Vakıf Katılım web

​BELEDİYE BAŞKANLIĞI BİR NEVİ BAŞKANLIK SİSTEMİDİR

Neşe BERBER 15 Şub 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
"Başkanlık sistemine biz belediye başkanları yabancı değiliz.

“Başkanlık sistemine biz belediye başkanları yabancı değiliz. Belediye başkanlığı bir nevi ‘Başkanlık Sistemi’dir” diyen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, kırk yılı aşkındır siyaset geçmişinde “Türkiye’nin nasıl yönetildiğini, koalisyon dönemlerinin ülkeye nasıl zaman kaybettirdiğini, dış güçlerin desteğiyle, koalisyonlar eliyle, ülkemizi nasıl istikrardan uzaklaştırıp ekonomik gelişmesini nasıl engellemek istenildiğine bire bir şahit olduğumuz için, biz hep bunu destekledik.” diye konuştu.

“Esenyurt artık geleceğe ümitle bakan insanların yaşadığı ve bakmak isteyenlerinde Esenyurt’a taşındığı bir yer haline geldi’ diyen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, “Bizler, işimizin başında zevkle, heyecanla, Esenyurt’a hizmet ediyoruz. Büyük konut projeleri bölgemizi tercih etti, büyük firmalar bölgemize yatırım yapmaya başladı. Esenyurt, İstanbul’un cazibe merkezlerinden biri oldu. Zamanında Anadolu’dan İstanbul’a iki ineğini satarak gelen ve arsa alan halk, yıllar sonra ilçenin gelişimi ve inşaat alanlarının açılması ile on daire kazandı. Bu dünyanın hiçbir yerinde olacak şey değildir. Bunun mimarı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Yeni Türkiye’dir.’ diyor. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu röportajımızı Esenyurt’ta başkanlık makamında yapıyoruz. Başkan YeniBirlik’e hakkında bilinmeyenleri ve çalışmalarında merak edilenleri anlattı.

Esenyurt’u çevre ilçelerinden ayıran en önemli özelliği nedir?


Esenyurt, İstanbul’un cazibe merkezlerinden biri oldu. Büyük ve önemli konut projeleri bölgemizi tercih etmiş, büyük firmalar bölgemize yatırım yapmaya başlamış olması, yıllardır Esenyurt’un çilesini çekmiş olan halka faydalı olmuş, gerek yeni oluşan iş imkânları gerekse de gayrimenkul değerlerinin artmasıyla Esenyurt’ta Esenyurtlu da kazanmıştır.

Bütün bunlar rastlantı sonucu meydana gelmiş hadiseler değildir. Belediye olarak bölgeye yaptığımız yatırımlar Esenyurt’u yaşanılabilir bir bölge haline getirmiştir. Altyapısı ile sosyal imkânları ile neredeyse problemsiz denilebilecek bir kent haline gelen ilçemiz, şehir merkezine yakın olması sebebiyle de rağbet görmektedir. Sağlık alanında, eğitim alanında, parklar ve yeşillendirmeler alanında yaptığımız çalışmalar İstanbul’da bulunan belediyeler ile mukayese edildiğinde oldukça ileri seviyede bulunmaktadır. 

Esenyurt’a neden bu kadar bina yapılıyor? 


1999 depreminden önce bina yapımlarına dikkat edilmeden yapılırdı, planı projesi, asansörü uygun mu iskanı var mı bakılmazdı, sadece ucuz yapmaya çalışılırdı. Bizde öyle değildi. Burada hisseli bütün tarlaları ifrazlı hale getirdik. Krediye uygun hale getirdik. Dar gelirli aileler gidip bankadan kredi alıp en uygun fiyatlarla daire sahibi oluyor. İstanbul’dan buraya büyük bir göç var. Yetmiş bin kişi bu yıl gelmiş. 250 bin kişiden 800 bin kişiye çıktı nüfusumuz. Ortadoğulu aileler geliyor. Yatırım için alan Araplar var. İstanbul’da Esenyurt çok önemli bir bölge. Ruslar bile burada inşaat yapıyor. Amaç para kazanmak. Dünyanın her yerinde bu var.

TOKİ ile yarışıyorsunuz mu desek?


Konutta en fazla konut yapan TOKİ’den sonra biziz diyorum, yarışmıyoruz. Bizde eski binalar yıkılıyor yerinde yeniden bina yapılıyor. Tarlalar imara açılıyor. TOKİ’den sonra Türkiye’de en fazla konut üreten ikinci yer oluyoruz.40 bin 436 konut satışı ve yüzde 3’lük pay ile Esenyurt, Türkiye’nin en çok konut satışı yapan ilçesi oldu.

Son derece kozmopolit bir ilçe diyebilirmiyiz Esenyurt için?


Esenyurt’u bu açıdan Türkiye’ye örnek gösterebiliriz. Esenyurt bir laboratuar şehir. Burada yüzde kırkbeş civarında Karadeniz, yüzde kırk civarında Doğu ve Güneydoğu Kürt kökenli kardeşlerimiz var. Romenler var şimdi Araplarımızda geldi. Yani burada Alevisi var, Caferisi var. Dört tane Caferi camisi olan başka bir şehir daha bulamazsın. Kars da bile yoktur. 

Biz insanları kucaklıyoruz. Herkesi ziyaret ediyoruz. Cemlerine katılıyoruz. Kürt kardeşlerimizin cenazelerine gidiyoruz. Doğudaki illere gidiyoruz. Yatırımlarına destek veriyoruz. Biz bir gönül muhabbeti kurduk halkımızla. Herkese yakınız, herkese dokunuyoruz. Başka türlü olmaz. 

Burada üç gün öncesi Ağrılı bir arkadaşımızla tartıştık. Bana dediki ‘Başkan sen bana ters davranıyorsun, ben Cumhurbaşkanımıza gideceğim.’ Adama kızdım ama o kadar hoşuma gittiki ifadesi. Bu başka bir sevgi.  Bu iş de o kadar kolay olmuyor. Dik durup onun kalbine hitap ediyor. Böyle oluyor bu sevgi. Bizde burada onu yapmaya çalışıyoruz. Yöntem aynı yöntem. 

Reina katliamını gerçekleştiren teröristlerin ilçenizde gizlenmesi ve yakalanmasına ne diyorsunuz, neden burayı seçiyorlar ?


Evet, başka ilçeleri dolaşıp buraya kaçıp saklanmış, biz burada hallettik, yakaladık işte. Buraya giriş var burdan çıkış yok. Tesadüf bu. Burada yeni yerleşim alanları çok, boş evler var. Büyük sitelerde saklanmak kolay oluyor. Kimse farketmez sebebi bu, başka bir sebebi yok. Gelsinler, buradan çıkış yok. 

Siyasete girişiniz?


1980 darbesi öncesi ben Almanya’ya gitmek zorunda kaldım. Tayyip Bey ile o zaman gençlik kollarında beraberdik. Ben gece evime giremiyordum. Çift silahla geziyordum. Metin Külünk’ün ağabeyi sağ olsun Nejdet, beni eve o bırakırdı. Sabah namazına çıkmam lazım, babam uyumazdı çatıda beni beklerdi. Oturduk Tayyip Bey’le konuştuk. Ben o zaman il yönetimindeydim. Almanya’ya git dediler öyle karar aldık. Almanya’ya gittim. Doktora’ya başladım. Darbe oldu öyle döndüm Türkiye’ye. 1970’li yıllar benim gençlik yıllarım ülkü ocaklarında geçti, ondan sonra Akıncılar sonra Milli Selamet. Mekke dönüşü Tayyip Bey’le beraber büyükşehir dönemi ve şimdi belediye başkanlığı devam ediyor.

Başkanlık sistemi hakkında düşünceleriniz nelerdir?


Başkanlık sistemine biz belediye başkanları yabancı değiliz. Belediye başkanlığı bir nevi ‘Başkanlık Sistemi’dir. Dolayısıyla kırk yılı aşkındır siyaset geçmişinde, Türkiye’nin nasıl yönetildiğini koalisyon dönemlerinin ülkeye nasıl zaman kaybettirdiğini, dış güçlerin desteğiyle, koalisyonlar eliyle, ülkemizi nasıl istikrardan uzaklaştırıp ekonomik gelişmesini nasıl engellemek istediğini, biz birebir şahit olduğumuz için, hep bunu telkin ettik, destekledik. 

Cumhurbaşkanımız kırk yıllık siyaset hayatının içinde bunu hep görmüş aynı sıkıntılardan mağdur olmuştur. Başka ülkeler bunu nasıl uygulamış? Amerika örneği var. Aklın yolu birdir. Başkanlık sistemi ülke için bir devrimdir.  

Karşı çıkanların söylemleri kendilerinden değildir. Onlara öyle söyletiyorlar. Dış güçlerin içerdeki uzantıları eliyle ülke elimizden gidiyor düşüncesiyle, onların aracılığıyla bu söylemleri gerçekleştiriyorlar. Bu millet bunu görüyor, çözecektir inşallah.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile 1980 öncesinde bahsettiğiniz uzun yıllara dayanan bir dostluğunuz var. Nasıl bir çalışma arkadaşıydı, sizinle neler paylaşırdı?


Evet. Çok eski dava arkadaşlığımız var. Birbirine güvenen, birbirinden hiç şüphe etmeyen saygı sevgi içerisinde bir geçmişimiz var. Benim benliğimde hayranlıkla baktığım ama yapamadığım bir hasleti vardır sayın Cumhurbaşkanımızın kimse de bilmez. Biz beş yıl büyükşehirde birlikte çalıştık. Akşamları dosyaları inceleyip imza atardı. Bir gün dahi abdest almadan imza attığına şahit olmamışımdır. Hakikaten imza attığınızda onda bereket hasıl olurdu. ‘Allah kerimdir diyerek, başlayın’  dediği işler vardır. Öyle de olurdu. İşte o teslimiyet hali onu başarılı kılıyordu. 

İki kişi kaldığımızda, bana takılır, göbeğimle çok uğraşır. Büyükşehir’de çalışırkende vardı göbeğim hala da var, ‘ya şu göbeğin nedir, hala göbeğin var’ der bana. Geçen gün yine köşkte takıldı bana ‘Necmi o göbeğin ne öyle’. Kilo vermemi istiyor, ama ne yapalım veremiyoruz işte.

BAĞIMSIZLIK KÖYÜ PROJESİ


“Uyuşturucu batağına bulaşmış gençler bağımsızlık köyünde spordan, sosyal etkinliğe her imkanı bulacak. Birçok sosyal alanda ilklere imza atan Esenyurt Belediyesi, gençleri uyuşturucu batağından kurtarmak için kolları sıvadı. Proje aşaması tamamlanan toplam 14.000 m2 lik bir arazi üzerine en kısa zamanda inşasına başlanacak olan yeni merkezimizde, 18-35 yaş arası, bağımlılık geçmişi olan, detoks tedavisi tamamlanan gençlere, konaklama, beslenme, sağlık, eğitim, mesleki eğitim hizmetleri verilerek, gerekli her tür psikolojik ve sosyolojik destek programları kullanılarak bu gençlerin rehabilitasyonunun sağlanması ve topluma kazandırılması hedeflenmektedir. Yeni Başlangıçlar Gençlik Merkezi’nin devamı niteliğinde olan merkezimiz 40 kişi kapasitesi ile gençlerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde planlanmış olup ayrıca bağımsızlık köyü içerisinde 39 kişilik AMATEM benzeri bir hastane bulunacaktır. 2008 yılından bugüne kadar belediye tarafından AMATEM’de 295 bağımlı tedavi edilirken, belediyemiz kendi bünyesinde 75 kişinin tedavisi yapılmıştır. Bağımsızlık köyünde tedavisi biten gençler ESBİM (Esenyurt Belediyesi İsdihdam Merkezi) yoluyla işe yerleştirilmektedir.”

“TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN ŞİFALI SUYU ESENYURT’TA”


İstanbullu vatandaşlarımızın artık yüzlerce km uzaklara gitmelerine gerek kalmadı. Esenyurt’taki hipertermal su, 37248 mg/l mineral seviyesiyle ve 48,5°C sıcaklığıyla Türkiye’nin “Hipertermal Zengin Minarelli Sular” grubunda ilk sırada yer almaktadır. Kızılcahamam’da bulunan termal sudan 20 kat daha zengin bir minerale sahip olan Esenyurt, “Kaplıcalar Diyarı” olacak. İstanbul Tıp Fakültesi’nin değerlendirmeleri sonucunda birçok hastalığa şifa oluyor.  

TÜP BEBEK PROJESİ


“Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yıllardır evlat hasreti çeken, ailesi ve çevresi tarafından çocukları olmadığı için hor görülen ailelerin sıkıntısına Tüp Bebek Hizmeti ile çare oluyoruz. Esenyurt Belediyesi’ne evlat hasretlerine son vermek için, Tüp Bebek Hizmetimize bugüne kadar 1064 aile başvuruda bulundu. 528’i ön muayene ettirilirken 335’inin ise tedavisi yaptırıldı. “

Tedaviler sonucunda 84 tüp toruna sahip olan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ailelerin yaşam sevinçlerine ortak olmaya devam ediyor.