Vakıf Katılım web

BEKLENENİ BEKLEMEK!

Fehmi KETENCİ 30 Nis 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
"Bekleneni beklemek"ten sözünü ettiğim; koronavirüs salgınının başladığından beri olmazsa olmazlarımızdan, futbolumuzun, önce seyircisiz oynandığı kısa süreden, hemen ardından, tamamen ve bilinmeyen bir sürede ertelenmiş spor müsabakalarımıza ve öncelikle Süper Ligimizin ertelenmesinin nereye kadar öteleneceğiydi.

      Özlemle beklenen, beklemek ve beklediğimize ne zaman kavuşabileceğimiz konusunda kocaman bilinmeyenler olunca yaşam daha da zorlaşıyor. 16 Marttan beri asla aklımızdan geçiremeceğimiz çok zor bir dönemi yaşıyoruz. Önce “sağlık” diyerek, olması gerekenlere uymak mutlaka yapmamız gerekendir.

      O nedenle içinde neler olduğu pek belli olmayan bir başlıkla başladım bugünkü yazıma. Aslında o başlığı neden attığımı iyi bilyordum ama, şimdi altını doldurabilmekte biraz zorlandığımı itiraf etmeliyim.

      “Bekleneni beklemek”ten sözünü ettiğim; koronavirüs salgınının başladığından beri olmazsa olmazlarımızdan, futbolumuzun, önce seyircisiz oynandığı kısa süreden, hemen ardından, tamamen ve bilinmeyen bir sürede ertelenmiş spor müsabakalarımıza ve öncelikle Süper Ligimizin ertelenmesinin nereye kadar öteleneceğiydi.

      Bu durum, sadece bizde olan bir şey değildi. Başta Avrupa olmak üzere, seyircili oynanan, başta futbol olmak üzere, tüm takım sporlarının ertelendiği bir ortamdan söz ediyoruz. Futbol organizasyonunun global yöneticileri durumundaki FIFA ve UEFA’nın açıklamalarına göre; yarıda kalan organizasyonların kaldıkları yerden devamı konusunu öngörmesi ve bunun dışındaki bir alternatif çözüme iyi bakmadığı şeklindedir.

      Avrupa’da; Hollanda, bu yıl futbol liglerini sona erdirme kararını aldı, Fransa da aynı düşüncede olduğunu bildirdi. FIFA ve UEFA bu konuda hala ilk söylediği yerde.

      Bizde de görünen o ki, liglerimiz kaldığı yerden devam ettirilecek gibi. Hatta o konuda hazırlık planlarının yapıldığı konusunda bilgiler de dillendirilmeye çoktan başladı bile.

      Salgına karşı koruma önlemi olan, sporda erteleme kararı nasıl sonlandırılacak veya nereye kadar sürecek? Merak edilen bu konu, sadece ülkemizde değil, tüm dünyanın konusu artık. FIFA ve UEFA spor müsabakalarının geleceği konusunda sürekli toplantılar yapıyor. Kulağımıza gelen bilgilere göre; yarıda kalan tüm spor müsabakalarının kaldığı yerden devam ettirileceği şeklinde.

      Türkiye Süper Ligimiz, oynanmayan sekiz haftası ile bu konuda verilecek kararı bekliyor.

      iki hafta önce bu köşemde şu değerlendirmeyi yapmıştım.

      “Süper Ligimizin son haftasındaki durumu kısaca anımsayalım: Oynanan 26 hafta sonunda, puan cetvelinin ilk dört sırasında, dört puan aralığıyla; şampiyonluk konusunda şimdilik bir adım önde gibi görünen dört takımımız var. Bunlar; 53’er puanlı Trabzonspor ve Başakşehir birinci ve ikinci sıradalar. 50 puanlı Galatasaray üçüncü, 49 puanlı Sivasspor ise dördüncu durumda ligin başlamasını bekliyorlar.

      Öndeki bu dörtlüyü şampiyonluk şanslarını sürdüren; beşinci Beşiktaş 44, altıncı Alanyaspor 43, yedinci Fenerbahçe 40 ve sekizinci Göztepe 37 puanla yakından takip ediyorlar. Matematiksel bir hesapla gerideki dört takımın da şampiyonluk şanslarının olduğunu düşünürsek, kalan sekiz haftada takımlarımızı kıran kırana bir futbol mücadelesi bekliyor.

      Puan cetvelinin altı da tam “yangın yeri” gibi. Lig puan cetvelinin altındaki sekiz takım; ligden düşecek üç takımdan biri olmamak için kıran kırana bir mücadele verecekler.

      FIFA ve UEFA kararına göre ligler; kaldığı yerden devam edecek şekilde oynanacağına göre Süper Ligimizin son durumundan yansıyan fotoğraf bunu gösteriyor.

      Ve, Avrupa basketbolunda Anadolu Efes’in ve Fenerbahçe’nin adını yazdırdığı EuroLeauge kaldığı yerden devam edecek.”

      Hala eski yazdıklarımızdaki aynı yerdeyiz.

      Süper Ligimizde oynanmamış sekiz maçımız var. Daha şampiyonluk şölenleri yaşayacağız. Ve Lig Şampiyonumuz ile birlikte üç takımımızı Avrupa Kupalarına göndereceğiz.

      Dünya markası olan basketbolumuz, EuroLeague “Finalfour”da olacak ve büyük ihtimalle şampiyonluk yaşayacağız, Avrupa voleybolunda şampiyonluklarımız olacak.

      “Şu an içinde bulunduğumuz durum, en çok özlediğimiz, yaşam biçimimiz olan spordan uzaklaşmamıza neden oldu. Ama bilmeliyiz ki; herşeyden öncesi sağlık geliyor.”    

      “Sözün bittiği yerde” değiliz. Virüsten kurtulacağız, tüm zorlukları aşacak gücümüz var.

      Cesaretimizi, söylediğimiz şu sözlerden alıyoruz;

      “Başaracağız… Kısacası; daha yapacak çok işimiz var.”