'BEN BİR GELENEKSEL FADOCUYUM'

Sema SEZEN 17 Kas 2021

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Amália Rodrigues'ten bu yana en iyi Fado şarkıcısı diyebileceğimiz Camané, konser için İstanbul CRR'ye geliyor. Albümleri milyonlarca satan sanatçı, Türk hayranlarıyla buluşmadan önce gazetemize açıklamalarda bulundu

Portekiz müziğinin en önemli sanatçılarından Camané, pek çok Fado sanatçısının aksine Fado söylenen bir evde doğmadı. Her şey 7 yaşında gripten evde yattığı sırada, sıkılıp evin bir köşesinde atıl duran kayıt koleksiyonunu karıştırmasıyla başladı. O gün dinlediği kayıt sayesinde Fado’ya bağlandı. Katıldığı amatör bir yarışmada elde ettiği başarıyla “Fado söyleyen küçük dahi çocuk” olarak anılmaya başladı.

Camané’nin sesi büyüdükçe daha duygusal, yumuşak, etkileyici ve tılsımlı bir hal aldı. Uzun zaman kendi tarzını arayan bir Fado şarkıcısı olarak müziğe devam eden Camané’nin şarkıcı-yazar Jose Mario Branco’yla tanışması her ikisinin de bir anda zirveye çıkmasını sağladı.

2015’te, profesyonel sanat hayatının 20. yılında, Infinito Presente albümünü çıkaran Camané, 2017 yılında Camané Canta Marcenerio’yu dinleyicilerle buluşturdu.

Fado’nun zirvedeki ismi Camané, Avrupa’nın yanı sıra Amerika ve Asya’daki konserlerine devam ediyor. Sanatçı, 17 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda vereceği konser öncesinde sorularımızı yanıtladı.

-Sizin Fado ile tanışmanızın ilginç bir hikayesi var. Sizden dinleyebilir miyiz?
Çok küçükken evde uzun süre hasta yattığım bir dönem olmuştu. O zaman ailemin Fado kayıtlarını üst üste dinlemeye başladım ve sanırım bir daha da kopamadım. O hasta yattığım dönemde Fado ile tanıştım ama onun dışında zaten babam ve erkek kardeşlerimle müzik dolu bir ailede ve evde büyüdüm.

-Müzikal yaklaşımınızı nasıl anlatırsınız? Fado’da kendi sesinizi nasıl buldunuz?
Ben geleneksel Fado söylüyorum ve mümkün olduğunca özgün olmaya çalışıyorum.

-İlk konserinizi anımsıyor musunuz?
Çok iyi anımsıyorum. Çok gençtim ve bir Fado evinde şarkı söylemiştim. Kendimi iyi hissediyordum. Çünkü gerçekten yapmak istediğim şeyi yaptığım için ailem tarafından destekleniyor ve korunuyordum.