​AMERİKALI SARIŞIN

Serpin ALPARSLAN 22 Şub 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Özellikle sarı saçları olan kadınlar üzerine toplumda öyle bir algı var ki sormayın! Aptal sarışın veya saçı uzun aklı kısa gibi gibi…

Özellikle sarı saçları olan kadınlar üzerine toplumda öyle bir algı var ki sormayın! Aptal sarışın veya saçı uzun aklı kısa gibi gibi…

Peki ya sarışın erkekler? Aynı algı orada da var mı? Siz de düşünün…

20 Ocak'ta ABD başına öyle bir sarışın geldi ki sormayın! Bu algıyı yok eder mi? Yoksa genelleme içinde mi kalır, göreceğiz.

Elbette, ABD Başkanı Donald Trump’tan bahsediyorum. Başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk mitingini Melbourne kentinde düzenledi. Beklenen tabii ki ekonomik icraatlarıydı. Konuşması öncelikli radikal İslam ile mücadele, Meksika sınırına duvar çekme ve basına karşı savaş açması ile başladı. Bana kalırsa ABD Başkanı farklı bir sarışın; kin, öfke dolu ve dünya ile barışık değil. 

Başta küresel ekonomiyi etkileyecek düzeyde son 7 yıl da kat edilen ve dünya ticaretinin yüzde 40’ını oluşturan, Trans Pasifik anlaşmasını iptal etmesi, BM gibi birçok uluslararası platforma var olan örgütün ABD üzerindeki rolünü azaltmayı hatta  yok etmeyi düşünmek nasıl bir “Amerika first” anlayışına yönelecek bilinmez.

Obama döneminde başlayan ve dünyanın son yıllarda dikkatini çekerek önlem almaya çalıştığı “Enerji ve iklim değişikliği” denetimlerini durdurması normal bir sarışın olmadığını gösterircesine.

Öyle enteresan yapısı var ki sarışın  başkanın, Oval Ofisine Obama’nın koyduğu Martin Luther King büstünü çıkarıp, yerine Demir Perde sözünün sahibi eski İngiliz Başkanı Winston Churchill büstünü koydurması nasıl bir hırs içinde olduğunu gösterircesine.

İslam ile mücadeleyi 7 ülke (İran, Irak, Somali, Suriye, Libya, Yemen, Sudan) üzerinden sınırlayarak vizeleri kaldırsa bile, Meksika duvarını 3200 km’lik alana koysa da, Beyaz Saray’ın internet sitesinde yer alan İspanyolca  bölümü kaldırsa da, ilk hedef tahtasının başına Çin ile yapılan yıllık 600 milyar dolarlık ticaret hacminden öte mahreç mallara yüzde 45 gibi yüksek ölçekli gümrük düzenlemesi getirse bile ne göçmen krizine çare, ne de “Tanrının yarattığı en büyük istihdam üreticisi olacağım” sözleri “Amerikan first” yapar.

Bu arada ben de sarışınım.