​BURASI "TALAS"

Serpin ALPARSLAN 26 Nis 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
MÖ 1500'lere uzanan tarihiyle Erciyes Dağının eteğinde yer alan, Akarsu ve Gölü olmayan ancak küçük çaplı mobilya atölyeleri ve tekstil üretimi ile geçimini sağlayan, Erciyes Üniversitesi'nin varlığı sebebiyle öğrenci bölgesi olan küçük bir ilçeden bahsetmek istiyorum.

MÖ 1500’lere uzanan tarihiyle Erciyes Dağının eteğinde yer alan, Akarsu ve Gölü olmayan ancak küçük çaplı mobilya atölyeleri ve tekstil üretimi ile geçimini sağlayan, Erciyes Üniversitesi’nin varlığı sebebiyle öğrenci bölgesi olan küçük bir ilçeden bahsetmek istiyorum. İlçe küçük ama yerel yönetimiyle büyük düşünen ve küresel iklim mücadelesine kulak vermiş Talas Belediyesinden bahsedeceğim.

Kayseri'nin 55.509 nüfuslu ilçesi olan Talas Belediyesi, tükettiği elektrik enerjisini karşılamak için 1 MW gücünde güneş enerjisi santralinin (GES) kurulumunu gerçekleştirdi. 

20 dönüm alana kurulan 1 MW gücündeki güneş enerjisi tesisi, yaklaşık 6 milyon TL’ye mal oldu. Yatırımın, 673 bin TL’si Kalkınma Ajansı’na sunulan projeden alındı. GES projesinin devreye alınmasıyla belediyenin; binalarında, parklar ve bahçeler dahil tüm yıllık enerji tüketimi güneşten karşılanacaktır ve enerji tüketimi nedeniyle belediyenin kasasından para çıkmayacaktır.

Bu projeyle, yılda 400 bin TL’nin üzerindeki bir para, Talas Belediyesi’nin kasasında kalacak.

“Kendi enerjimizi kendimiz üretmeye başladık”

Talas ilçesine bağlı Süleymanlı Mahallesi’nde Proje hakkında bilgi veren Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Belediyemizin yıllık elektrik tüketimini, bu projeden karşılayacağız. Kendi enerjimizi, kendimiz üretmeye başladık. Enerji için ödediğimiz bütçe, kasamızda kalacak.” dedi. Mustafa Palancıoğlu, ülkemizin en çok proje yazan belediyelerinden birisi olduklarını belirtti.

“Dijital Belediyeciliğin Üssü Oldu”

Yazılım konusunda belediyeyi bir adım öne taşıyan Talas Belediyesi, bir çok il arasından pilot belediye olarak seçildi. Son 3 yıldır Türkiye Belediyeler Birliği tarafından geliştirilen Belediye Yönetim Bilgi Sistemi (BELBİS) yazılımı projesini kullanıyor.

“Projenin, pilot belediyesi olduk ve 3 yıldır başarılı bir çalışmaya imza atıyoruz. Belediyemizin tüm verilerini BELBİS yazılımına aktardık ve şuan tüm iş sürecimizi BELBİS projesiyle yönetiyoruz. Türkiye’de 1398 tane belediye var. Bu belediyelerden %15 - %20’si BELBİS yazılımını kullanırsa, tek seferde kamuya 250 trilyon TL katkısı olacaktır ve belediyeler aynı dili konuşabilecektir. Bir diğer konu BELBİS projesi, ilgili kurum ve kuruluşlar ile entegrasyona devam ediyor. Örneğin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile yapılan entegrasyonun ardından, 1 gün süren tapu işlemleri, dakikalar seviyesinde gerçekleşebilecektir. Talas belediyesi olarak, BELBİS projesine geçecek olan diğer belediyelere, edindiğimiz bilgi ve tecrübemizi aktarmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Coğrafi Bilgi Sistemleri projesinde de, pilot olan 4 belediyeden birisiyiz. Özetle, Talas Belediyesi’ni, dijital belediyeciliğin üssü olarak konumlandırdık.” dedi.

Erciyes Dağının püskürtmesi sonucu oluşan volkanik bir dağ olan Ali dağı yamaç paraşütü için elverişli en iyi 10 adresten biridir.

Bölgenin öğrenci ilçesi oluşu ekstrem spor türlerinden biri olan yamaç paraşütü hava sporları alanında da oldukça tercih edilmektedir.

Öyle ki 29-30 Nisan/1 Mayıs 2017 tarihleri arasında Ali Dağı Yamaç Paraşütü Şampiyonası düzenlenecek.

Ali Dağı çevresinde at çiftlikleri kurulmuş ve buralarda binicilik yapılıyor. Tüm bunların yanında Kayseri mantısı ile tarihi eserleri de eklersek gerek yerli, gerek yabancı turist çekmek için farklı destinasyonları ile ilgi odağı olabilir.

En başta söylediğim gibi kendi küçük ama spor, tarih, kültür ve gastronomi turizminde de önemli bir merkez haline dönüştüren yerel yönetiminden bahsettim.

Kim bilir belki bu küçücük ilçeden kocaman dersler çıkarabiliriz.