmesi dileklerini söylüyorlardı. Hayatımızın her alanında yaşadığımız “çelişkiler ülkesi”ne orada da bir küçük halka daha ekledik. Cenevre Otomobil Fuarı’na günü gününe 2 tam sayfa haber ile “otomotiv haberciliği” yapmaya çalışan ender günlük gazetelerden biri olduk. Fuarın nitelik ve nicelik olarak en yenilikçi markası olan Mercedes yeniliklerini özel röportajımızla ilk gün yarım sayfa olarak verdik. Mercedes’in 2023 yılına kadar her 6 ayda bir yeni bir elektrikli modeli piyasaya sürece olması, 20 milyar Euro’luk yatırımı bence fuarın en çekici haberleriydi. 

Bu fuarda günlük gazete otomotiv editörlerinin ağırlığı ön plandaydı. Bir süredir otomotiv sayfalarına ara veren Sözcü Gazetesi’nin bu fuara katılmaması; ama gazeteden bağımsız hareket eden internet sitesi sözcü.com’un herhangi bir marka tarafından davet edilmese de “kendi olanaklarıyla” fuara otomotiv editörünü yollaması, internet otomotiv gazeteciliği için bence önemli bir kilometre taşı oldu. Günlük gazetelerin otomotiv haberleri internet sitelerinde hala “Diğer” segmesinin altında “olsa da olmasa da olur” havasında yayınlanırken, sözcü.com’un bu hamlesi önemliydi… Ayrıca  sözcü.com’un fuardan peşpeşe yaptığı özel haber ve röportajlar dikkat çekiciydi. Dikkatimden kaçmayan bir nokta da; Sözcü editörlerinin her otomotiv haberinde “genel müdürle fotoğraf çektirme geleneği”nin internette de sürmesiydi… Ürün haberinin; müdürle çektirilen bir fotoğrafla verilmesi de ayrı bir habercilik anlayışı olsa gerek. Bu da işin esprisi tabi! Neyse; önümüzdeki haftalarda da günlük gazetelerin internet sitelerindeki otomotiv haberciliğine büyüteçle göz atarız!..

Türkiye’de Yılın Otomobili’nde 7 aday!..

Otomotiv Gazetecileri Derneği üyelerinin oylarıyla belirlenen ve dördüncüsü düzenlenen Türkiye’de Yılın Otomobili için bu ilk ilk 7 aday otomobil belirlendi. Bu yıl bazı markaların aday otomobillerini daha iyi tanıtmak için OGD üyelerine özel test programları yapması, bu tanıtımları önemsemesi “Yılın Otomobili” organizasyonunun değerini ve saygınlığının daha da yukarı çıkartması açısından önemli bir kriteri oluşturdu. Şimdi markalar bu 7 aday modellerinin yanına “Türkiye’de Yılın Otomobili” ibaresini yazdırmak için bir başka yarışın içine girecekler. Yazımın başında belirttiğim gibi sektör can çekişse, iletişim adına birçok hamleyi ötelese de; OGD bu yılki organizasyondan taviz vermedi. Fuarların yapılmadığı, reklamın, iletişimin, PR’ın büyük ölçülerde kesildiği bir yılda “Yılın Otomobili” organizasyonunun aynen devam etmesi bu yıl daha değerli hale geliyor… Katkısı, emeği geçen herkesi kutluyorum…