BOYALI KUŞLAR IRMAĞI: URUGUAY

Hakan DİKMEN 11 Eyl 2020

Hakan DİKMEN
Tüm Yazıları
Uruguay'ın isim olarak anlamı yerlilerinin dili Guarini'den geliyor.

Uruguay'ın isim olarak anlamı yerlilerinin dili Guarini'den geliyor. “Boyalı Kuşlar Irmağı” demekmiş. Dedikleri gibi de birçok boyalı kuş var Uruguay'da.

"Brezilya'nın devasa baş parmağı ile Arjantin'in uzun işaret parmağı arasında bir üzüm salkımı gibi sıkışan Uruguay, her zaman bir mazlum ülkedir." derler. Yine de komşularının gölgesinde iki asır yaşadıktan sonra, Güney Amerika'nın en küçük ülkesi olarak özgürlüğünü mutlu mesut bir şekilde yaşıyor. İlerici, istikrarlı, güvenli ve kültürel açıdan sofistike olan Uruguay, ziyaretçiler için, ister toprak bir yolda inek arkasında ister at üstündeki Gocholar (kovboy) ile çok misafirperver bir ülke. Size kendilerine özgü bir içecek olan maté-toting sunuyorlar her yerde. Bu içki Hintlilerin Mate çayının bir değişiği. 

Hani hatırlarsınız eski bir Volkswagen arabaya binen tonton orta halli devlet başkanı vardı ya, onunla da pek meşhur Uruguay. José Mujica, 2010-2015 yılları arasında devlet başkanlığı yapmıştı. Aylık 12 bin dolar maaşının yüzde 90'ını hayır kurumlarına bağışlayan Mujica, dünyanın en fakir devlet başkanı olarak tarihe geçmişti. Türkiye'ye de gelmiş, pek ilgi görmüştü. Bu yılın mart ayından bu yana Luis Alberto Lacalle Pou genç yakışıklı bir başkan. Uruguay'da ücretsiz sağlık, eğitim hizmetleri, ülke genelinde internet erişimi, ücretsiz park, bahçe ve müzeleri, güzel kızları, ucuz benzini ve Uruguay'ı yaşanılır kılan daha onlarca sebebi size sayabilirim. Aslında iyi ki gitmişiz diyeceğiniz bir ülkeydi. Bundan sonra İnşallah nasip olur da gidersiniz. Ben size ülkeyi tanıtmaya devam edeyim. 

Müzeler, parklar, plajlar tamamen ücretsiz ve halka açık olan bir ülke burası. Her yerde internet var. Orta direk ülkesi. Fakir ve zengin sayısı az. İnsanı çok cana yakın, sıcak, misafirperver, dost canlısı... Yabancıların mülk edinmesi, kiralaması konusunda sıkıntı yok. Uruguay vatandaşları ile aynı haklara sahipler. Sağlık sistemleri çok iyi, türlü türlü alternatifler ile herkese parasız, yaygın bir sağlık hizmeti sunuluyor.

Kozmopolit Montevideo, yabancıların Pitoresk Colonia dedikleri sosyal medya için birbirinden güzel fotoğraflar çekebileceğiniz manzaralarla dolu bir yer. Ucuz bir ülke olduğu için turistlerin düşene kadar parti yaptığı Punta del Este'de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.  Ama bu kadar değil tabi. Atlantik kıyısı boyunca vahşi yaşamı izlemeye, Río Uruguay'da kaplıcaya, sıcak sulara atlamaya ya da okyanusun birbirinden ilginç hayvanlarını görmeye gitmelisiniz. Birazcık macera yaşayayım temiz hava alayım derseniz, Uruguay'ın büyük iç mekanlarında ata binmeye gidin. 

At deyince aklıma geldi Uruguay, dünyanın en büyük et üreticilerinden, kişi başına 3,5 inek düşüyor. Hormonsuz, antibiyotiksiz, gezen hayvanlar yetiştiriliyor. İroni gibi ama bizim Çiftlikbank dolandırıcısı da bu ülkeye kaçmıştı hatırlarsınız. 

Ülkenin başkenti Montevideo'da, sosis ve sebzelerin yanı sıra, genellikle "parrillas" denilen büyük demir ızgaralarda dışarıda pişirilen fantastik bir sığır eti sıcağında kaybolun. Gastronomik bir bakış açısıyla, Uruguay'ı dünyada "Asado"dan daha fazla tanımlayan başka bir yemek yoktur. Bu et pişirme yönteminde - genellikle sığır eti, ateşin sıcaklığı ve yakacak odun közü (kömür değil) üzerinde ızgarada pişirilir. Ulusal kültürün bir parçasıdır. Uruguaylı otlaklarında üretilen etin kalitesi ve hazırlanma şekli harika. Izgaradan oluşan bir masaya oturan herkes tarafından heyecanla pişmesi beklenen ve yenen bu yemek namını dünyaya duyurmuş vaziyette. 

Montevideo 

Ülkenin başkenti ve Uruguay nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapan Montevideo, zengin bir kültürel yaşama sahip canlı, eklektik bir yer. Doğudan batıya 20 km uzanan şehir, Carrasco banliyösüne kadar pek çok güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Tarihi şehir merkezindeki iş bölgesinde, Art deco ve neoklasik binalar Havana gibi görünen bazı kirli, yıpranmış gökdelenlerin yanı sıra, uzay için mücadele eden gökdelenlere rastlayabilirsiniz. Güneydoğusunda alışveriş merkezleri, Punta Carretas gibi modern yüksek sahil toplu binaları ve Pocitos, Miami veya Copacabana'dakilere daha çok benziyor. Müzik, tiyatro ve sanat burada zirve yapıyor. Zarif eski tiyatrolardan, şirin küçük tango barlardan ve modern sahil diskolarına kadar yaşayan canlı, iyi durumda ve güçlü bir uluslararası lezzet var Montevideo'da.

Cabo Polonio

Sessizlik arıyorsanız bilinçli olarak elektriğin olmadığı "Cabo Polonio", eğlence arıyorsanız "Punta del Este" sizin için biçilmiş kaftan. Güzellik yarışmalarında Uruguay kızları hep ön sırada yer alırlar. Erkekleri de bir o kadar yakışıklı. Ülkemizde bu ülkeden gelen birçok futbolcu var. Mesela Galatasaray'ın file bekçisi Muslera, Fenerbahçe'nin eski savunma oyuncusu Lugano gibi birçok isim sayabilirim. İnternet erişimi konusunda devrim yaşanıyor, 2010 yılında başlatılan program ile ülke genelinde ücretsiz wi-fi hizmeti veriliyor. Facebook'un veya Youtube'un kapatılmayacağının tahmin edildiği ender özgür ülkelerden.  Bu özgürlük medya için de geçerli. Şili'nin ardından basının tarafsızlığı ve özgürlüğü konusunda Dünyada ikinci sırada yer alıyor. Tam anlamıyla özgür basın kabul ediliyor. Milli içecekleri "Miel". Sanki şarapmış da kovana girmiş gibi güzel kokan bal karışımı nefis bir tat.  

Punta Del Este

Uruguay'ın Miami'si. Tatil beldesi olduğu için ülkeye göre biraz pahalı bir yer. Hatta bizim türkücülerin yazdığı "Hayat punta del este'de yaşanıyor güzelim" şarkısı bile vardır. Şaka bir yana, genellikle Arjantin ve Uruguay'lı "cheto" denilen yani zengin kişilerin boy gösterdiği tatil cenneti işte burası. İsim anlamıyla Doğudaki nokta anlamı taşımasına rağmen Uruguay'ın en güneyindedir. Yani kısaca Uruguay'ın en güzel kaplıca şehri Punta del Este, muhteşem plajları, güzel havası, lüks otelleri ve göz alıcı gece hayatı ile uluslararası jet sosyetesinin buluşma noktası olmasıyla ünlü Atlantik kıyısındaki muhteşem yaz destinasyonu. Ahhh ah! Bir zamanlar parayı cebe koyabildiğimiz dakika gidebilirdik. 

Cabo Polonio Ulusal Parkı

Cabo Polonio Ulusal Parkı, Uruguay Atlantik kıyılarının tipik özelliklerini hala koruyan büyük bir doğal güzelliğe sahip bir yer. Bu kıyı, kumlu plajlar, kayalık noktalar, kum tepeleri, doğal kıyı ormanları, küçük sulak alanlar, okyanus alanları ve adaları içeren çok çeşitli doğal ortamlara sahip. Ekosistemlerin çoğu, Uruguay'daki sınırlı dağılımları göz önüne alındığında, Ulusal Koruma Alanları Sistemi için öncelik taşır. Eşsizliği nedeniyle en göze çarpan özelliği, Cabo Polonio kumul sistemidir. Bölgede değişen birkaç kumul alanından biridir. Cabo Polonio Ulusal Parkı, nesli tükenmekte olan ve tehdit altındaki türlerin yuvasıdır. Darwin'in kurbağası, sınırlı olan bitki ve hayvan türleri ve "muz do mato" gibi, dört gözlü kurbağa ve siyah omurga boyunlu bataklık kaplumbağası hep bu mekanda görülebilir.  47'den fazla balık türünün dar ağızlı yumuşak tazı, levrek, morina, uskumru gibi balıklarını, kürklü fok ve Deniz Aslanı popülasyonlarının neredeyse yarısını burada bir arada bulabilirsiniz. Korunan bu türlerin üremesi için bu müstesna bölge kullanılmaktadır. Cabo Polonio'nun kayalık bölgesi, ülkenin tek kıtasal kürklü fok yerleşimine ev sahipliği yapıyor ve bu hayvanları yakından gözlemlemek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Kısaca Uruguay çok sevebileceğiniz zevkle ziyaret edebileceğiniz güvenli bir ülke. Umarım şu zor günleri aşar yine dünya kazan biz kepçe dolaşırız.