APOCALYPTİCA DA KİM? BİZİM 3 SES'İMİZ VAR!

Sema SEZEN 04 Haz 2022

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Önceki akşam Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri açılış törenine katıldım. Ağzım açık izlediğim 3 Ses'in mini konseri ve sonunda gözyaşlarımı tutamadığım ödüllü belgesel "Anne Gidince" ile sıradan açılış töreni beklentim sonuçsuz çıktı.

Grand Pera Emek Sahnesi’nde yapılan Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri törenine pek çok değerli isim katıldı. Tek tek saymayayım ama özellikle usta sinemacı Biket İlhan'ı orada görmek beni çok mutlu etti.

Usta belgeselci TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanlığı yönetmenlerinden Zeynep Keçeciler’e plaketin verildiği törende TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol da konuşma yaptı.
Konuşmanın ardında sahneye çıkan 3 Ses topluluğu salondaki davetlileri adeta büyüledi. "Adeta büyüledi" pek sevmediğim bir klişedir ama gerçekten büyüledi..

TRT Müzik'te arada denk geliyordum ama işim gereği hep haber kanalı aradığım için orada kalamıyordum. Elbette canlı dinlemenin de etkisi büyük. Yaylara böylesine duygulu basan müzisyenlere denk gelmek pek mümkün olmuyor. Bir toplulukta aynı frekansta aynı duygularla, renkli enerjilerin buluşması zor bir ihtimaldir genelde. 3 Ses, klasik kemençede TRT sanatçısı Nevâ Cansın Gülses, Kültür Ve Turizm Bakanlığı sanatçıları çelloda Murat Süngü, kanunda Turgut Özüfler'den oluşuyor.
3 Ses'in mini konserde yaptıkları geçişlere bayıldım. Game of Thrones ve Pembe Panter'i Türk eserlerle kendi yorumlarıyla birleştirmeleri çok beğenildi.

Apocalyptica'yı beşe katlar

Çellist Murat Süngü'nün yorumunu hayranlıkla dinledim. Tarzı bir an bana dünyaca ünlü senfonik metal grubu Apocalyptica'yı hatırlattı. Ancak bir farkla; Kemençe ve kanunla beraber 3 Ses, enerji dolu benzersiz yorumlarıyla Apocalyptica'yı beşe katlar. Abartmıyorum. 2000'lerin başında Kemancı, Karavan gibi rock sahnelerinde hard'n heavy müzik yapmış eski bir müzisyen olarak söylüyorum; abartmıyorum. Bas gitarımı amfiye ve efekt pedala bağlayıp çeşitli ton denemeleri yapardım. Bazen güzel tonlar bulur sevinirdim aferin bana diye.. Murat Süngü'nün ne pedala ne ton ayarına ihtiyacı var. Çello ile hemen her enstrüman tadını veriyor zaten. Saygılar.. Öte yandan Nevâ Cansın Gülses'i, Turgut Özüfler'i ayrıca tebrik etmek istiyorum. Kemençedenböyle güzel seslerin çıkabileceğini bilmiyordum. Kanun ne çok yakışmış çello ve kemençeye.. Bence bol bol parça yorumlayıp, bizi uluslararası arenada temsil etmeliler. Apocalyptica nasıl dünyaca üne kavuştu ki? Elbette sağlam bir tanıtımla..

"Anne Gidince" salonu ekrana kilitledi

Zeynep Keçeciler'in dünyaca ünlü onlarca festivalden ödülle döndüğü "Anne Gidince" adlı belgeselini izlemek bir türlü denk gelmemişti bana. İnanılmaz kaliteli bir iş.. Görüntü, O açılar, kurgu, doğallık.. Daha çok ödül almalı. Belgesel o kadar gerçekti ki.. Alt metnini iyi okumak lazım. Belgesel sona erdiğinde gözyaşlarımızı tutamadık. Sanırım uzun süre bu belgeseldeki kareler hafızamda yer alacak, hatırladıkça boğazımda düğüm oluşacak. Savaşı, yokluğu, anne-baba-evlat acısını umarım kimse yaşamasın.
Özellikle de çocuklar..

Üç ayrı mekânda gösterimler
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği etkinlik kapsamında İstanbul’da Atlas Sineması, Grand Pera sinema salonu ve AKM Yeşilçam Sineması’nda halka açık film gösterimleri ve sinemanın usta isimleriyle paneller ve masterclasslar gerçekleştirilecek. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri 6 Haziran 2022’de TRT Tepebaşı Stüdyoları’nda gerçekleştirilecek ödül töreni ile son bulacak.
“Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri”nin festival takvimine ve yarışma hakkında detaylı bilgiye www.trtbelgesel.com adresi üzerinden ulaşılabiliyor.