BU İŞ YALNIZ MÜNBİÇ OLAYI DEĞİL…

İlnur ÇEVİK 04 Haz 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Yeni ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelerek Türk-Amerikan heyetlerinin kaba hatlarıyla anlaşmaya çalıştığı Münbiç konusunda son noktayı koyacaklar ya da bu işler tamamen sarpa saracak. Dışişleri bakanımızın beklentisi Pompeo'nun da artık işleri daha da karmaşık hale getirmeden bu konuda yeşil ışık yakacağı…

Yani YPG ve PYD militanları Münbiç’ten çekilecek ve bölgeye Türk ve Amerikan askerleri hakim olacak. Bölgenin idaresi de yerel Araplara bırakılacak. Böylelikle Fırat’ın batısı da PKK’ya bağlı unsurlardan temizlenmiş olacak…

Ama Pompeo ipe un serebilir. Zaten iş burada bitmiyor. Esas mesele bundan sonra Fırat’ın doğusundaki PKK unsurları ne olacak? Bunlar ABD himayesinde yine sınır boyumuzda ülkemizin güvenliği için tehdit olmaya devam edecekler mi?

İşte burada ABD iyi niyetini göstermesi gerekiyor. Yani burada ABD’nin esasında Türkiye’nin hassasiyetlerine ne derece cevap vermek istediği, Türkiye ile olan ilişkileri nereye götürmek istediği ortaya çıkacak. 

Yani şu ana kadar ABD’nin performansı Ankara’da hayal kırıklığı yaratmıştı. Eski CIA Başkanı olan ve bu konulara tam vakıf bir kişi olan Pompeo gerçekten ABD’ye vites değiştirtebilecek mi?