Vakıf Katılım web

AYILARA KEMİK ATAN BOĞALAR

Serpin ALPARSLAN 01 Mar 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Finans piyasalarında sıkça karşılaşırsınız ayı ve boğa piyasalarını, bunlar piyasaların yönü ile alakalıdır.

Boğa piyasası (bullish market), piyasanın yükseliş trendinde olduğu, yani fiyatların gelecekte iyimser bir ortamda seyredeceği ve yatırımcıların alıma geçeceği dönemdir. 

Boğalar nasıl boynuzları aracılığıyla savaşırlarsa karşılarına çıkan herhangi tehdide karşı aşağıdan yukarıya fırlatarak ilerlediklerini görürsünüz işte piyasalardaki durumu da boğa piyasasını da böyle tanımlamışlar.

Ayı piyasası ise, boğanın tam tersidir. Piyasalara daha karamsar olarak bakılır ve fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendinde olacağı beklentisi olduğu durumlarda kullanılır. Bir finansal ürünün ayı piyasasına girdiğini söylemek için, öncelikle ana trendin aşağı yönlü (düşüş trendi) olması gerekmektedir.  

Bunlardan neden bahsediyorum?

Wall Street stratejisti Byron Wien, “uzun vadede ABD hisse senetleri üzerinde yükseliş eğilimini sürdürüyor ancak ayılara da bir kemik atıyor” diyor.Yani Boğa durumundaki ABD piyasasının ayılara kemik attığını belirtiyor. Ayı piyasaları genellikle uzun vadeli olduğundan ayı piyasalarının daha çok düşmeye devam edeceğinin altını çiziyor.

Boğalar için tehdit ise, Federal Rezerv ve Avrupa Merkez Bankası'nın her ikisi de "genellikle hisse senedi piyasaları için iyi değil" deyip, olan daha az uyumlu politikaya doğru ilerliyorlar” demesidir.

Yeni Federal Rezerv başkanı Jerome Powell’ın bu yıl artıracağı faiz oranları hakkındaki genel kanı olumlu düşünülse de borsalar tarafının özellikle Asya ve Pasifik tarafının ayı piyasalarına girme riski taşıyabileceğini düşünüyorum.

Bu konuda önlem alan özellikle Malezya ve Singapur borsa ticaret ortaklığını Borsa Malezya (BM) ve Singapur Borsası (SGX) arasında bir borsa ticaret anlaşmasını 6 Şubat’ta her iki ülke yetkilileri açıklama yaparak kamuoyuna duyurmuşlardı.

Amaç ise ticaret bağlantılı yatırımcıları ticarete ve daha elverişli borsada hisselerini satın alarak  daha düşük maliyetlerle kolaylık sağlayacaktır. Aynı zamanda bu düzenleme  işlem gören hisse senetleri ile takas ve benzeri post-ticaret düzenlemelerini de kapsayacak. 

Boğalar ayılara kemik atsa da 3 faizli boğanın ayıya dönüşmesi zor olmayacak.

Son olarak;

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s’in Türkiye’nin büyüme tahminlerine.

Moody’s Türkiye’nin büyüme tahminini,  2018 yılı için yüzde 3,2’den yüzde 4’e ve 2019 yılı için yüzde 3,3’ten yüzde 3,5’e yükseltti.