​BİR VOLEYBOL TAKIMININ ÖTESİNDE…

Bertan ERMAN 29 Kas 2017

Bertan ERMAN
Tüm Yazıları
Geçen cumartesi, basketbolda milli maçlar arası olduğundan ne yapacağımı düşünürken, Eczacıbaşı VitrA'nın Seramiksan ile oynayacağı voleybol maçına gitmeye karar verdim.

Geçen cumartesi, basketbolda milli maçlar arası olduğundan ne yapacağımı düşünürken, Eczacıbaşı VitrA’nın Seramiksan ile oynayacağı voleybol maçına gitmeye karar verdim. Maça geç kalmamak için Ayazağa’daki Eczacıbaşı Spor Salonu’na erkenden gittim. Salonun girişindeki kafeteryada biraz oturdum ve sonrasında Eczacıbaşı Spor Kulübünün kazandığı kupalara baktım. Şu an sadece kadın voleybolunda hizmet veren bir kulüp olmasına karşın, geçmişte erkek voleybol ve basketbolun yanı sıra, masa tenisi ve satrançta da şampiyonlukları bulunuyor. Benim en çok ilgimi çeken ise, zamanında basketboldaki başarılarıydı. 1992 yılına kadar faaliyet gösteren Eczacıbaşı basketbol takımı, özellikle 70’lerin sonları ve 80’lerin başları arasında kurduğu hanedanlıkla dikkat çekiyor. 1988 ve 1989 yıllarında kazanılan şampiyonluklar sonrası o zaman renkleri mavi beyaz olan takım, bir daha eskisi gibi etkili olamıyor. Eczacıbaşı’nın, şu an toplamda 8 şampiyonluğu bulunan Fenerbahçe basketbol takımı ile aynı şampiyonluk sayısına sahip olduğunu da ekleyelim. 

Eczacıbaşı, erkek voleybolda da 80’li yıllara damgasını vurmuş bir kulüp. 1977-1978 sezonundan itibaren üst üste 9 sezon şampiyonluğu dikkat çekiyor. Toplamda 12 lig şampiyonluğu bulunan Eczacıbaşı’nı, 1996 yılında şubenin kapanmasına rağmen kimse bu konuda geçebilmiş değil…

Ancak Eczacıbaşı, kurulduğu zamandan bugüne kadar faaliyetlerini devam ettirdiği kadın voleybolunda muazzam işler çıkarmaya devam ediyor. Başarılarını saymaya kalksam, sayfada yer kalmaz. Ama her şeyden önce, Eczacıbaşı’nda oynayan oyunculardan çalışanlarına kadar, taraftarları da dahil, herkes bir aile olmuş ve kulüpte samimi bir ortam var. Hatta ve hatta Turuncu Siyahlıların Uzakdoğu’dan gelen hayranları da vardı.

İzlediğim maçı Eczacıbaşı VitrA, 26-24, 25-19 ve 25-12’lik setlerle 3-0 kazandı. Seramiksan, ilk başlarda iyi bir direnç gösterdi. Lakin tecrübesini konuşturan Turuncu Siyahlılar, Manisa ekibine set vermedi. Eczacıbaşı VitrA’da en çok beğendiğim isim Tijana Boskovic idi. Son Avrupa Şampiyonu Sırbistan’da en değerli oyuncu seçilen 20 yaşındaki Boskovic, sert ve etkili smaçlarıyla günün kahramanı oldu. Yerli oyunculardan ise, Beyza Arıcı ve Hande Baladın gibi genç isimler, Eczacıbaşı VitrA’nın galibiyetinde önemli rol oynadılar. 

Eczacıbaşı Spor Kulübü, günümüzde güçlü Türk kadınlarına yapmış olduğu yatırımlarla önemli bir misyona sahip bir kulüp. Bu misyon çerçevesinde, Türk kadınlarının gücünü hem Avrupa’da, hem de dünyada temsil etmeye ve yeni efsaneler çıkarmaya devam edeceklerine inancım tamdır.