​BUENAS TARDES...

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
İki hafta önce kar geliyor haberleri ile son güneşli pazarı yaşıyoruz diye hem korkmuş hem de üzülmüştüm.

İki hafta önce kar geliyor haberleri ile son güneşli pazarı yaşıyoruz diye hem korkmuş hem de üzülmüştüm. Tabiki mevsim normalleri gereği kar yağması çok doğal ama malum ben ve benim gibi yaz&sıcak ikilisini sevenler çok mutlu olmuyor bu haberlere. Neyse gelin görünki yine ışıl ışıl güneşli bir pazar günü birlikteyiz. Havalar soğumaya başladıkça bir kaç ay önce anlattığım Küba anılarımı ve sıcak iklimini özlediğimi farkettim, İstanbul’da bana o heyecanı kim yaşatacak acaba diye düşünürken iki gün önce Zorlu Psm Stüdyo sahnesinde Ayhan Sicimoğlu dinlemeye gittim. Şüphesiz ki Türkiye’de Küba müziği denince akla ilk gelen isimlerden, sadece yaptığı müzikle değil dünyayı dolaşıp farklı kültürleri tanıttığı televizyon programlarıyla da gönüllere taht kurdu Ayhan Sicimoğlu. Orkestra sahneye çıktığı an bütün bir haftanın yorgunluğu biranda geçti gitti. Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars orkestrasını ilk dinlediğimin üzerinden neredeyse on sene geçmiş. O zamandan bugüne değişen tek şey sadece orkestradaki müzisyenlerin sayısı. Eskiden daha kalabalık olurdu orkestrası enaz 2 vokal 4-5 tane nefesli. Bu sahnesinde 3 nefesli, klavye, bass gitar, davul, Kübalı vokali ve kendi vardı. Yıllar içinde orkestrası değişmiş olsada, asla değişmeyen enerjisi ile Ayhan Sicimoğlu yıllara meydan okuyor gibi. On yıl önce tanıdığımda nasıldıysa yine aynı şekilde hiç değişmeden oturuyordu congalarının başında. Kendisine dair değişen tek şey gezip gördüğü yerlerden bize aktardığı anılarıydı. 

Kübalı vokali Suami Ramirez’i daha önce O ses Türkiye sahnesinde dinlemiştik. Genç yaşına rağmen okadar büyük bir yeteneğe sahip ki dinlemeye doyamıyorsunuz sesini. Bizzat Küba’yı görüp yaşamış biri olarak İstanbul’da yaşayan Kübalılara dair büyük meraklarım var. Komunizm devam ederken, ülkede bir çok kısıtlama ve yasaklar varken okyanus aşırı bu uzun yolu nasıl geldiklerini çok merak ediyorum. Küba’da aylık ortalama kazanç 30-50 avro arasıyken kıta değiştirmek bir hayli pahalı, bu uçak parasını nasıl buluyorlar? Küba vatandaşlarının bırakın ülke değiştirmek, devletten izinsiz şehir değiştirmeleri bile yasakken nasıl izin alıp ülkelerinden ayrılabiliyorlar? Bunlar benim şahsi meraklarımın yazıya dökülmüş hali... Elbette bir yolu yordamı vardır.... Suami’nin Latin şarkıları haricinde çok güzel Türkçe şarkı söylediğinede şahit olduk bu gecede. 

Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars orkestrası, Türkiye’de Küba müziklerini, Afro latin ritimlerini dinleyebileceğiniz en başarılı ekiplerden biri. Gerek sahnesi, gerek seyirci ile iletişimi, gerek tecrübeleri ve anıları ile bir yerden ruhunuza dokunabiliyor. Sizlerde şehrin kalabalığından ve yoğunluğundan bunaldıysanız kendinize vakit ayırıp mutlaka bir akşam Ayhan Sicimoğlu ile kendinizi müziğin ritmine bırakıp o anı yaşamalısınız. Güzel bir hafta dilerim.

Sevgi ve müzikle kalın...