BİR EKONOMİSTİN GÖZÜNDEN YKS-2022 SONUÇLARI

Micheal KUYUCU 30 Tem 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Son birkaç yıldır herkes ekonomi konuşuyor.

Son birkaç yıldır herkes ekonomi konuşuyor. Hani derler ya ağzı olan konuşuyor. Herkes ekonomi uzmanı oldu. Oysa ekonomi konuşmak için bilgi gerek, bunun içinde eğitim gerek. Ben ekonomi eğitimine inanan biriyim. Bana sorarsanız ben MEB olsam temel İngilizce ve temel ekonomi eğitimini ilkokulda başlatırdım, kimseyi de dinlemezdim. Çünkü günümüz dünyasında ekonomi çok önemli bir bilim.

Her şeyin başı ekonomi

Her şeyin alışverişle kurgulanabildiği bir dünyadayız. Bir şey vermeden bir şey alamıyoruz. Sevgiler, aşklar bile karşılıklı alışverişle oluyor. Bütün bu “al gülüm” “ver gülüm”lerin özünde de ekonomi var. Basit bir düzeyden başlayıp ekonomi konusunda biraz daha bilgili bir toplum olabilsek belki de bu başımıza gelen ekonomik krizlerden bile korunabiliriz.

YKS 2022 sınavı sonuçları açıklandı ve üniversite tercih dönemi başladı. Atatürk’ün de dediği gibi “az zamanda çok yol kateden” bir üniversite olan MEF Üniversitesi ile hem ekonomi eğitimini hem de YKS sınavını konuştuk. MEF Üniversitesi İ.İ.S.B. Fakültesi ekonomi başkanı Fırat Bilge bize “neden ekonomi eğitimi almalıyız?” sorusunu yanıtladı. Bilgel ile ayrıca YKS 2022 sınav sonuçlarını ve kalkan barajı değerlendirdi.

“Türkiye’de flipped learning yöntemini ilk MEF Üniversitesi uyguladı”

MEF Üniversitesinde hukuk fakültesi dışındaki bütün bölümlerde dersler yüzde 100 İngilizce yapılıyor. Türkiye’de sadece MEF Üniversitesi genelinde de geçerli olan tersten öğrenme, flipped learning eğitimi dediğimiz eğitim modeli dünyada ilk olarak MEF Üniversitesi’nin tüm bölümlerinde uygulandı.

Flipped learning dediğimiz bu eğitimde bilgi transferi dinamik interaktif ve tamamlayıcı materyaller ile - ki bunlar neler olabilir? Bunlar slaytlar, videolar, makaleler olabilir - yapılıyor. Dolayısıyla bireysel öğrenme ile grup öğrenmesini dolduruyoruz. Bireysel öğrenmeyi ön plana çıkartan bir öğrenme stili olarak tüm bölümlerde uyguluyoruz.

Ekonomi mezunu ne iş yapabilir?

Hukuk eğitimi almadan avukat olmanız mümkün değil. Tıp eğitimi almadan doktor olmanız mümkün değil. Ekonomi mezunu bir iktisatçı bu tarz spesifik alanlar dışındaki tüm alanlarda hemen hemen her şeyi yapabilir. Finans da çalışabilir, kamuda çalışabilir, Merkez Bankası’nda çalışabilir, özel ve kamu bankalarında çalışabilir. İktisadı çok orijinal kılan şey aslında bir İsviçre çakısı gibi olması. Aynı zamanda kesme görevi de görüyor, makas görevini de görüyor, cımbız görevini de görüyor. Bir ekonomi mezunun yapabileceklerinin sınırı kişinin kendi sınırları ile belirlenmiş.

Herhangi bir konuda bir iddia ortaya atıldığı zaman bunun arkasında bilimsel kanıta dayalı bir cevap olması lazım. Kanıt olabilmesi için ise ölçüm olabilmesi lazım. Ölçüm olabilmesi için ise o ölçümün dilini bilmek lazım. Ekonomi bir taraftan da disiplinler arası çalışmaya olağanüstü yatkın bir bölüm. Veri biliminde uzmanlaşabilirsiniz ölçme ya da program değerlendirme diyelim, bütün bu alanlarda da uzman ulaşabilirsiniz. Siz ekonomi formasyonundan geçtiğiniz zaman verimini de öğrenebilirsiniz. Biz MEF Üniversitesi ekonomi bölümü olarak bu imkânı sağlıyoruz.

“YKS sonuçları eğitimin ne kadar vahim durumda olduğunu gösterdi”

YKS sonuçları açıklanınca bende temel yeterlilik testi ve alan yeterlilik testinde neler olup bittiğine baktım. Bu sene baraj kalktı. Önceki yılda TYT‘de baraj 150, AYT’de baraj 180 idi. Bu yıl bunlar kalktı. Yaklaşık 3 milyon aday arasında görebildiğim kadarıyla yaklaşık 96 bin aday hiç doğru soru cevaplayamadı. Sıfır doğru ile bitirmiş sınavı. 2021 yılında ise bu sayı 23 bin idi. Neredeyse üç katına çıkmış bu sayı. Bu olağanüstü önem arz eden bir nokta.

Temel yeterlilikte bakıyoruz Türkçede 40 soruda 17.8 ortalama doğru var, matematikte 40 soruda 6.9,  Fen de ise 40 soruda sadece 3.2 doğru ortalama var. Alan yeterliliklerinde de benzer bir şey var. Alan yeterliliğinde matematik alanında öğrencilerin yüzde 8’i hiç doğru cevap verememiş sıfır doğru! Fende de aynı şekilde. Yani aslında bu manzara, biz bir fotoğrafını çekmiş olduk.  Özetle ve çok kabaca durumun ne kadar vahim olduğunu görüyoruz. Adayların sadece yüzde 1’i alan yeterlilik testinde 40 matematik sorusunun yarısını yapmış. Yüzde 50 başarının oranı sadece yüzde 1. Bu çok korkunç bir durum. Çok üzücü bir durum.

“Barajı kaldırmak yerine tersi yönde bir uygulama yapılmalıydı”

Barajın kalkmasının doğru olmadığı çok net benim gözümde. Halbuki tam tersi yönde gidilmiş olmalıydı. Gerekenin tam tersi yapılmış. Barajın kalkmasıyla aslında 96 bin aday kendi barajını kurmuş oldu ve sıfır doğruyla sınavı tamamlamış.

Bunun düzeltilmesi lazım, bu İktisadın da bir alanı. Çözüm maalesef bu barajı kaldırmak değil. Daha farklı bir uygulama yapılması lazımdı. Belki de yapılması lazım. Çünkü Türkçe gibi bir alanda soruların içeriğinden bağımsız olarak bunu söylüyorum, bir öğrenci eğer 40 sorunun yarısını yapamıyorsa burada büyük bir soru işareti var. Adayın Türkçe konuşup yazma becerisi ile ilgili bir sorun var demek. Aynı şey Matematik için de geçerli. Bu sadece Türkçe için değil.  Ben örneği oradan verdim ama bu durum Fende de böyle, bu çok ciddi bir sorun. Bu tablo üniversite adaylarının bilgi ve formasyonunun sorgulanması gerektiğine işaret ediyor maalesef.

Bugün bir politika değişikliğine gittiğiniz zaman bu merkezi bir şeyde olabilir, yerel bir şey de olabilir. Bir politika değişikliğine gittiğiniz zaman, bu olumlu bir değişiklik ise, yani olumlu olması adına yapılmış bir değişiklik ise bunun meyvelerini almanız onlarca yıl sürebilir, ama çok kötü bir karar alındıysa, o inanın beklemez ve hemen kendisini gösterir.