​BULUNMAZ HİNT KUMAŞI BULUNDU YENİ HİNT PAZARI

Serpin ALPARSLAN 12 Tem 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Rivayete göre;

Rivayete göre;

Bir zamanlar Hindistan’ın ürettiği kumaşlar dillere destanmış. Hintli ustaların ürettiği kumaşları herkes bilir ve tercih ederlermiş. Özelliği ise, bu kumaşlar hem kaliteli hem de ustalık gerektirirmiş. İngilizler, Hindistan’ı işgal etmişler ve Hintli ustaların kumaş üretimlerini engellemek için tüm ustaları toplayıp ellerini kesmişler.

Neden mi? Elbette kendileri üretmek için.

Hintli ustalar kumaş dokuyamayınca kumaşlar da artık bulunmaz olmuş.

Günümüzde ise; bu deyim olarak yer etmiş ve bulunması güç ve paha biçilmez varlıkların anlatımında kullanılmaktadır.

Bizde azalan Avrupa pazarına yerine, Hindistan geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017 Nisan ayı sonunda yaptığı ziyaret sonrası, iki ülke arasındaki seyahatlerin kolaylaştırılmasına yönelik yeni kararlar alındı ve vize sürelerin en az 1 yıllık ve uzun süreli verilmesiyle, THY kurumuna özel indirim uygulayarak yeniden düzenlendi.

Hint pazarın profili ise Avrupa pazarına göre çok farklı.

Çünkü Hintliler; deniz, kum, güneş misali tatil anlayışını sevmezler, daha çok tarihi ve doğa destinasyonlarını tercih ederler. En önemlisi ise alışveriş tutkunları olduğundan işte bizim arayıp bulamadığımız Hint kumaşı gibi turistlerdir Hintliler.

Hindistan’ın 1.311 milyar nüfusa sahip, ancak 85 milyon pasaportlu turist profilinde. Bunlardan ise 30 milyonu gezen turist profiline sahip.

Hindistan’da tatil dönemleri mart ayında başlayıp, haziran ayına kadar devam eder, kasım ayında ise son tatilleri mevcuttur.

Siyasi ilişkiler sonrası

Hindistan’ın iki büyük turizm grubu OTAI ve TAFI başkanları ile birlikte 50 kişilik bir ekiple geldi. Aldıkları izlenimler ile Hintli 200 bin turist rezervasyonlarını yaptırdı. 

Hindistan ekonomisi gerçekten çok ciddi ölçüde ve biz ihracat olarak mermer, taş, tohum ve meyveler başlıca olmak üzere 2016 yılında yaklaşık 652 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirip; sentetik ve pamuk iplikler ile petrol yağları, ilaçlar, motor ve parçaları ile traktör, arabalar, kahve, çay ve sıvı koku verici maddeler gibi daha sayamadığım 5.757 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdik.

Umarım ithalat ihracat dengesine ulaşıp, dış ticaret açığımıza can suyu olabilecek turizmle yaklaşımlar elde edebiliriz.