ANADOLU JET; BİR ŞİRKET Mİ DOĞUYOR?

Musa ALİOĞLU 14 Haz 2020

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Anadolu Jet'in kurulmasıyla Ankara'nın Anadolu şehirlerine bağlanması, THY yolcularına sunulan ilave servislerin sadeleştirilmesi ve ekonomi sınıfı konfigürasyonuyla elde edilecek maliyet avantajının bilet ücretlerine yansıtılması amaçlanmıştı.

Türkiye’de sivil havacılığın dönüm noktalarından biri de 2003 yılında özel sektörün iç hatlara açılmasıdır. Yakıttaki verginin kaldırılmasıyla rahatlayan özel havayolu şirketleri Charter ve Wet Lease (Uçakların ekibiyle birlikte kiralanması) gibi yolcu taşımacılığının yanı sıra, kendi nam ve hesabına bilet keserek uçmaya başladılar. İstanbul Havayolları’nın tam da kapandığı yıllarda ilk olarak Fly Air, ardından Onur Air, Pegasus, Atlas Jet ve Sun Ekspres iç hatlarda yoğun uçuşlar yaptı, halkımız ucuzlayan bilet fiyatları sayesinde uçağa daha çok biner oldu.

İster istemez kendini bir rekabet ortamı içinde bulan THY, bu şirketlerle aynı konseptte yarışabilmek için geç de olsa olumlu bir adım atarak 23 Nisan 2008 tarihinde “A trade mark of Turkish Airlines” yani THY’nin ticari markası olarak Anadolu Jet’i faaliyete geçirdi. Başında Sami Alan’ın olduğu oluşumun amacı, Ankara’yı merkez edinerek 5 uçaklık filoyla Anadolu’ya uçmaktı. Veya “Uçmayan kalmasın” resmi söylemine uygun olarak Anadolu’yu uçurmaktı.

Anadolu Jet’in kurulmasıyla Ankara’nın Anadolu şehirlerine bağlanması, THY yolcularına sunulan ilave servislerin sadeleştirilmesi ve ekonomi sınıfı konfigürasyonuyla elde edilecek maliyet avantajının bilet ücretlerine yansıtılması amaçlanmıştı. Böylece daha geniş bir halk kitlesinin hava ulaşım hizmetinden yararlanması sağlanmış, maliyet avantajlarının bilet ücretlerine yansıtılmasıyla uçakla seyahat daha cazip hale getirildi. Bu seferlerle Ankara hatlarındaki yolcu sayısı yüzde 65 artmış, doluluk oranları yüzde 85 seviyelerine kadar çıkmıştır. 5 uçakla operasyona başlayan Anadolu Jet, ilk yılında 8 uçaklık, 2010 yılının ilk yarısında ise 16 uçaklık bir filoya ulaşmıştır. 2015'te filosunu 30 uçağa çıkaran Anadolu Jet’in yurt içi uçuşlarına olan talep artınca filodaki Boeing 737-800 tipi uçakların sayısı

36’ya çıkarıldı. 189 kişilik bu uçaklar yurt içi uçuşlar için rantabl ve çok uygundu.

Anadolu Jet “Uçmayan kalmasın” gibi güzel bir sloganla, 45 havalimanı ve 80 parkurda 12 yılda 100 milyonu aşkın yolcu taşıyarak başarılı bir performans gösterdi. İlk yurt dışı uçuşunu 2009’da Kuzey Kıbrıs Ercan Havalimanı’na yapan Anadolu Jet, aradan 10 yıl geçtikten sonra Gaziantep ve Adana’dan Kuzey Irak’ın Erbil ve Süleymaniye kentlerine de uçuş yaparak dışa açılmanın sinyalini veriyordu. Elbette, Anadolu Jet tüm bu uçuşlarda Türk Hava Yolları’nın IATA kodu olan TK’yı ve 7000’li uçuş numaralarını, çağrı işareti (Call Sign) olarak da Anadolu Jet’ı kullanıyor.

Bu nedenle de yaptığı çok az sayıdaki dış hat uçuşları için izin almakta zorluk çekmiyordu. Bundan bir yıl kadar önce bana gelen duyumlara dayanarak “THY

Anadolu Jet’i bağımsız şirket yaparak dış hatlara açabilir” diye yazmıştım.

Yeni bir şirket kurulmadı ama Anadolu Jet, artık rüştünü ispat etmiş olacak ki Ankara Base’in yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen’den de yurt dışı uçuşa başladı.

Yapılan planlamaya göre uçuşlar 29 Mart’ta başlayacaktı. Ancak, koronavirüs nedeniyle bazı ülkelerin uçuş izni konusunda zorluk çıkarması nedeniyle 11 Haziran’a ertelenmişti. Programa göre, Anadolu Jet Sabiha Gökçen’den Amsterdam, Dusseldorf, Frankfurt, Berlin, Stuttgart, Münih, Londra, Brüksel, Paris ve Viyana, Esenboğa’dan da Berlin, Frankfurt, Stockholm, Paris ve Kopenhag’a tarifeli seferler yapacak.

İlk uçuş, hafta içinde Anadolu Jet’in TK 7798 sefer sayılı Sabiha Gökçen - Londra uçuşu oldu. Londra uçuşunu 08.50 Amsterdam, 09.10 Düseldorf seferleri takip etti. (Bu seferlere, sadece karşılıklı uçuş yapılan ülkelerin yetkili makamları tarafından belirlenen şartları taşıyan yolcular alınabiliyor.)

İç hatlarda sağlanan bu başarı, THY’nin yurt dışındaki güçlü ve yaygın yapılanması sayesinde dış hatlarda da sağlanacaktır. Her ne kadar koronavirüs döneminin olumsuz koşulları sürse de, bu günler geçecek ve dünyanın belli başlı havalimanlarında ve dünya semalarında bir Türk markası daha görmüş olacağız. Genç Anadolu Jet, filosundaki uçak sayısını 36’dan 57’ye çıkarıp 16 ülkede 26 hattı daha uçuş ağına ekleyerek, iç hatlarla birlikte 68 nokta ve 107 hatta uçacak. Bu durum “Acaba Anadolu Jet bir şirkete dönüşüp yeni bir havayolu şirketi mi olacak?” gibi bir soruyu sormamıza neden olmaktadır.

Şayet, böyle olursa bu başarı taçlanır.

Bu yapılanmayı hayata geçiren, halen bu başarıyı istikrarla sürdüren ve dış hat açılımını gerçekleştiren THY A.O Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı M. İlker Aycı ve ekibini (Anadolu Jet, Bölgesel Uçuşlar Başkanı Said Şamil Karakaş ve ekibi tarafından yönetilmektedir.) yurt dışına bir marka daha ihraç ederek THY adının tanınırlığını pekiştiren, bu uğurda emek harcayan ve de yeni uluslararası havayolu markamızı yaratan herkesi ve kutluyoruz. Kuyruğundaki yaban kazı logosunu, yaban ellere gururla taşıyan Anadolu Jet yolun açık olsun.

İyi uçuşlar Türkiye’m...