Beyler, kahvenizi zamlı alır mıydınız?

Gizem ŞENYURT 14 Ağu 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Daha önce dünyanın farklı yerlerinde bazı kafelerin nezaket kurallarına dikkat çekmek için "lütfen", "günaydın", "merhaba", "iyi günler" gibi selamlamayla sipariş veren müşterilerine indirim uyguladığını görmüştük. Bu sefer de Avustralya'nın Melbourne şehrinde bir kafe başka bir toplumsal probleme dikkat çekmek için yeni bir uygulama başlattı.

Daha önce dünyanın farklı yerlerinde bazı kafelerin nezaket kurallarına dikkat çekmek için “lütfen”, “günaydın”, “merhaba”, “iyi günler” gibi selamlamayla sipariş veren müşterilerine indirim uyguladığını görmüştük. Bu sefer de Avustralya’nın Melbourne şehrinde bir kafe başka bir toplumsal probleme dikkat çekmek için yeni bir uygulama başlattı. Handsome Her isimli kafe, kadınlar tarafından kadınlara öncelikli servis vermek için kuruldu. Aynı zamanda bir vegan kafe yani hayvansal ürünlerden oluşan yiyecek ve içecek servis etmiyorlar. Bu kafede kadın müşterilere erkek müşterilerden öncelikli servis yapılıyor, amaçları erkek egemen toplumda kadınların cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldıkları haksızlıklara dikkat çekmek ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapmak. 

zamlı kahve

Handsome Her’in sahibi bu durumu bir adım daha ileri götürerek erkeklere kahvenin zamlı satılması opsiyonunu getirdi. Merak etmeyin bu sadece bir tercih. Erkek müşterilere kahvelerini %18 daha pahalı almak isteyip istemedikleri soruluyor. %18, toplumda aynı işi yapan kadın ve erkeklerin arasındaki maaş farkını ifade ediyor. Aynı işi yapan kadınlar, erkeklerden %18 daha az maaş alıyor. Bunun üzerine kafe sahibi de aynı işi yaparak daha çok kazanan erkeklerin aynı servis ve ürün için daha fazla ödemesinin adil olduğuna karar vermiş. Eğer beyler kahvelerini zamlı olarak almayı kabul ederse aradaki fiyat farkı Avustralya’nın dışlanan yerlileri olan Aborijin kadınlarına destek veren Elizabeth Morgan House isimli sivil toplum kuruluşuna bağışlanıyor. 

Küba’da ABD ve Kanadalı diplomatlar gizemli bir hastalığa yakalandı

ABD’nin, Küba’daki diplomatlarının gizemli bir hastalığa yakalandığını açıklamasının ardından Kanada da Küba’daki en az bir diplomatının işitme kaybı ve baş ağrısı semptomlarıyla tedaviye alındığını ve sebebinin bulunamadığını açıkladı.

küba

Raporlar, diplomatların bir çeşit sonik dalgalar yayan cihaza maruz kaldığını öne sürüyor. Küba Dışişleri Bakanlığı, kendi topraklarındaki akredite diplomatların ve ailelerinin herhangi bir saldırıya maruz kalmasına izin vermeyeceklerini ve asla böyle bir saldırıda bulunmayacaklarını açıkladı. ABD yine de bu açıklamadan tatmin olmayarak Washington’daki iki Küba diplomatını sınır dışı etti. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da doğrudan Kübalı yetkilileri saldırı ile suçlamasa da neler olduğunun açıklanması konusunda Kübalı yetkilileri sorumlu tuttuklarını belirtti.

Kanada Dışişleri ise yaptığı açıklamada ABD ve Kanadalı diplomatlar ile ailelerini etkileyen bu semptomların neler olduğunu ortaya çıkartmak için ABD ve Küba yetkilileri ile iş birliği içinde olduklarını belirterek Kanadalı turistlerin Küba’da tehlike altında olduklarına dair bir güvenlik tehdidinin şu an için geçerli olmadığını söyledi.

Sao Paolo, “En Yakışıklı Dede”sini seçti

en yakışıklı dede-2

Brezilya’nın Sao Paolo şehri, devletin yaşlı vatandaşların özgüvenini yükseltmekle ilgili çalışmaları çerçevesinde “En Yakışıklı Dede” yarışmasını düzenledi. Bu yılın katılımcıları 68-90 yaş arasındaydı. 

en yakışıklı dede-1

En Yakışıklı Dede seçilmek için yakışıklılık kadar karizma da önemli oluyor. Her yıl düzenlenen yarışmanın bu yılki En Yakışıklı Dede’si 76 yaşındaki Jose dos Santos Neves oldu. Neves: “Benim kadar yaşlandığınızda bu birincilik çok önemli bir başarı sayılır.” dedi.

Niagara Şelalesi’nin suları siyaha döndü

Genelde ülkemizin doğal güzellikleri ve tarihi değerlerinin kıymetini bilmiyor ve onları kirlenmeye hatta yok olmaya terk ediyoruz. Bu durum maalesef dünyanın farklı yerlerinde de geçerli. Dünyanın en önemli turistik merkezlerinden biri olan ABD’nin Niagara Şelalesi’nin suları atık sulardan dolayı siyaha döndü ve kokmaya başladı. Niagara mahalli meclisi de olayı araştırması ve el koyması, suçluların tespit edilip cezalandırılması için New York bölge savcılığına başvurdu. 

niagara şelalesi

Niagara’nın yerel su idaresi yetkilileri ise 2 hafta önce başlayan kirlilik ve pis kokunun sebebinin suyu temizlemede kullanılan siyah karbon filtrelerden kaynaklandığını söyledi. Yerel su idaresine göre bu boşaltım tamamen yasal limitler içinde yapılan rutin bir işlem ve halkı telaşlandırdıkları için özür diliyorlar fakat bölge halkı bu duruma tepkili. Rutin bir işlemse neden daha önce benzer bir olay yaşamadıklarını, su temizleme filtrelerinden kaynaklanıyorsa neden lağım ve atık kokusu geldiğini yetkililerin soruşturmasını ve suçluların cezalandırılmasını talep ediyorlar.