Belediyeler emlak vergisi tahsilatı için peş peşe haciz işlemi uyguluyor.
Belediyeler emlak vergisi tahsilatı için peş peşe haciz işlemi uyguluyor. Kimi Tapu Daireleri her gün gelen yüzlerce haciz kararını uygulamaktan normal işlemlerine bile zaman ayıramıyor.
2019 Türkiye’nin kaderini belirleyecek. O yılın ilk büyük sınavı yerel seçimler. Yerel seçimlerin ne derece önemli olduğunu bilmek için illa politikacı olmaya gerek yok. Ve öğrendiğim son gelişmeler kimi belediyelerin adeta intihar ettiğini gösteriyor.
Bir tanıdığım tapudaki işlemleri bir türlü bitiremediğinden dert yanınca şaşırdım. Aslında randevu işlemine geçen tapu daireleri gayet iyi çalışıyordu çünkü. Biraz araştırınca ortaya çıktı ki işin aslı başka. Önemli bir AK Partili ilçe belediyesi (Duyduğuma göre bir hayli fazlası da olabilir) emlak vergisi tahsilatı için kendi bölgesinde evi olan yani kendisine oy verenlere haciz göndermeye başlamış. Bu hacizlerin sayısı günde 150’yi geçiyormuş. Usul gereği haciz kararları öncelikli olarak işlendiği için de tapu memurları bir türlü diğer işleri yardımcı olamıyorlarmış.
İşin trajik boyutu gönderilen hacizlerin kimi zaman 70-80 lira düzeyinde olması.
Amaç belli, tahsilat. Buna kimsenin bir şey diyeceği yok. Ama usul çok yanlış.
Öncelikle şu sorunun cevabını vermemiz gerekiyor. Bir insan emlak vergisini niye ödemez? Öncelikle parası olmadığı için. Sonra ihmal ettiği için. Peki haciz kararı düzenlenip insanların barındığı konutlarına gönderilmesine rağmen cüzi miktardaki bir vergi bile ödenmeyip tapuya bildirilip haciz koyuluyorsa bunun anlamı nedir? Bu durumun tek bir açıklaması vardır. Adamın parası yok. Vatandaş cüzi bir vergiyi ödemeyip başka bir işe sermaye yapacak değil ya.
Zaten konut ortada iken, satılıp el değiştirirken belediyeden temiz kâğıdı alma zorunluluğu varken, ev satılsa bile yasa gereği vergiler yeni sahibe aktarılırken bu tavrın sebebi ne olabilir? Üstelik bu borca faiz de işletiliyor. Yani kâğıt üzerinde bir kaybınız yok.
Biliyorum ki belediyeler, türlü açıklamalar yapacaklardır. “Ödemiyorlar, tahsil güçlüğü, yasal hak” falan diyeceklerdir. Ama bir yıl sonra haciz gönderdiğiniz o kapıya gidip oy isteyeceksiniz. Anlıyorum, umurunuzda değil. Ama vatandaşa bu derece yüklenmek ne kadar doğru?
Diyelimki evinize tapudan haciz kondu. Siz de satmak istediniz bu hacizle karşılaştınız. Kaldırması ne kadar sürüyor biliyor musunuz? En iyimser tahminle bir hafta. Parayı ödeyeceksiniz, ilgili memuru bulacaksınız, müdürü, başkan yardımcısı ve dahi başkan imzalayacak. Hepsi de zamanında yerinde bulunacak. Sonra evinizi elden çıkaracaksınız. Oldu olacak evlerin hacizden satış işlemlerini de başlatın. Nasıl olsa yasal dayanağı var.