Vakıf Katılım web

BASKETBOLUN EFSANESİ OLMAK

Fehmi KETENCİ 20 Tem 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Türk sporunda efsane olmak kolay gibi görünse de pek de kolay olmuyor.

      Spor yaşamınız boyunca hizmet, sadece başarılarla değil, iyi bir karakter, kadın sporcular arasında özenilen olmak gerkiyor. Yukarıda yazdığım özellikleri tüm spor yaşamı boyunca eksiksiz sürdürebilmek asıl önemli olan.

      Sporumuzda kadın erken birçok sporcumuz, sözünü ettiğimiz özellikleriyle efsaneler arasındaki yerini almış ve hep güzel hatırlanmışlardır.

      Bu konuda pek fazla yazı yazmadım ama, sporda efsane olmuşlar da her zaman ilgimi çekmiştir. Sporun, birçok dalında, uzun süre başarı ve örnek olma istikrarını sürdürebilen örnek sporcularımız övgüyü fazlasıyla hak ederler ve taraflı tarafsız tüm sporseverlerin gönüllerinde taht kurarlar.

      Bu, erkek sporcularda, özellikle bir yaşam biçimimiz haline gelen futbolda, daha çok görülen bir özelliktir ama, bu kategoriye giren kadın sporcularımız da yok değil.

      Ben, altı yaşımdan beri sporun birçok dalını ilgiyle izleyen, iyi bir Fenerbahçe taraftarıyım. Futbol, toplumumuzda taraftarlık ötesinde özellikli yaşam biçimini yansıtan bir fenomendir ama, benim için başka spor dalları da gözdelerimdendir.

      Bireysel sporlarımızdan; atletizm, yüzme, tenis, takım sporlarından voleybol, basketbol ve özellikle futbol iyi takip ettiğim spor dallarındandır. Bazen fanatik bir taraftar duygusuyla hareket ettiğim de olmuştur. Ama o prototip hale dönüşen fanatizmin yandaşı olmamaya özen göstermişimdir. Ama, olanları, spor dallarına emek verip toplumun gönlünde taht kuranları da iyi takip ederim. Burada sadece tutuğum takımın sporcuları diğer takım sporcularının da gönlümde her zaman yeri vardır.

      Bugün bu yazıyı neden yazdım?

      Bugünkü yazımın konusu; kadın basketboluna yaklaşık onüç yıldan beri, gerek Kadın Ulusal Basketbol Takımı, gerekse Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı sporcusu olarak, basketbolcu karakteri, başarısı ve parkede yaptıkları ile taraflı tarafsız başketbolseverlerin gönlünde taht kurmuş çok özel kadın basketbolcumuz; faal basketbol yaşamını Fenerbahçe kaptanı olarak, şanına yakışır bir jübile ile sonlandırmaya hazırlanan Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı kaptanı Birsel Vardarlı Demirmen’dir.

      Birsel Vardarlı Demirmen; Türk millî profesyonel basketbolcudur. Uzun yıllar boyunca giydiği milli takım forması altında, ilk olarak 2005 Akdeniz Oyunları’nda yer aldı. Bu şampiyonada altın madalya kazanan takımına büyük katkı sağladı. Profesyonel basketbol kariyerine Migrosspor’da başladı, 2007 yılında Migrosspor’dan Fenerbahçe’ye transfer oldu. O yıldan beri Fenerbahçe’de; oyun kurucu, şutor-gard pozisyonunda oynayan Vardarlı, uzun süre Ulusal Takım ve Fenerbahçe’nin kaptanlığını yürüttü.

      2014 yılında Türkiye’de “Yılın En Başarılı Kadın Sporcusu” olan Birsel Vardarlı Demirmen; Ulusal Takım ile; Eurobasket 2011’de gümüş, 2013’te ise bronz madalya alma başarısı göstermiş, ayrıca Ulusal Takım’la dünya dördüncülüğü ve olimpiyat beşinciliği de vardır.

      Birsel Vardarlı Demirmen; 2007-2008 sezonunda başlayan Fenerbahçe kariyerinde; Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi, Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonlukları kazanmış, Euroleague Kadınlar’da finalfour ve ikincilikler yaşamış, Türk kadınlar basketboluna adını yazdırmış, Fenerbahçe’ye uzun süre hizmet etmiş, efsane kadın basketbolcuları olarak tarihinde yer alacak bir basketbol yıldızıdır.

      Fenerbahçe’nin kadın basketbol yıldızlarından Kaptan Birsel Vardarlı Demirmen şu sıralar faal basketbol yaşamını adına yakışır bir jübile ile noktalayarak, uzun süre Fenerbahçe’ye hizmet eden kadın basketbol efsaneleri arasında tarihteki yerini almaya hazırlanıyor.  

      Spor dalında efsane olmak hem çok kolay hem de sanıldığından çok daha zordur. Bunun için, sadece, dalında başarılı bir sporcu olmak yetmiyor. Saha içi ve dışında, sporcu karakteri, örnek bir insan ve taraflı tarafsız tüm sporseverlerin beğenisini kazanmak, gönlünde yer almak gerekiyor.

      İşte Birsel Vardarlı Demirmen öyle bir sporcuydu.

      Güle güle kaptan, yolun açık olsun, emeklerin için teşekkürler.