Vakıf Katılım web

BOZKIRIN ORTASINDA TEKNE YARIŞLARI

Neşe BERBER 29 Oca 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Duruay: Belediye başkanı olmadan iki büyük hayalim vardı. Birisi Mogan gölünün temizlenmesi, ikincisi Konya yolunun alta alınması.. Dünyanın ikinci büyük iç su projesi olan 'Mogan Gölü'nün Temizliği Projesi' ile bozkırın ortasında tekne yarışları yapacağız.

Gölbaşı ilçesi adından da anlaşılacağı üzere, Ankara’nın göller bölgesinden almış. Gölbaşı Ankara’nın mesire yeri de sayılabilir. İlçede Mogan ve Eymir gölleri ile haftasonu Ankaralıların aileleri ile tatillerini geçirdikleri şirin bir yer. Gölün üzerinde tekneler, turlar düzenleyip etrafı gezdiriyorlar. Bir tek sorun, tekneler hep kalabalık. Tura çıkıp şöyle bir etrafı gezeyim diyorsan biraz bekliyorsun. Gölbaşı’na gittiğimde gölün temizliğini yapan temizlik aracının suyun üstünde görebildim. Sanırım bu göl temizlenip hizmete açıldığında tekne yarışlarının sahne olacağı muhteşem bir yer olacak. Hatta sadece Ankaralıların değil çevre illerden de insanların akınına uğrayacak gibi gözüküyor.  Ankara seyahatimde Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ile göl manzaralı odasında çayımızı içip sohbet ettik.  

“Mogan Gölü eski temizliğine ve berraklığına kavuşacak”

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle hayata geçirilen bu proje kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla hayat bulacak. Mogan Gölü’nün Temizliği Projesi Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük iç su temizlik projesi olma özelliği taşıyor. Projenin amacı gölün eski temizliğine kavuşarak ailelerin huzurlu vakit geçirmelerini, balık tutmalarını sağlamak. Gölbaşı’na son yılların en büyük yatırımı yapılıyor. Su arıtma sistemi yapılarak yeniden göle kazandırılıyor. Gerçek bir temizlik yapılıyor gölde. Alttan çamur tamamen kaldırılıyor. Çamuru vakumlarken yüzde 90 su yüzde 10 çamur alınıyor. Temizlenen suyu kirli sudan hemen ayırabiliyorsunuz. Cebelitarık gibi. Seneye temmuz ağustos gibi gölümüz tertemiz olacak.

“Gölde yarışlar olacak”

Gölün üstünde yarışlar yapılırdı. Genelde bahar ve yaz aylarında oluyordu. Şimdi üstünde ot olduğu için kürek çekmesini engelliyor. Şimdi gezi teknelerimiz var, çok ot olduğu için önce temizlik yapıyoruz sonra tekne gidebiliyor. Gölün altında çok balçık olduğu için otlar büyüyor. Seneye göl tamamen temizlendiğinde bu sorunlar da çözülmüş olacak. O yarıştıkları, pist olarak kullandıkları yerler hala duruyor. Bakanlığımız ile de görüştük gölün temizliği bitince,  Haymana yolu tarafında bir spor alanı ayırdık, kano, yelken  kürek federasyonlarımıza yer vereceğiz. Onlar yada biz destekle bütün yarışmalar burada olacak. Ayrıca bizde kendi spor kulüplerimizi açacağız. Türk Hava Kurumumuzun planör uçakları içinde bir pist yapıyoruz. Bu sene burada yarışlar yapılacak. Gölbaşı’nı spor merkezi yapacağız. Kürek federasyonu bu yıl yapamadı ama biter bitmez burada yarışlar yapılacak. Hatta uluslararası yarışmalar için hazırlanıyoruz.  Federasyon başkanımız ile Ankara Üniversitesinin kayıkhanesine gittik. Karşı taraf olursa rüzgar az aldığı için orayı hazırlıyoruz. Bozkır’ın içerisinde tekne yarışlarını yapacağız.

“Şehir Parkı’nı halkımıza armağan edeceğiz”

Gölbaşı’na değer katacak projelerin başında Şehir Parkı geliyor. Yemyeşil doğasıyla 7’den 77’ye herkese hitap edecek şekilde tasarlanan Şehir Parkı’nda her yaştan ziyaretçiye uygun aktivite olanakları bulunacak. Eymir, Seğmenler ve Şafak Mahalleleri ortasında bulunan alana yapılması planlanan parkta, çocuklar için macera parkı, köprülü ada, kamp ve oyun alanlarının yanı sıra doğal hayatı öğrenme ve pentatlon alanıyla ağaç oyun evleri yer alacak. Şehir Parkı’nın teknik özellikleri ise şöyle: 117 bin m2 park alanı, 800 adet 1m ile 5m boylarında ağaçlar, yaklaşık 1000 m2’ lik oturum alanı,  3000 m2’lik sosyal tesis, 42 m’lik dönme dolap, minimum 250- 300 m2’lik hizmet binası ve konserler için çim amfi yapılıyor. Projenin en önemli özelliği ise dönme dolap dahil olmak üzere parkın bütün enerji ihtiyacının otoparklar üzerindeki güneş panellerinden sağlanarak sürdürülebilirliğe katkı sağlaması olacak.

“İki büyük hayalim vardı”

Belediye başkanı olmadan iki büyük hayalim vardı. Konya yolunun alta alınması ve Mogan gölünün temizlenmesi. Gölbaşılıların da isteğiydi. Bu yıl her ikisi içinde çalışmalarımıza başlıyoruz. Tabiri caizse iki yakamız bir araya gelecek. Bir de Kent Meydanı Projemiz var. Sahil park ile birleştirip birçok kentte olmayan çok büyük bir kent meydanı yapmaya hazırlanıyoruz. Altını da otopark yapacağız. Şehir merkezinde otopark sıkıntısını giderip şehrin trafik problemini aşacağız.