​BU DA NEREDEN ÇIKTI?

Halil İbrahim İZGİ
Tüm Yazıları
Film bitti diyebilir miyiz? Bence hayır. Film asıl şimdi başlıyor.

Kız babalarının korkulu rüyası günün birinde prenseslerinin yuvadan uçmasıdır. Aslında teorik olarak buna karşı değillerdir, mutlu olmalarını isterler ama “doğru” biriyle. İşte o doğru biri babalar için dünyanın en nadir bulunan materyalidir. Kocaman sinema sektörü de bu durumun ekmeğini yer, yer ve yer. Sonra yeniden yer. 

James Franco ve Bryan Cranston’ın başrollerini oynadığı “Bu da Nereden Çıktı” filmi yarıyıl döneminde sinema salonlarını süsleyen filmlerden biri. Senaryo bilindik. Tuhaf bir adam, bir aile babasının kızına taliptir. Kendini aileye kabul ettirmeye çalışır ama klasik tarzda ailenin kendini sevmesi için olduğundan farklı davranmaz. Neyse o. Kız gönlünü oğlana kaptırmıştır ama baba bu duruma mesafeli yaklaşır. Anne başta babanın yanındayken giderek bu tuhaf damat adayına içi ısınır ve olaylar gelişir. 

Benzerlerini belki yüz defa gördüğünüz klişelerle dolu bir film işte. Hababam Sınıfı’nı neden durup durup izlersek bu filmlerde o nedenle durmadan çekilir ve izleyici toplar. İnsanca hallere tekabül eder. Değişen durumlar içinde değişmeyen yönlerimizi ortaya çıkarır. 

Ey yazar senden yarıyıl tatili için film önerisi istediğimizi hatırlamıyoruz derseniz film mevzusunu bir kenara koyma zamanım geldiğini anlarım. Amerika Birleşik Devletleri denilen ülkenin yaşadığı günce olaylar işte bu filmin senaryosuna benziyor. Bazı farklılıklar olsa da. Amerikan Devleti’ni huysuz baba Bryan Cranston’un yerine koyalım. Kızı evlenmek için birini çıkarır karşısına. Evliliği seçim olarak kabul edebilirsiniz. Oylama başlar ve baba damat adayından yani başkan adayı Trump’tan zerrece haz etmez. Trump kendi usulünce yürümeye devam eder. Yavaş yavaş evdekilerin gönlünü kazanır ve kaleyi içten fetheder. Huysuz baba bu durumu kabullenmekte güçlük çeker. Türlü dalaverelerle işi bozmaya çalışır. Beyhude çabalar tabii. Ancak kendini komik duruma düşürür. 

Trump yemin etti ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni başkanı oldu. Film bitti diyebilir miyiz? Bence hayır. Film asıl şimdi başlıyor. Çünkü ortada Trump karşıtları açısından hiç de mutlu bir son yok. Ortalığı yakıp yıkıyorlar, Amerika’yı birbirine katıyorlar. Dünyaya verdikleri sükunet tavsiyelerini şimdi dönüp kendilerine hatırlatma zamanı. 

Sokaklardaki şiddet dozunu artırdığı takdirde “Bu da Nereden Çıktı” filminin devamını çekmek gerekecek. Aynı çatı altında huysuz bir baba ile uçuk kaçık bir damat. Nerdeyse gişe garantisi olan bir konu. Eh, oyuncular da iyiyse... 

Allah’ım nereden çıktı bu Trump diyenler kendilerini yeni duruma adapte etmek için zihinsel olarak hazırlanmak için hayli zamana ihtiyaç duyacaklar. Hollywood ünlüleri mesailerinin önemli bir bölümünü Trump karşıtı aktivitelerde geçirecek ve ahir ömürlerinde kendilerini kepaze etmek için ne gerekiyorsa yapacaklar. “Bu da Nereden Çıktı” Amerika için yeni bir film olabilir ama bizim için ne film ne de gerçek hayattaki izdüşümleri hiç de yeni değil. 

İyi seyirler...