Brezilya'yı ziyaret eden Madonna'ya tepki

Gizem ŞENYURT 30 Eki 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Pop müziğin kraliçesi Madonna'ya Brezilya seyahati sırasında çektirdiği fotoğraf yüzünden sosyal medyada tepki yağıyor. Madonna, kendisi gibi pek çok ünlünün menajerliğini yapan Guy Oseary'nin, Brezilyalı model eşi Michelle Alves ile nikah tazeleme töreni için geçtiğimiz günlerde Brezilya'nın Rio de Jeneiro şehrine gitti.

Pop müziğin kraliçesi Madonna’ya Brezilya seyahati sırasında çektirdiği fotoğraf yüzünden sosyal medyada tepki yağıyor. Madonna, kendisi gibi pek çok ünlünün menajerliğini yapan Guy Oseary’nin, Brezilyalı model eşi Michelle Alves ile nikah tazeleme töreni için geçtiğimiz günlerde Brezilya’nın Rio de Jeneiro şehrine gitti. Kurtarıcı İsa heykeli önünde gerçekleşen törene Madonna ile birlikte Demi Moore, Elon Musk, Ashton Kutcher, Bono, Antoni Kiedis ve Dakota Johnson gibi ünlü isimler akın etti. Törenin ardından Rio de Janeiro’da birkaç gün daha kalan Madonna şehrin favela denilen gecekondu mahallelerini de gezdi. Rio’daki favelalar, aynı zamanda uyuşturucu çetelerinin egemenliğindeki polis ve askerlerin güvenlik kontrolünde olmayan bölgeler.Favelalara yabancıların girmesi ise oldukça tehlikeli, favela sakinlerinden birinin eşliğinde favelaları gezmek mümkün olabiliyor. Madonna da daha önceki Rio ziyaretlerinde Michael Jackson'ın 1996’da “They don't care about us” (Bizi umursadıkları yok) şarkısına klip çektiği Santa Marta favelasını gitmişti. Bu sefer ise Rio’nun en büyük favelası olan Rocinha’ya gidenMadonna’ya Brezilya’nın askeri polisleri eşlik etti. Kamuflaj desenli kıyafetler giyen Madonna da askeri polislerle çektirdiği hatıra fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı. Madonna’nın paylaşımını Rio askeri polis birimi de resmi hesabından paylaştı. Madonna’nın bu ziyaretive fotoğrafı, askeri polislerin Rocinha’dan çıkmakta olan bir İspanyol turisti yanlışlıkla vurarak öldürmesinden sadece iki gün sonraya denkgelince ünlü yıldıza sosyal medyada tepki yağdı. Madonna’yı düşüncesizlikle suçlayan pek çok paylaşımın aksine bazıları da Rio’nun kanayan toplumsal yarası olan favelalara dikkat çektiği için teşekkür etti.

madonna

Madonna, dünya genelinde özellikle de Malawi’de pek çok hayır işi yapıyor. Malawi’den dört çocuk evlat edinen yıldızın “Raising Malawi – Malawi’yi Yetiştirmek” isimli bir yardım derneği de bulunuyor. Bu dernek vasıtası ile yıldız 32 bin yetim çocuğa yiyecek ve eğitim imkanı sunuyor. Son olarak da temmuz ayında bir çocuk hastanesi açarak kızı Mercy James’in adını vermişti. Bazı sosyal medya kullanıcıları da Madonna’nın Rocinha’da askeri polislerle çektirdiği fotoğrafı işte bu hayırsever işlerinin bir uzantısı olarak takdir etti.

ABD-Küba krizinde son durum: Küba, ABD’li diplomatlara sonik saldırı iddialarını yalanlıyor

Daha önce sizlere Küba’daki ABD’li ve Kanadalı diplomatlarla ailelerinin yakalandığı gizemli hastalığı duyurmuştuk. 2016 yılının sonlarındabaşlayan olaylar iki ülke arasında diplomatik krize dönüştü. Küba’nın başkenti Havana’da neler olmuştu:

küba-2

• 2016 yılının sonlarında ABD büyükelçilik personeli ve en az bir Kanadalı diplomat, sebebi bilinmeyen şekilde baş dönmesi, sağırlığa varan işitme kaybı, denge kaybı, ileri seviye mide bulantısı ve beyin travması semptomları sergilemeye başladı.

• Mayıs 2017’de ABD, diplomatlarını koruyamadığı gerekçesiyle iki Kübalı diplomatı sınır dışı etti.

• Ağustos 2017’de ABD, 16 elçilik çalışanının tedavi gördüğünü, saldırıların durduğunu açıkladı.

• Eylül ayında ABD, saldırıların yeniden başladığını ve 19 personelin daha tedavi altına alındığını duyurdu.

• 29 Eylül’de ABD, tüm elçilik personelini geri çağırdı ve vatandaşlarına Küba için seyahat uyarısı yayınladı. Bu tarih itibariyle 21 elçilik personeli tedavi altında alındı.

• 3 Ekim’de ABD, Washington’daki tüm Kübalı diplomatları sınır dışı etti.

küba-1

ABD, yaptığı incelemeler sonucunda semptomların sebebinin sonik yani ses dalgaları ile yapılan bir saldırılar serisinden kaynaklandığını düşündüklerini belirtti. Saldırıların sebebi ve kaynağı henüz belirlenemezken ABD, süreç boyunca saldırılardan Küba devletini sorumlu tutmadı fakat kendi topraklarındaki diplomatlarını koruyamadığı için suçladı. Son durumda iki düzine ABD elçilik personeli saldırılarda yaralandı ve tedavi görüyor. 

Washington’da ABD’de yaşayan Kübalılarla bir araya gelen Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, Havana’da ABD elçiliğine yönelik bir sonik saldırı yaşanmadığını, olayların arkasında iki ülkenin ilişkilerini bozmak isteyen güçlerin yer aldığını söyledi. 

Brezilya’da tuvalet kağıdı markası, ırkçı reklam yüzünden siyahilerden özür diledi

Brezilya’da bir tuvalet kağıdı markası, yayınladığı reklamda kullandığı slogan yüzünden tepki görünce ırkçılık yüzünden özür dilemek zorunda kalan markalar kervanına katıldı. Sao Paula kentindeki tuvalet kağıdı üreticisi Santher, “Personal VIP” isimli siyah renkli tuvalet kağıdı ürünlerinin reklamında “Siyah güzeldir” sloganını kullanınca tüm tepkileri üzerine çekti. 

brezilya-tuvalet-kağıdı-1

“Siyah güzeldir” ilk kez 1960’larda ABD’deki Afrikalı-Amerikalı kitlelerin, insan hakları hareketinin sloganı olarak ortaya çıktı. Sonrasında Güney Afrika’da ırkçı apartheid rejimine karşı insan hakları savunucusu Steve Biko tarafından kullanıldı. Tarihsel olarak siyahi toplulukların insan hakları mücadelesi ile özdeşleşen sloganı tuvalet kağıdı reklamında gören Brezilyalı kullanıcılar, markaya tepkilerini iletti. Rio de Janeriolu yazar Anderson Franca da “Siyah güzeldir” sloganını araştırdığınızda tüm dünyada Malcolm X, Nina Simone, James Baldwin gibi referanslar çıkarken Brezilya’da bunun yerine tuvalet kağıdının çıkmasının saygısızlık olduğunu dile getirerek insanların ten renkleri yüzünden ayrımcılığa maruz kaldığı hatta hayatını kaybettiğini, bu sloganın çok daha fazla saygıyı hak ettiğini söyledi.

brezilya-tuvalet-kağıdı-2

Gelen tepkiler üzerine firma bir açıklama yaparak sloganın insanların ten rengine değil ürünlerinin rengine atıfta bulunduğunu, sebep oldukları tepkiler için özür dilediklerini beyan etti ve reklamlarından sloganı kaldırdı.