​ARDA + BEŞİKTAŞ = ?

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Dün akşam oynanan Osmanlıspor-Akhisar maçı ile 25 günlük devre arası tatiline girmiş olduk.

Dün akşam oynanan Osmanlıspor-Akhisar maçı ile 25 günlük devre arası tatiline girmiş olduk. Her ne kadar bu arada ZTK maçları oynanacak olsa da lig devre arası tatili bilfiil başlamış oldu. Önümüzdeki hafta 4 Ocak 2018 Perşembe günü başlayacak ara transfer döneminde ise piyasanın oldukça hareketli geçeceği şimdiden belli oluyor. Fatih TERİM’in denkleme dâhil olmasının etki ve yankılarını bu ocak ayı içerisinde beraberce görebileceğiz.

Şampiyonlar Ligi’ndeki başarılı temsilcimiz Beşiktaş bu sene ara transferin de en flaş takımı olmaya aday görülüyor. Özellikle uzun zaman önce prensip anlaşmasına vararak söz kestiği Demogaj VIDA ile stoper mevkiine oldukça sağlam bir takviye yaptıktan sonra bir iki gündür özellikle sosyal medyada köpürtülen Arda TURAN’ın Beşiktaş’a transferi haberi gündemi meşgul ediyor.

Bayrampaşa Altıntepsi’de başlayan, Manisaspor, Galatasaray, Athletico Madrid’de devam eden ve Barcelona’da bitmeye yüz tutan futbol kariyeri ile Arda TURAN, Türk Spor Tarihi’nin önemli figürlerinden bir tanesi. Yetenekleriyle saha içinde başardıklarının yanında ve belki üstünde saha dışında karıştığı olaylar ve maceralarla gündemimizde bulunan, aslında yetenekli Türk gençleri için rol model olabilecekken kavga-döğüşle anılan birisine evrilmesini üzülerek izledik geçen senelerde.

31 yaşından gün aldığı şu sıralarda Barcelona defterini kapatmak üzere gün sayıyor. Avrupa’nın üst düzey liglerinden kendisine ve kulübüne gelen bir transfer teklifi de olmayınca iş menajeri Ahmet BULUT’a düştü. Beşiktaş Yönetimi ile olan iyi ilişkilerini kullanarak futbolcusunu Siyah Beyazlılara pazarlamaya gayret ediyor yoğun bir şekilde. (Eğer Ahmet BULUT bu işten de yüzünün akıyla çıkarsa bundan sonra Eskimolara bile buzdolabı pazarlayabilir isterse.)

Arda TURAN eski Arda TURAN olmadığı ve köprülerin altından çok su aktığı için de henüz fazla bir ilerleme kaydedebilmiş değiller. Barcelona tarafı kiralama konusunda yardımcı olacağını beyan ettiğinden geriye ikna edecek iki önemli merci kalıyor; önce Şenol GÜNEŞ, o ikna olursa da Fikret ORMAN Başkan. BJK Muhabiri arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre Fikret Başkan topu Şenol Hoca’ya atmış ve son sözü Hocaya bırakmış.

Yetenekleri ve futbol bilgisi üst düzey ve böyle kariyerli bir futbolcuya normalde kimse “hayır” diyemez ama bizde ne normal ki bu konu normal bir şekilde hallolsun? Bunu anormal kılan Arda’nın bizzat kendisi ve barındırdığı potansiyel. Hem futbol potansiyeli hem de futbol dışı potansiyeli ile Arda, Barca’da bir nevi “persona non grata” muamelesi görüyor iki senedir.  Lionel MESSI’nin “sahada yeteneklerini istediği gibi sergileyebilmesi” esasına dayalı Barcelona futbol makinesinin orta saha pas hamallarından Hernandes XAVI’nin Katar’a gitmesiyle boşalan kontenjana, Andres INIESTA’nın yanına transfer edilmişti Arda. İlk başlarda da oldukça başarılı oldu. Ne var ki Barcelona’daki Messi gerçeğinin kurbanlarından biri olmamak için tek başına başarı ve yetenek de yeterli olmuyor. Zlatan’dan Deco’ya Ronaldinho’dan Eto’o’ya ve hatta Neymar’a, birçok yetenek Barca’da tutunamadı Messi’ye biat etmedikleri için.

Son tahlilde; Şenol Hoca’nın 20 Şubat’taki ilk Bayern Münih maçına kadar Arda’yı hâle-yola sokması için zaman çok kısıtlı ve Arda Beşiktaş’ta hangi mevkide oynayacak? Alışık olduğu gibi sol önde oynamak isterse Ligimizin en kaliteli sol açık oyuncusu Ryan BABEL’e ne olacak? Forvet arkası oynatmak istese orada zaten rotasyonda Oğuzhan var, Tolgay var, Talisca var. Sağ önde belki (bu aralar formsuz olan) Quaresma’nın yedeği olarak bir şans bulabilir ama bunun için de ne Şenol Hoca’nın Arda’yı hazırlamak için müsait zamanı ne de Arda’nın buna sabrı var. Üzgünüm Leyla.

Bu denklemde 2+2=4 etmiyor gördüğünüz gibi. İyi bir hafta diliyorum.